Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Substante implicate in digestie
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Substante implicate in digestie

Substante implicate in digestie


  Secţiunea: Totul despre ULCER12.95lei
Vezi detalii

Peretii stomacului abunda in glande care secreta trei substante cu rol deosebit de important in procesul digestiv.
Aceste substante sunt, de asemenea, de importanta majora in geneza ulcerului.

Acidul clorhidric este secretat de celulele parietale. Acestea sunt niste celule speciale, situate in grosimea mucoasei gastrice. Barbatii au cam o mie de milioane de celule parietale, iar femeile — aproximativ 800 de milioane. Celulele parietale sunt localizate in cele doua treimi superioare ale stomacului; ele lipsesc cu desavarsire in zona antrala. Prezenta acidului clorhidric ajuta la realizarea unui mediu esential pentru activitatea eficienta a enzimelor digestive. In acelasi timp, acidul clorhidric dezinfecteaza hrana, distrugand cele mai multe microorganisme patogene prezente in ea.

Mucoasa gastrica mai secreta grupul de enzime digestive numite pepsine, pe care le secreta asa-numitele celule principale. Secretia pepsinelor este posibila numai in prezenta acidului clorhidric. Acest proces este destul de complicat. Cand in stomac este prezent acidul clorhidric, este secretata o substanta chimica, numita pepsinogen, iar in momentul in care acest precursor al pepsinei vine in contact cu acidul, se transforma in pepsina. Sarcina pepsinei este sa descompuna proteinele alimentare in lanturi subtiri de aminoacizi, astfel incat acestia din urma sa poata fi absorbiti, mai jos, in intestinul subtire.

De indata ce alimentele ajung din gura in stomac incepe secretia, direct in sange, a unor hormoni foarte activi, cunoscuti sub denumirea de gastrine. Acestea sunt secretate de celulele G, localizate exclusiv in zona antrala.
Rolul gastrinelor consta in mentinerea unui flux abundent de suc gastric si in declansarea secretiei de pepsina si acid clorhidric. Gastrinele mentin acest flux intens pana cand se termina digestia intregului continut al stomacului.
Acest proces decurge dupa tipul feedback (retro-reactie). Alte celule, situate in vecinatatea celulelor G, secreta un hormon numit somatostatina. Acesta isi poate trimite mesajele numai la foarte mica distanta — cativa milimetri — si nu actioneaza prin intermediul circulatiei sanguine. Somatostatina comanda declansarea sau oprirea secretiilor hormonale ale altor celule. Ea este aceea care comunica celulelor G ce au de facut. Cand somatostatina este activa, scade secretia de gastrina, iar daca este inhibata are loc cresterea acestei secretii.
Gastrina secretata trece in torentul circulator, de unde se intoarce iar in stomac. Numai ajunsa in stomac pe cale sanguina gastrina poate stimula secretia de suc gastric si acizi.
Mucoasa gastrica este captusita cu un singur strat de celule care secreta mucus. Acesta apara stomacul de actiunea dura a acidului clorhidric si a pepsinei. Daca stomacul nu ar avea acest strat protector, s-ar autodigera. Mucoasa stomacului este formata din milioane de celule, care, la fel cu altele, se desprind (se descuameaza) continuu si sunt inlocuite de altele. intreaga mucoasa se reface cam la trei zile.

Duodenul este locul de intalnire a trei organe, si anume, stomacul, canalul hepatic (care aduce bila, secretata de ficat) si canalul pancreatic (care adauga enzime pancreatice la amestecul eliminat din stomac). Acesti fermenti ajuta la digestia proteinelor si a grasimilor, furnizand, de asemenea, un compus alcalin in forma lichida. Acesta din urma actioneaza exact la fel ca bicarbonatul de sodiu alimentar din comert, neutralizand acizii care trec din stomac. Bila si enzimele pancreatice sunt, de asemenea, intens alcaline.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri


Programare consultatie online avocat

Sfatul farmacistului


Sfatul farmcistului Ce ar putea fi?
Ce ar putea fi?

Buna ziua,ma puteți ajuta va rog frumos,de ceva timp am o mβncari ... Buna ziua! Daca aveti mancarimile in special seara, este posibil sa a ...Sfatul farmcistului Air 7
Air 7

Pot lua air 7 și după ce mă las de fumat ? Ξncerc de ma ... Buna ziua! Da, puteti continua cu aceste vitamine si dupa ce va lasat ...Sfatul farmcistului Colesterol 1 poate da diaree?
Colesterol 1 poate da diaree?

Acum 5 zile am inceput administrarea cu Colesterol 1 Fares, 3/zi ș ... Buna ziua! Va recomand sa sistati administrarea Colesterol 1 si sa va ...