In majoritatea cazurilor de ulcer, simptomele sunt foarte clare. Numai la un mic procent de bolnavi se dezvolta un "ulcer silentios", fara simptome evidente, ca durerea sau Indigestia; netratat, acesta poate determina complicatii grave.
Simptomul clasic si cel mai obisnuit este durerea, localizata in epigastru, in partea centrala superioara a abdomenului, imediat sub torace. Din unele studii rezulta ca durerea se intalneste aproape la toti pacientii.
Multi medici arata ca bolnavii isi descriu durerea inlensa ca pe o arsura sau o foame permanenta. Se mai semnaleaza o senzatie de apasare in zona epigastrica.
O criza de dureri acute de natura ulceroasa poate dura intre 30 de minute si cateva ore. Durata perioadei dureroase este, de altfel, greu de precizat, deoarece bolnavii mananca ceva sau iau antiacide, pentru ca durerea sa le treaca mai repede.
Durerea poate fi perceputa si pe o arie intinsa. La aproximativ 60 la suta din pacienti durerea radiaza si poate fi resimtita in alte zone, de exemplu, in spate sau in alte parti ale abdomenului. Totusi, cand se adreseaza medicului, bolnavii pot adesea sa indice zona in care simt durerea cea mai puternica.
Un alt fenomen obisnuit consta in aparitia sau disparitia durerii sau a crizelor la diferite intervale de timp. Astfel, timp de cateva zile sau o saptamana o persoana poate simti dureri atroce si sa aiba senzatia de disconfort, dupa care aceasta sa dispara pentru o perioada mai indelungata, de 1-6 luni.
In timpul unei crize numai rareori durerea are aceeasi intensitate; se pot inregistra si intervale fara dureri. In unele cazuri, hrana inlatura durerea, dar poate sa o intensifice sau sa nu aiba nici un efect. Durerea mai poate avea anumite trasaturi distinctive, in functie de tipul de ulcer.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|