Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Rolul Helicobacter pylori  in boala ulceroasa
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Rolul Helicobacter pylori in boala ulceroasa

Rolul Helicobacter pylori in boala ulceroasa


  Secţiunea: Totul despre ULCER



55.75lei
Vezi detalii

S-a banuit initial ca Helicobacter pylori mareste eliberarea de acid in stomac, dar acest lucru nu a putut fi dovedit.

De fapt, numeroase studii au aratat ca la pacientii cu ulcer, infectati cu H. pylori, nivelul secretiei de acid era normal sau sub valoarea normala. Era nevoie, prin urmare, de explicatii alternative.
S-au facut multe cercetari pentru determinarea efectelor H. pylori. Oamenii de stiinta presupun ca datorita formei sale speciale si caracteristicilor sale specifice, microbul lezeaza tesuturile stomacului si ale duodenului pe mai multe cai, ducand la dezvoltarea unui ulcer.

Surpriza furnizata de H. pylori si motivul pentru care unii medici au fost atat de rezervati in acceptarea rolului acestuia s-au datora faptului ca pana atunci s-a crezut ca nici un microb (sau orice altceva) nu poate supravietui in mediul acid, agresiv si ostil, din stomac.
O serie de cercetari au demonstrat ca H. pylori supravietuieste pentru ca secreta o mare cantitate de enzima numita ureaza. La randul ei, ureaza converteste ureea din sucul gastric in bicarbonat si amoniac. Aceste doua substante conlucreaza la neutralizarea aciditatii gastrice, facand ca mediul stomacului sa devina alcalin, extrem de favorabil pentru supravietuirea microbului.
Un alt mecanism prin care H. pylori alcalinizeaza mediul gastric consta in distrugerea structurii mucoasei protectoare a stomacului. Aceasta permite ca microbul sa migreze in mucusul mai putin acid sau chiar in stratul submucos. Isi gaseste astfel o mica nisa, in care este ferit de acizii gastrici. O data instalat in mucoasa, H. pylori poate produce, cu usurinta, mai multa ureaza.
Microbii pot, de asemenea, ataca cu usurinta insesi celulele gastrice, slabind astfel mecanismele defensive ale stomacului, dand nastere unor focare de inflamatie locala.
Excesul de acid si alti factori iritanti din stomac provoaca inflamatia capatului superior al duodenului (bulbul duodenal). La unii oameni, o asemenea inflamatie de lunga durata determina transformarea celulelor duodenale in celule de tip gastric (asa-numita metaplazie duodeno-gastrica). Intrucat H. pylori are o deosebita atractie pentru celulele gastrice, el ataca zonele de metaplazie, intensificand leziunile celulare si procesul inflamator, cu aparitia ulterioara a unui ulcer. Se crede ca o persoana la care nu s-a produs o metaplazie gastrica nu va face ulcer duodenal.
In zonele in care se afla "buzunare", formate de H. pylori in captuseala stomacului, are loc o reactie inflamatoare la nivel celular. Celulele lezate se atrofiaza, se zbarcesc si mor, determinand subtierea mucoasei. Astfel scade cantitatea de mucus protector, precum si cantitatea de bicarbonat de sodiu secretat de stomac. Cand mucoasa se subtiaza, devenind mai putin rezistenta, H. pylori sapa in grosimea ei si afecteaza zonele cu celule lezate, in care se pare ca apare ulcerul.

Unele studii actuale sugereaza ca H. pylori stimuleaza si secretia de acid de catre stomac. Se presupune ca o realizeaza prin intensificarea circulatiei si eliberarea de gastrina, hormon secretat direct in sange de catre celulele din partea inferioara a stomacului. Excesul de gastrina stimuleaza secretia de acid de catre celulele din partea superioara a stomacului.
H. pylori o realizeaza prin descresterea cantitatii de somatostatina, secretata in vecinatatea celulelor G, ceea ce declanseaza o secretie sporita de acid si de gastrina de catre acestea.
Se presupune ca un alt mijloc prin care H. pylori determina aparitia unui ulcer este eliberarea unei citotoxine (otrava) care accentueaza leziunile mucoasei gastrice si creeaza un mediu mai favorabil propriei dezvoltari.
Totusi, exista mii de tulpini de H. pylori si nu toate sunt toxigene. Cele ce nu produc toxine nu au tendinta sa provoace aparitia bolii. Aceasta s-ar putea sa explice de ce multi oameni, infectati cu H. pylori, nu fac ulcer.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Noliprel si Guta
Noliprel si Guta

Buna ziua, mama mea ia tratament cu noliprel de aproximativ un an si d ... Buna ziua! In cazul administrarii Noliprel, guta reprezinta o precaut ...


Sfatul farmcistului Thyrohelp
Thyrohelp

Se poate lua Thyrohelp fără medic dacă sunt obeza dar T ... Buna ziua! Daca TSH si FT4 au valori normale NU ar trebui administrat ...


Sfatul farmcistului Buna
Buna

Oare logestul interactioneaza cu aspirin cardio, nebilet si noliprel? ... Buna ziua! Medicul cardiolog stie ca luati Logest? Orice contracepti ...



Sfatul farmcistului Pelvibleu si eliquis
Pelvibleu si eliquis

As vrea sa stiu daca pot lua Pelvibleu daca iau si anticoagulant Eliqu ... Buna ziua! Interactiunile sunt posibile, de aceea la initierea tratam ...


Sfatul farmcistului Dacă alaptez am voie sa iau senna?
Dacă alaptez am voie sa iau senna?

Bună ziua, ma confrunt cu o constipatie, am un bebe de 6 saptamani, po ... Buna ziua! Nu este indicat sa luati senna! Principala masura este sa ...


Sfatul farmcistului BIO SUN IBSI
BIO SUN IBSI

In cazul meu BIO SUN IBSI a generat diaree. Este normal sau sa intreru ... Buna ziua! Mai luati 2, maxim 3 zile, apoi, daca diareea persista, si ...