Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Ulcerul si predispozitia genetica
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Ulcerul si predispozitia genetica

Ulcerul si predispozitia genetica


  Secţiunea: Totul despre ULCER12.95lei
Vezi detalii

Se cunoaste, de aproape 50 de ani, ca ulcerul poate avea un caracter familial.
La rudele bolnavilor cu ulcer probabilitatea aparitiei unui ulcer este de doua ori si jumatate mai mare. Se mai stie ca in cadrul unei familii prevaleaza un anumit tip de ulcer. De exemplu, daca fratele dumneavoastra este predispus sa faca ulcer duodenal, este mai probabil ca in eventualitatea ca si dumneavoastra faceti un ulcer, acesta sa fie mai curand duodenal decat gastric.
S-a crezut, initial, ca ulcerul poate fi ereditar, cum sunt unele forme de cancer sau unele cardiopatii. Astazi, dupa ce a fost descoperit Hellcobacter pylori, se apreciaza ca infectia incrucisata cu acest germen face ca membrii unei familii sa faca acelasi tip de boala ulceroasa.
Nu este clar daca ulcerul poarta sau nu amprenta earacteristicilor rasiale. Studiile epidemiologice au aratat ca unele grupe rasiale sau etnice sunt mai predispuse la dezvoltarea unui anumit ulcer, dar oamenii de stiinta nu au ajuns la explicarea acestui fenomen. S-ar putea ca diferitele rase sa aiba diferite susceptibilitati mostenite de a face ulcer, dar nu se exclude nici posibilitatea ca aceasta s-ar datora expunerii la conditii de mediu diferite sau unui anumit regim alimentar. Se mai poate ca Helicobacter pylori sa afecteze numai unele rase, facandu-le mai predispuse la o boala ulceroasa.
Se stie ca riscul aparitiei unui ulcer duodenal variaza in in functie de grupa sanguina. Persoanele cu grupa 0 sunt cu 25 la suta mai predispusi la ulcer duodenal. Se crede ca acestia au mai multe celule parietale decat in mod normal. Or, acestea sunt celulele care raspund de secretia gastrica de acid.
La aproximativ 80 la suta din populatie (indiferent de grupa sanguina) este secretata, in saliva si in alte fluide gastrice, o substanta speciala, numita antigen AB. Se pare ca aceasta substanta are un efect protector, intarind bariera opusa de mucoasa gastrica pepsinei si acidului clorhidric. Persoanele la care nu are loc secretia acestui antigen (non-secretoare) sunt cu aproximativ 30 la suta mai susceptibile sa dezvolte un ulcer duodenal.
In ulcerul gastric tabloul este mai putin clar. Unele date sugereaza ca acesta prezinta asemanari cu cel stabilit in ulcerul duodenal. Alte studii au aratat ca incidenta ulcerului gastric este ceva mai ridicata la persoanele cu grupa sanguina A.
Deci aceasta diferenta in functie de grupa sanguina nu este prea clara, atat timp cat nu s-a dovedit existenta unei corelatii intre secretia de acid si pepsina, pe de o parte, si grupa sanguina pe de alta. Oricum, exista parerea ca proteine de grupa sanguina, numite antigene, marcheaza celulele gastrice. Poate ca aceasta este calea pe care Helicobacter pylori poate patrunde in aceste celule, atasandu-se de proteinele penetrante de pe celulele mucoasei gastrice. Se pare ca microbul are preferinta pentru unele din proteinele de grupa sanguina.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului

Sfatul farmcistului TGP scăzut
TGP scăzut

Buna ziua, Am facut cateva analize de rutina. In afara de cele de tir ... Buna ziua! Sunt cateva cauze posibile pentru scaderea acestei enzime ...


Sfatul farmcistului Htp si Gaba
Htp si Gaba

Am probleme cu somnul ,am început sa i-au htp5 impreuna cu Gaba,pot sa ... Buna ziua! Va recomand sa luati 5-HTP cate un comprimat dimineata si ...


Sfatul farmcistului Erectie slaba si hipertensiune
Erectie slaba si hipertensiune

Bună ziua! Am probleme cu erecția, mai exact penisul nu e de ... Buna ziua! Din cauza hipertensiunii nu puteti lua medicatie tip Viagr ...


Sfatul farmcistului axietate
axietate

Pot inlocui clonazepam cu Rescue Remedy ?Sotul ia 0,5 clonazepam pt ax ... Buna ziua! Puteti incerca, insa la inceputul administrarii RescueReme ...


Sfatul farmcistului Alergii caini si pisici
Alergii caini si pisici

Bună seara! Septilin pastile este potruvit pentru tratarea alerg ... Buna ziua! Da, Septilin va poate ajuta, cu conditia unei administrari ...


Sfatul farmcistului Mod administrare Neurovert
Mod administrare Neurovert

Oe ce perioada de timp este bine sa luam Neurovert, va rog? In ce mo ... Buna ziua! Puteti lua Neurovert Forte 3 luni consecutiv. Administrare ...