Helicobacter pylori a fost observat, probabil pentru prima oara, in 1906. Pentru ca nu a fost inteleasa semnificatia lui, el a fost uitat pana in primii ani ai deceniului al noualea, cand doi medici australieni i-au descoperit importanta.
H. pylori este un microb in forma de spirala, care a fost gasit in stomac. La inceput s-a crezut ca seamana cu microorganismele din grupa Campylobacter, motiv pentru care i s-a dat numele de Campylobacter pylori. Apoi, in 1989, s-a stabilit ca nu este un campylobacter autentic, asa ca a fost reclasificat si rebotezat Helicobacter pylori, datorita formei sale de elice sau spirala.
H. pylori a fost gasit in mucoasa stomacului si a duodenului, parand a avea insa o deosebita preferinta pentru cea dintai, unde gaseste un mediu extrem de favorabil. Se pare ca ataca numai celulele mucoasei gastrice, iar pe cele duodenale numai daca printr-o anumita schimbare, numita metaplazie, incep sa semene cu cele gastrice.
Istoria "redescoperirii" Helicobacter pylori suna ca o poveste medicala misterioasa.
Eroii acestei povestiri sunt doctorii Barry Marshall si Robin Warren din Australia. Ei au descoperit, in 1982, un microb spiralat, in stomac, aproape la toti pacientii lor, examinati endoscopic (examenul cavitatii gastrice si al duodenului cu ajutorul unui endoscop fibro-optic, instrument asemanator cu un telescop).
Examinand probe de mucoasa, recoltate prin biopsie, de la 100 de bolnavi cu gastrita cronica (inflamatia mucoasei gastrice), ei au constatat prezenta constanta a acestui microorganism. Initial s-a crezut ca asa ceva e imposibil, caci potrivit conceptiilor de atunci, nimic nu poate supravietui in conditiile dure ale aciditatii gastrice. Doctorii amintiti au persistat insa in cercetarile lor.
Mai intai au cultivat germenul in laborator. Aceasta a fost prima cultura cunoscuta a Helicobacter pylori si, tot pentru prima oara, prezenta lui a fost pusa in legatura cu gastrita cronica. Dupa o studiere riguroasa a efectelor Helicobacter Pylori asupra stomacului, acesti medici au emis ipoteza ca acesta constituie substratul cauzal al gastritei si al ulcerului. Ei au ajuns la aceasta concluzie pentru ca toti pacientii lor cu ulcer duodenal si 80 la suta din cei cu ulcer gastric erau infectati cu H. pylori. Ceilalti 20 la suta luasera medicamente antiinflamatorii nesteroidice ca aspirina sau ibuprofenul, cauza obisnuita si cunoscuta a ulcerului gastric.
Doctorii Marshall si Warren au descris descoperirea lor intr-un studiu remarcabil, publicat in revista The Lancet,in 1984. Concluzia lor a provocat un adevarat scandal in lumea medicala; ea a fost dezbatuta si a starnit dispute pe tot globul.
Pentru a dovedi ca au dreptate, dr. Barry Marshall s-a hotarat sa faca o experienta. S-a autoinfectat cu Helicobacter pylori si dupa cateva zile a constatat aparitia unor simptome de gastrita — greata, miros urat din gura, indigestie, pe care nu le-a mai avut niciodata.
In ciuda scepticismului si a ezitarii initiale de a accepta ca H. pylori joaca un rol in ulcer, s-au efectuat studii si s-au obtinut dovezi in sprijinul ipotezei emise de cei doi australieni. Sute de studii din intreaga lume au confirmat prezenta Helicobacter pylori la cei cu ulcer. Numerosi medici specialisti au studiat problema ajungand la aceeasi concluzie cu privire la legatura cauzala dintre H. pylori si ulcer.
Alte studii, multe din ele facute de dr. Marshall, au dovedit ca eradicarea H. pylori determina involutia si apoi disparitia ulcerului. Aceasta dovada a convins pe multi doctori de importanta H. pylori in boala ulceroasa.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|