Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Medicamentele si ulcerul
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Medicamentele si ulcerul

Medicamentele si ulcerul


  Secţiunea: Totul despre ULCER50.95lei
Vezi detalii

S-a crezut multa vreme ca anumite tratamente medicamentoase si anumite medicamente sunt agenti cauzali ai ulcerului.
Cele mai obisnuite medicamente, incriminate in dezvoltarea ulcerului, sunt aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidice, precum si corticosteroizii.
La persoanele care iau aspirina cu regularitate — de patru sau mai multe ori pe saptamana, timp de trei luni sau mai mult — riscul unui ulcer gastric este mai mare, in special la femei. Inainte de a intra in panica este important sa stim ca utilizarea ocazionala a aspirinei nu influenteaza cota de risc.
Multi dintre cei care iau aspirina cu regularitate fac ulcer, de obicei un ulcer "mut", fara probleme sau simptome evidente. La acestia este, de asemenea, mai mare riscul unor complicatii ale ulcerului, precum hemoragia si perforatia; se stie ca aspirina poate determina sangerari la nivelul superior al tractului digestiv.
Este clar de ce are aspirina un asemenea efect: utilizarea regulata a aspirinei impiedica formarea prostaglandinelor protectoare si provoaca leziuni ale mucoasei gastrice. Aceste doua efecte pot determina aparitia unui ulcer sau sangerarea dintr-un ulcer preexistent.
Numeroase persoane in varsta iau cu regularitate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a combate durerile prezente in afectiuni cronice, ca artrita reuma-toida si osteoartrita. Aceste medicamente sunt foarte eficiente in reducerea inflamatiei, a umflaturii si a durerilor consecutive.
Dar, in randul celor care iau aceste medicamente se inregistreaza o frecventa mai mare a ulcerului. Se estimeaza ca aproximativ 15-30 la suta din acestia vor face ulcer candva in viata. La aceeasi categorie de persoane se inregistreaza mai frecvent necesitatea de internare in spital pentru hemoragie intestinala sau perforatie. Se estimeaza, in Marea Britanie, ca la persoanele varstnice care se trateaza cu AINS riscul unei hemoragii gastrice sau al unui ulcer duodenal este de 2 - 4 ori mai mare decat la cele de varsta egala, netratate cu AINS.
Se considera ca mecanismul ulcerigen al AINS este acelasi cu al aspirinei - lezarea mucoasei gastrice si inhibitia secretiei de prostaglandine.

Corticosteroizii au constituit obiectul unor studii extinse pentru a se vedea daca exista vreo legatura intre administrarea lor si aparitia ulcerului. Majoritatea studiilor au permis concluzia ca aceste medicamente nu prezinta un risc semnificativ decat daca se iau in doze mari.
In cazul unor doze mari sau al unei administrari prelungite a medicamentului exista deci probabilitatea sa creasca riscul aparitiei unui ulcer sau al inrautatirii unuia preexistent. Prin urmare, chiar dozele moderate de corticosteroizi pot fi implicate in geneza unui ulcer.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Stresclin neuro și cafeaua
Stresclin neuro și cafeaua

Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți dacă are cev ... Buna ziua! Aceasta asociere se poate face, cu mentiunea de a nu consu ...Sfatul farmcistului Ovule Micovag in alaptare
Ovule Micovag in alaptare

Bună seara! Îmi puteți spune, va rog dacă alăptez ... Buna ziua! Alaptarea nu este mentionata ca o contraindicatie a ovuelo ...Sfatul farmcistului Gel intim Sebamed in sarcină
Gel intim Sebamed in sarcină

Se poate folosi in timpul sarcinii sebamed intim gel ?? ... Buna ziua! Da, puteti folosi acest gel pe durata sarcinii! Este formu ...Sfatul farmcistului Remediu atacuri de panica
Remediu atacuri de panica

Buna ziua,o rugaminte as avea daca ma puteti ajuta ! Fac atacuri de pa ... Buna ziua! Va recomand sa folositi dropsuri sau spray Rescue Remedy, ...