Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Incidenta celor doua tipuri de ulcer
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Incidenta celor doua tipuri de ulcer

Incidenta celor doua tipuri de ulcer


  Secţiunea: Totul despre ULCER


Desi, in mod normal, stomacul detine mecanisme eficiente pentru a neutraliza si dilua substantele chimice si acizii din interiorul sau,
se poate intampla ca unele din verigile acestui proces sa se defecteze si, in acest caz, apare ulcerul.
Un ulcer este un fel de crater in tesutul care inveleste una din suprafetele corpului sau in membranele mucoase protectoare ce captusesc multe parti ale corpului, printre care si tractul digestiv. Putem avea ulcer aproape cu orice localizare, de exemplu la nivelul pielii, al corneei ochiului, al mucoasei bucale sau al tractului digestiv.

Ulcerul din tractul digestiv este rezultatul actiunii pepsinei si a acidului clorhidric asupra mucoasei digestive. El este de doua feluri: ulcer stomacal, denumit adesea si ulcer gastric, si ulcer duodenal care apare in duoden, portiunea intestinala cea mai apropiata de stomac.

Ulcerul duodenal este, de departe, cel mai des intalnit tip de ulcer. Apare aproape de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei, desi in multe parti ale Occidentului proportia pare ca s-a inversat.
La barbati, spre deosebire de ulcerul gastric, aparitia ulcerului duodenal se produce intr-o perioada mai timpurie a vietii, de obicei in jurul varstei de 25 de ani, maximum pana la 45 de ani. La femei, ulcerul duodenal apare mai tarziu, de obicei la 45 de ani si peste. Spre deosebire de ulcerul gastric, cel duodenal nu se malignizeaza (cancerizeaza) aproape niciodata.
In secolul al XlX-lea, ulcerul gastric era mult mai frecvent intalnit decat cel duodenal. In secolul al xx-lea, insa, s-a produs o schimbare, in sensul ca incidenta ulcerului duodenal a depasit incidenta celui gastric. Totusi, se pare ca, incepand din 1950, s-a inregistrat o scadere a frecventei ulcerului duodenal in tari occidentale ca Marea Britanie si Statele Unite.
Un alt fapt interesant este acela ca persoanele cu grupa sanguina 0 par a fi mai susceptibile sa faca ulcer duodenal. Se presupune ca acestea produc un numar mai mare de celule parietale decat cele cu alta grupa de sange. De asemenea, riscul unul ulcer duodenal este mai mare la persoanele ale caror rude de gradul intai (mama, tata, frati, surori) sufera sau au suferit de ulcer duodenal.

Ulcerul gastric este de circa patru ori mai putin frecvent decat cel duodenal. Spre deosebire de acesta din urma, ulcerul gastric apare mai ales la maturitate si se poate, uneori, maligniza (canceriza). Incidenta lui este ceva mai mare la barbati, iar frecventa maxima se inregistreaza in jurul varstei intre 55 si 65 de ani.
Aceasta localizare a ulcerului este usor mai frecventa la persoanele cu grupa sanguina A. Ca si in cazul ulcerului duodenal, incidenta este mai mare la persoanele ale caror rude de gradul intai sufera de ulcer la stomac. Ulcerul gastric este mai raspandit in unele tari, de exemplu in Japonia si Peru, decat in altele.
Se crede, de obicei, ca sunt mai susceptibile sa faca ulcer gastric persoanele cu calificare modesta sau necalificate, in timp ce ulcerul duodenal afecteaza pe cei cu calificare inalta. Aceasta teorie nu prea se adevereste. Potrivit unor date statistice recente, britanice si americane, ambele localizari ale ulcerului se intalnesc frecvent in randul oamenilor din straturile socio-economice mai inferioare.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...