Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Hemoragia – complicatie a ulcerului

Hemoragia – complicatie a ulcerului


  Secţiunea: Totul despre ULCER57.95lei
Vezi detalii

Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat si cu vene.

Daca un ulcer netratat erodeaza lent peretele unui vas de sange din mucoasa, rezultatul este o hemoragie interna. Vasul incepe sa sangereze in stomac si in tractul digestiv. Sangerarea poate fi lenta si greu detectabila, mai ales cand este afectat un vas arterial sau venos subtire.
Primul semn poate fi obosirea rapida din cauza anemiei provocate de pierderea unui sange bogat in fier.
Dar hemoragia poate fi foarte rapida, in special cand se produce din vase mai mari. In acest caz pot aparea ameteli si lesinuri din cauza aportului scazut de sange la creier. Este, de asemenea, obisnuita senzatia de plenitudine abdominala, urmata, de obicei, de hematemeza (varsatura cu sange) sau de melena (eliminare masiva de sange cu materiile fecale); uneori sunt prezente ambele.
Varsatura de sange cauzata de ulcer poate avea aspectul de zat de cafea, mai curand o masa de culoare cafenie decat un lichid rosu net, deoarece pigmentul care coloreaza sangele in rosu este schimbat de acidul clorhidric din stomac in pigment brun.
Cand sangele avanseaza lent prin tractul digestiv el trece de la culoarea rosie la cea neagra, scaunele devenind negre "ca pacura". Ocazional, datorita trecerii rapide prin tractul digestiv, scaunele pot avea culoarea rosie, dar acest lucru se intampla mai rar.
Hematemeza si melena pot speria mult pe cei in cauza. E important de retinut insa ca volumul real al sangelui pierdut poate fi mult mai mic decat pare.
Nu trebuie uitat faptul ca scaunul poate avea culoare neagra cand se iau anumite medicamente (inclusiv comprimatele de fier) si chiar in urma unor mancaruri si bauturi, cum ar fi berea bruna. Medicul curant poate efectua un test de depistare a unei hemoragii oculte in materiile fecale. Cu ajutorul acestuia se poate pune in evidenta prezenta fierului, ceea ce constituie o dovada de hemoragie. Intrucat insa aceasta poate avea cauze diferite, medicul va cauta sa o determine pe cea reala, intrebandu-l pe pacient daca ia aspirina, daca consuma anumite alimente sau daca ia alte medicamente. Va pune, probabil, numeroase intrebari despre regimul alimentar si stilul de viata, incercand sa determine de ce a fost pozitiv testul.
Nu trebuie niciodata subestimate pericolele unui ulcer sangerand, mai ales daca hemoragia apare subit. Se estimeaza ca in cazul unui ulcer sangerand, netratat imediat, riscul unui sfarsit letal este de 4 - 10 la suta.
Asadar, daca cineva cu antecedente ulceroase constata vreunul din simptomele de mai sus, este de importanta vitala sa solicite ajutor medical. In unele cazuri este necesara internarea in spital. Se impune, deci, chemarea medicului curant sau deplasarea pana la spitalul de urgenta teritorial.
Medicii pot pune intrebari despre istoricul bolii si medicatia care s-a administrat. Anumite medicamente, de exemplu aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene pot produce hemoragii minore sau dereglari ale mecanismului de coagulare a sangelui. De obicei, se face o endoscopie imediat dupa internarea in spital, pentru a se determina locul hemoragiei si a stabili daca s-a oprit spontan sau nu.
In aproximativ 9 din 10 cazuri de ulcer sangerand hemoragia se opreste fara tratament. Totusi, ea poate persista sau recidiva si, in acest caz, se impune o interventie chirurgicala de urgenta. In functie de mai multi factori, de exemplu starea generala, marimea hemoragiei, severitatea ulcerului si antecedentele ulceroase, medicii vor stabili care este operatia cea mai indicata pentru fiecare caz concret.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Colici
Colici

Buna ziua. Ii pot administra bebelusului protectis si reflor? ... Buna ziua! Cele doua preparate sunt similare, pot fi administrate alt ...
Sfatul farmcistului Asociere medicamente
Asociere medicamente

BUNA ZIUA.AM gastrita , reflux si colon iritabil.Se poate asocia Debr ... Buna ziua! Da, se pot asocia Debridat si BioSun IBS. ...


Sfatul farmcistului Ginecologie
Ginecologie

Bunã seara! De 2 zile am niște scurgeri albe groase ca br�nza f ... Buna ziua! Cereti la farmacie ovule pe baza de clotrimazol si tratati ...