Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Antagonistii receptorilor H2
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Antagonistii receptorilor H2

Antagonistii receptorilor H2


  Secţiunea: Totul despre ULCER


La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.

Se stia de multa vreme ca histamina, substanta chimica secretata de celule speciale (numite mastocite), este un stimulator puternic al secretiei gastrice acide. Totusi, acest efect stimulant nu este blocat, nici prevenit, de antihistaminicele conventionale, care se utilizeaza in prezenta unor manifestari alergice. Tinand seama de aceasta, un farmacist scotian, Sir James Black, impreuna cu colegii sai, a cercetat functia celui de-al doilea receptor al histaminei (receptor H2), descoperit in mucoasa gastrica. El a putut demonstra ca principalul efect al acestor receptori H2 consta in stimularea secretiei acide a stomacului. Receptorii H2 si histamina actioneaza ca un lacat cu cheia lui. Cand histamina ("cheia") se ataseaza de receptori, se deschide "lacatul" secretiei gastrice acide. Pentru descoperirile sale asupra receptorilor lui James Black i s-a acordat premiul Nobel.
In urma acestor descoperiri s-au realizat medicamente care impiedica histamina sa "descuie" receptorii, inhiband astfel secretia acida. Ele fac insa mai mult decat o simpla inhibitie a secretiei acide in prezenta histaminei. Actioneaza in acelasi fel cand este stimulat nervul vag, precum si in prezenta alimentelor. Astfel determina accelerarea vindecarii ulcerului. Medicamentele din aceasta categorie au fost numite antagonisti H2.
Primulantagonist H2 eficace a purtat numele de metiamida; a fost scurt timp utilizat. Succesorul lui s-a numit cimetidina (denumire comerciala Tagamet). Apoi s-a raspandit pe larg ranitidina (Zantac). Mai recent s-a realizat famotidina, care s-a dovedit extrem de utila in tratamentul ulcerului. Dispunem, de asemenea, de antagonistul H2 nizatidina (Axid).
S-au efectuat unele studii, in care s-a urmarit viteza comparativa a vindecarii ulcerului la mai multi Hfe-antagonisti. Dupa cum au aratat rezultatele acestor studii, nu s-au constatat prea mari diferente intre diferitele preparate folosite. Cu. toate acestea, companiile farmaceutice ar vrea sa ne convinga, fiecare, ca produsul lor este mai bun decat cel al concurentilor. Aprecierea generala a fost ca, indiferent de H2-antagonisti utilizat, in 78 la suta din cazuri vindecarea completa se produce dupa patru saptamani, iar in 92 la suta dupa un tratament de opt saptamani.
Mai pot fi cumparate fara reteta preparate cu nume asemanatoare, ca Tagamet 100 si Pepcid AC. Si acestea blocheaza secretia gastrica acida, desi au, in general, un dozaj mai mic decat cele prescrise de medic pentru tratamentul ulcerului. Ele nu se utilizeaza la pacientii cu ulcer, fiind aprobate numai pentru tratamentul unei simple hiperaciditati sau al unei dispepsii (indigestii).
Daca incercati un asemenea preparat, veti obtine, poate, initial inlaturarea unor simptome, ca, de exemplu, durerea. Dar aceste formule nu sunt, in general, destul de "puternice" pentru vindecarea ulcerului, nici chiar intr-un timp mai indelungat.

In unele cazuri, ulcerul persista si dupa tratamentul cu antagonisti H2. In cadrul studiilor clinice proportia acestor cazuri este de 10-25 la suta. Cauzele acestei situatii nu sunt cunoscute.
Poate ca se acorda prea putina importanta aplicarii exacte a tratamentului, cum prevad instructiunile respective. S-ar putea ca unele ulceratii sa se vindece mai incet decat altele, necesitand un tratament mai indelungat, mai ales daca se iau concomitent preparate anti-inflamatoare nesteroidice (de exemplu, cele indicate in artrite).
O alta parere este ca, la unele persoane, absorbtia medicamentului este mai mica decat la altele, realizandu-se o "diluare" a efectului terapeutic. Unele studii au infirmat insa aceasta presupunere. Se mai poate ca la unii pacienti celulele parietale (care produc acid) sa aiba o sensibilitate scazuta fata de anumiti H2-antagonisti. Deocamdata nu este clar nici cum ar functiona, nici cum s-ar explica o asemenea schimbare.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului BIO SUN IBSI
BIO SUN IBSI

In cazul meu BIO SUN IBSI a generat diaree. Este normal sau sa intreru ... Buna ziua! Mai luati 2, maxim 3 zile, apoi, daca diareea persista, si ...



Sfatul farmcistului memo plus
memo plus

buna seara! administrez memo plus de ceva vreme cam 3 4 luni eu iau ... Buna ziua! Nu este nici o problema ca ati uitat un comprimat. Daca av ...


Sfatul farmcistului Buna ziua
Buna ziua

Daca sufar de dermatita seborica pot lua Maximag Antistress ? ... Buna ziua! Administrarea acestui supliment este posibila, cu respecta ...


Sfatul farmcistului Iritare usturime
Iritare usturime

Bun seara, am o iritatie la penis am si crăpături pe pielea din zona c ... Buna ziua! Incercati intr-o prima etapa cu o crema pe baza de clotrim ...


Sfatul farmcistului Debridat
Debridat

Bună ziua. Se poate lua debridat fără protecție de stomac, gen co ... Buna ziua! Daca nu aveti arsuri gastrice accentuate, renuntatila Cont ...


Sfatul farmcistului Smecta
Smecta

Bună ziua! Vă rog sa-mi spuneți cum se administreaz ... Buna ziua! Doza maxima de Smecta recomandata zilnic la adult este de ...