Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Mecanismul aparitiei ulcerului
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Mecanismul aparitiei ulcerului

Mecanismul aparitiei ulcerului


  Secţiunea: Totul despre ULCER


In mod normal, stomacul si duodenul sunt bine aparate de efectele agresive ale pepsinei si ale acidului clorhidric.
Aceasta se realizeaza pe mai multe cai:
Celulele superficiale ale mucoasei secreta un strat subtire de mucus, care inveleste peretele gastric si impiedica actiunea acizilor si a pepsinei.
Celule ale mucoasei stomacului produc, de asemenea, bicarbonat de sodiu, care ajuta la neutralizarea aciditatii gastrice.
Daca pepsina si acidul strapung bariera si provoaca o leziune superficiala, celulele a umple eroziunea, inlocuindu-le pe cele lezate.
Prostaglandinele (substante chimice, continute de mucoasa gastrica) ajuta la sporirea protectiei prin cresterea irigatiei sanguine in zonele afectate. Ele mai contribuie la cresterea cantitatii de bicarbonat si mucus, secretate de celule.

Ulcerul din tractul digestiv se dezvolta atunci cand pepsina si acizii strapung mucoasa protectoare a stomacului sau a duodenului si erodeaza tesuturile subiacente. In mod normal, mucoasa gastrica asigura protectia stomacului impotriva actiunii brutale a pepsinei si a acidului clorhidric. Daca insa, din diferite motive, mucoasa se deterioreaza, are loc un proces de autodigestie ce duce la formarea unui crater, a unei cavitati. Apare ulcerul.
Adevaratul ulcer este adanc, patrunzand intreaga grosime a mucoasei. Aspectele lui superficiale poarta numele de eroziuni.
Ulcerul poate fi rotund sau oval, dar, uneori, poate avea o forma neregulata sau liniara. Marimea unui ulcer variaza de la cativa milimetri la cativa centimetri. Cele mai multe, insa, au un diametru sub 2 cm. In majoritatea cazurilor, ulcerul este singular, dar uneori pot fi constatate 2-3 ulcere simultane la aceeasi persoana.
Pentru a determina aparitia ulcerului, cele doua substante agresive, si anume, acidul clorhidric si pepsina, trebuie sa fie ambele prezente. In absenta acidului, pepsina nu provoaca nici un fel de daune.
La persoanele cu ulcer gastric nu se constata intotdeauna o aciditate gastrica mai mare decat la cele sanatoase. Si chiar daca la majoritatea persoanelor cu ulcer duodenal secretia acida este mai mare decat in mod normal, nici aceasta cauza nu este intotdeauna determinanta. Asadar, hiperaciditatea nu este totul.
Ulcerul nu este o simpla consecinta a unei aciditati crescute; el apare cand se produce ruperea echilibrului dintre nivelul acido-peptic si cel al mecanismelor normale de aparare ale peretelui gastric.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Poate fi sarcina?
Poate fi sarcina?

Bunã seara,specific ca am 42 de ani.ultimul contact sexual a fost pe 2 ... Buna ziua! Intrucat ultimul raport nu a fost intr-o perioada fertila ...


Sfatul farmcistului Trifyla poate creste tensiunea?
Trifyla poate creste tensiunea?

De 2 zile iau Trifyla dat de dr gastroenterolog, 2 pe zi. Aseară ... Buna ziua! Nu se cunosc date privind aceasta reactie adversa, Tryfila ...


Sfatul farmcistului Prepararea siropului xifia
Prepararea siropului xifia

Buna ziua ! Daca am pus 66+66 ml apa la siropul xifiaisi mai face efec ... Buna ziua! Dumneavoastra ati obtinut o suspensie mai diluata adaugand ...Sfatul farmcistului Secreție alba½ branzoasa, groasa
Secreție alba½ branzoasa, groasa

Bun� seara! Am observat de cur�nd niște m�nc�rimi �n zo ... Buna ziua! Mai puteti incerca si cu ovule continand clotrimazol sau ...Sfatul farmcistului Preparare antibiotic
Preparare antibiotic

Buna seara! Am preparat augumentin, am adăugat apa pana la semn & ... Buna ziua! Nu va impacientati, dozele de antibiotic recomandate de re ...