Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Descoperirea bacteriei  Helicobacter pylori
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Descoperirea bacteriei Helicobacter pylori

Descoperirea bacteriei Helicobacter pylori


  Secţiunea: Totul despre ULCER


Helicobacter pylori a fost observat, probabil pentru prima oara, in 1906.
Pentru ca nu a fost inteleasa semnificatia lui, el a fost uitat pana in primii ani ai deceniului al noualea, cand doi medici australieni i-au descoperit importanta.
H. pylori este un microb in forma de spirala, care a fost gasit in stomac. La inceput s-a crezut ca seamana cu microorganismele din grupa Campylobacter, motiv pentru care i s-a dat numele de Campylobacter pylori. Apoi, in 1989, s-a stabilit ca nu este un campylobacter autentic, asa ca a fost reclasificat si rebotezat Helicobacter pylori, datorita formei sale de elice sau spirala.
H. pylori a fost gasit in mucoasa stomacului si a duodenului, parand a avea insa o deosebita preferinta pentru cea dintai, unde gaseste un mediu extrem de favorabil. Se pare ca ataca numai celulele mucoasei gastrice, iar pe cele duodenale numai daca printr-o anumita schimbare, numita metaplazie, incep sa semene cu cele gastrice.

Istoria "redescoperirii" Helicobacter pylori suna ca o poveste medicala misterioasa.
Eroii acestei povestiri sunt doctorii Barry Marshall si Robin Warren din Australia. Ei au descoperit, in 1982, un microb spiralat, in stomac, aproape la toti pacientii lor, examinati endoscopic (examenul cavitatii gastrice si al duodenului cu ajutorul unui endoscop fibro-optic, instrument asemanator cu un telescop).
Examinand probe de mucoasa, recoltate prin biopsie, de la 100 de bolnavi cu gastrita cronica (inflamatia mucoasei gastrice), ei au constatat prezenta constanta a acestui microorganism. Initial s-a crezut ca asa ceva e imposibil, caci potrivit conceptiilor de atunci, nimic nu poate supravietui in conditiile dure ale aciditatii gastrice. Doctorii amintiti au persistat insa in cercetarile lor.
Mai intai au cultivat germenul in laborator. Aceasta a fost prima cultura cunoscuta a Helicobacter pylori si, tot pentru prima oara, prezenta lui a fost pusa in legatura cu gastrita cronica. Dupa o studiere riguroasa a efectelor Helicobacter Pylori asupra stomacului, acesti medici au emis ipoteza ca acesta constituie substratul cauzal al gastritei si al ulcerului. Ei au ajuns la aceasta concluzie pentru ca toti pacientii lor cu ulcer duodenal si 80 la suta din cei cu ulcer gastric erau infectati cu H. pylori. Ceilalti 20 la suta luasera medicamente antiinflamatorii nesteroidice ca aspirina sau ibuprofenul, cauza obisnuita si cunoscuta a ulcerului gastric.
Doctorii Marshall si Warren au descris descoperirea lor intr-un studiu remarcabil, publicat in revista The Lancet,in 1984. Concluzia lor a provocat un adevarat scandal in lumea medicala; ea a fost dezbatuta si a starnit dispute pe tot globul.
Pentru a dovedi ca au dreptate, dr. Barry Marshall s-a hotarat sa faca o experienta. S-a autoinfectat cu Helicobacter pylori si dupa cateva zile a constatat aparitia unor simptome de gastrita — greata, miros urat din gura, indigestie, pe care nu le-a mai avut niciodata.
In ciuda scepticismului si a ezitarii initiale de a accepta ca H. pylori joaca un rol in ulcer, s-au efectuat studii si s-au obtinut dovezi in sprijinul ipotezei emise de cei doi australieni. Sute de studii din intreaga lume au confirmat prezenta Helicobacter pylori la cei cu ulcer. Numerosi medici specialisti au studiat problema ajungand la aceeasi concluzie cu privire la legatura cauzala dintre H. pylori si ulcer.
Alte studii, multe din ele facute de dr. Marshall, au dovedit ca eradicarea H. pylori determina involutia si apoi disparitia ulcerului. Aceasta dovada a convins pe multi doctori de importanta H. pylori in boala ulceroasa.Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Cum se ia Zirfos
Cum se ia Zirfos

Bună ziua! As dori sa mi spuneți dacă pot lua zilnic u ... Buna ziua! Aceasta schema de administrare este buna. Daca luati trata ...


Sfatul farmcistului Maximag antistres
Maximag antistres

De la ce vοΏ½rstοΏ½ se poate lua maximal antistres? ... Buna ziua! In lipsa unei recomandari de la medic, acest supliment poa ...


Sfatul farmcistului Slaboficat si cerazette
Slaboficat si cerazette

Buna ziua ! Imi puteti spune cum interactioneaza slaboficat cu anticon ... Buna ziua! Interactiunea posibila este aceea de metabolizare mai rapi ...