Dupa ce ati ajuns la medicul generalist si ati discutat cu acesta despre simptomele dumneavoastra, el va aprecia, probabil, daca aveti, sau nu, ulcer. Intrucat ulcerul este o stare interna ce nu se poate vedea, medicul dumneavoastra nu poate fi absolut sigur, in absenta unor investigatii. Acestea se fac de catre specialisti, in spital, si abia dupa aceea diagnosticul initial poate fi confirmat sau infirmat.
Diagnosticarea unui ulcer nu este complicata si investigatiile adecvate vor stabili daca aveti ulcer, cat de mare este nisa, precum si localizarea lui, in stomac sau in duoden.
S-ar putea sa vi se prescrie unele forme de tratament, ca, de exemplu, administrarea unor antagonisit ai receptorilor H2, inainte de efectuarea investigatiilor specifice. Dar necesitatea investigatiilor se impune daca tratamentul prescris nu inlatura simptomele, sau daca acestea au reaparut dupa un tratament initial eficace.
In alte cazuri, medicul poate dori sa-si confirme diagnosticul inainte de a prescrie tratamentul.
Exista doua tipuri de teste sau investigatii pentru diagnosticul de ulcer: radiografia dupa administrarea de bariu si endoscopia. Tipul de investigatie va fi ales de medicul dumneavoastra curant in functie de starea dumneavoastra si de facilitatile din zona si deci de timpul de asteptare.
In majoritatea cazurilor, boala ulceroasa poate fi tratata initial de medicul generalist. Daca simptomele sunt extrem de severe sau medicul dumneavoastra curant suspecteaza niste complicatii, va puteti adresa unui specialist in gastroenterologie.
S-ar putea ca din cauza varstei dumneavoastra, care comporta riscul unui cancer gastric, generalistul sa prefere sa fiti investigat de un specialist care sa va ingrijeasca si in continuare.
Daca sunteti tanar si aveti primele simptome de ulcer, medicul generalist va va prescrie, foarte probabil, medicamente antiulceroase, ca, de exemplu, un antagonist al receptorilor H2 (cimetidina, ranitidina, famotidina, nizatidina), fara alte investigatii suplimentare. De obicei, tratamentul se va prescrie pentru o luna, dupa care veti reveni la control.
In aproximativ o patrime din cazuri acest interval de timp pare sa fie suficient ca ulcerul sa se cicatrizeze. Daca asa stau lucrurile si cu dumneavoastra, nu aveti nevoie sa continuati tratamentul decat daca faceti o recidiva.
Totusi, la majoritatea pacientilor simptomele nu dispar sau nu se atenueaza suficient. Se estimeaza ca fara un tratament de eradicare a H. Pylori, la aproape 80 la suta din pacienti ulcerul recidiveaza, adesea la cateva luni si, cu siguranta, la un an dupa un tratament eficace.
Daca vi se intampla asa ceva si nu e prima data ca apelati la medicul dumneavoastra din cauza unor simptome recurente, veti recurge, probabil, la investigatii specifice ale tractului digestiv superior, de exemplu la examenul cu bariu sau la endoscopie. Luand cunostinta de rezultatele acestor investigatii, medicul dumneavoastra curant va va putea prescrie un tratament mai eficace.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|