Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Medicamentele si ulcerul
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Medicamentele si ulcerul

Medicamentele si ulcerul


  Secţiunea: Totul despre ULCER


S-a crezut multa vreme ca anumite tratamente medicamentoase si anumite medicamente sunt agenti cauzali ai ulcerului.
Cele mai obisnuite medicamente, incriminate in dezvoltarea ulcerului, sunt aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidice, precum si corticosteroizii.
La persoanele care iau aspirina cu regularitate — de patru sau mai multe ori pe saptamana, timp de trei luni sau mai mult — riscul unui ulcer gastric este mai mare, in special la femei. Inainte de a intra in panica este important sa stim ca utilizarea ocazionala a aspirinei nu influenteaza cota de risc.
Multi dintre cei care iau aspirina cu regularitate fac ulcer, de obicei un ulcer "mut", fara probleme sau simptome evidente. La acestia este, de asemenea, mai mare riscul unor complicatii ale ulcerului, precum hemoragia si perforatia; se stie ca aspirina poate determina sangerari la nivelul superior al tractului digestiv.
Este clar de ce are aspirina un asemenea efect: utilizarea regulata a aspirinei impiedica formarea prostaglandinelor protectoare si provoaca leziuni ale mucoasei gastrice. Aceste doua efecte pot determina aparitia unui ulcer sau sangerarea dintr-un ulcer preexistent.
Numeroase persoane in varsta iau cu regularitate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a combate durerile prezente in afectiuni cronice, ca artrita reuma-toida si osteoartrita. Aceste medicamente sunt foarte eficiente in reducerea inflamatiei, a umflaturii si a durerilor consecutive.
Dar, in randul celor care iau aceste medicamente se inregistreaza o frecventa mai mare a ulcerului. Se estimeaza ca aproximativ 15-30 la suta din acestia vor face ulcer candva in viata. La aceeasi categorie de persoane se inregistreaza mai frecvent necesitatea de internare in spital pentru hemoragie intestinala sau perforatie. Se estimeaza, in Marea Britanie, ca la persoanele varstnice care se trateaza cu AINS riscul unei hemoragii gastrice sau al unui ulcer duodenal este de 2 - 4 ori mai mare decat la cele de varsta egala, netratate cu AINS.
Se considera ca mecanismul ulcerigen al AINS este acelasi cu al aspirinei - lezarea mucoasei gastrice si inhibitia secretiei de prostaglandine.

Corticosteroizii au constituit obiectul unor studii extinse pentru a se vedea daca exista vreo legatura intre administrarea lor si aparitia ulcerului. Majoritatea studiilor au permis concluzia ca aceste medicamente nu prezinta un risc semnificativ decat daca se iau in doze mari.
In cazul unor doze mari sau al unei administrari prelungite a medicamentului exista deci probabilitatea sa creasca riscul aparitiei unui ulcer sau al inrautatirii unuia preexistent. Prin urmare, chiar dozele moderate de corticosteroizi pot fi implicate in geneza unui ulcer.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Poate fi sarcina?
Poate fi sarcina?

Bunã seara,specific ca am 42 de ani.ultimul contact sexual a fost pe 2 ... Buna ziua! Intrucat ultimul raport nu a fost intr-o perioada fertila ...


Sfatul farmcistului Trifyla poate creste tensiunea?
Trifyla poate creste tensiunea?

De 2 zile iau Trifyla dat de dr gastroenterolog, 2 pe zi. Aseară ... Buna ziua! Nu se cunosc date privind aceasta reactie adversa, Tryfila ...


Sfatul farmcistului Prepararea siropului xifia
Prepararea siropului xifia

Buna ziua ! Daca am pus 66+66 ml apa la siropul xifiaisi mai face efec ... Buna ziua! Dumneavoastra ati obtinut o suspensie mai diluata adaugand ...Sfatul farmcistului Secreție alba½ branzoasa, groasa
Secreție alba½ branzoasa, groasa

Bun� seara! Am observat de cur�nd niște m�nc�rimi �n zo ... Buna ziua! Mai puteti incerca si cu ovule continand clotrimazol sau ...Sfatul farmcistului Preparare antibiotic
Preparare antibiotic

Buna seara! Am preparat augumentin, am adăugat apa pana la semn & ... Buna ziua! Nu va impacientati, dozele de antibiotic recomandate de re ...