Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Ulcerul si fumatul
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Ulcerul si fumatul

Ulcerul si fumatul


  Secţiunea: Totul despre ULCER


Cu toate ca nu exista dovezi concludente ca anumiti alti factori favorizeaza dezvoltarea unui proces ulceros, in schimb dovezile sunt sigure in ce priveste fumatul de tigarete.
Studii repetate au demonstrat ca fumatul influenteaza boala ulceroasa pe trei cai:
in primul rand, determina cresterea incidentei bolii. Se estimeaza ca, la fumatori, probabilitatea imbolnavirii de ulcer este dubla comparativ cu cei care nu fumeaza. Si aceasta constatare este valabila nu doar pentru fumatorii actuali. Unele studii au demonstrat ca cei care au fumat si apoi s-au lasat sunt chiar mai susceptibili sa faca ulcer mai tarziu.
In al doilea rand, fumatul intarzie vindecarea. La fumatorii care au facut un ulcer este nevoie de mult mai mult timp pentru inchiderea nisei, chiar daca fac un tratament antiulceros foarte energic.
In al treilea rand, fumatul de tigarete mareste riscul recidivarii ulcerului dupa ce a fost tratat cu succes. Si, ca o nota sumbra, fumatorii sunt mai susceptibili sa moara de pe urma complicatiilor bolii ulceroase.
Aceste fapte au fost dovedite pe deplin. Incidenta ulcerului creste proportional cu numarul tigarilor fumate. Aceasta asociere este mai evidenta la barbati.

Cu toate ca specialistii stiu ca fumatul contribuie la agravarea ulcerului, mecanismul exact al acestei influente nu se cunoaste inca. Exista mai multe teorii referitoare la aceasta situatie.
Din studiul efectuat in Irlanda de Nord a rezultat o descoperire interesanta, si anume, ca proportia persoanelor infectate cu H. pylori este mai mare la fumatori decat la cei care nu fumeaza. Poate ca acesta ar fi elementul-cheie care sa raspunda la intrebarea: de ce ulcerul este mai frecvent in randul fumatorilor?
Se prea poate ca fumatul sa stimuleze secretia gastrica de acid, dar deocamdata nu exista dovezi sigure. Poate ca fumatul determina diminuarea circulatiei sanguine in zona. Astfel, ar putea sa ingreuneze vindecarea, cunoscut fiind faptul ca fumatul inhiba vindecarea ranilor, de exemplu, dupa interventii chirurgicale.
Nu este exclus nici ca fumatul sa scada nivelul protector local al prostaglandinelor. Astazi se crede ca exista o interferenta intre fumat si prostaglandine — compusi chimici importanti pentru protectia tractului digestiv superior.
Toate aceste teorii se aplica la ulcerul duodenal. Se stie cu ceva mai mult despre efectul fumatului asupra ulcerului gastric. Se crede ca nicotina din tigari afecteaza intr-un fel tonusul muscular al pilorului (inelul muscular al intrarii din stomac in duoden). Cand nicotina slabeste sfincterul piloric, acesta, la randul lui, intensifica refluxul duodeno-gastric, favorizand intoarcerea bilei agresive din duoden in stomac.
In plus, nicotina scade secretia pancreatica de bicarbonat, necesar pentru neutralizarea, in duoden, a efectului exercitat de continutul gastric acid.
Cele mai multe dovezi s-au acumulat referitor la fumatorii de tigarete. Nu exista dovezi in sprijinul unei legaturi intre fumatul de tigari de foi sau pipa si aparitia ulcerului.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...