Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Tratamente medicale care indeparteaza calculii biliari
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre LITIAZA BILIARA » Tratamente medicale care indeparteaza calculii biliari

Tratamente medicale care indeparteaza calculii biliari


  Secţiunea: Totul despre LITIAZA BILIARA


Problema evidenta este posibilitatea reaparitiei calculilor. Aceasta este mai putin probabila daca motivul original a fost temporar,
de exemplu, sarcina, medicatia estrogenica, clofibratul, spironolactona, fenobarbitalul sau tranchilizante majore ori trecerea printr-un regim strict de slabire excesiva.

Disolutia orala
Aceasta presupune luarea unor medicamente pe gura, care vor dizolva calculii cand acestia sunt in vezica biliara. Din pacate, desi suna bine, aceasta metoda este potrivita doar pentru 30 la suta din calculi - doar pentru calculii mici de colesterol, care contin putin calciu sau nu contin deloc si sunt radiotransparenti, motiv pentru care nu apar pe radiografii. Diametrul maxim pe care il pot avea calculii pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta este de 15 mm. Vezica biliara trebuie sa functioneze normal, sa se umple si sa se evacueze eficient si sa nu existe fenomene inflamatorii sau simptomatologie acuta. Aceasta presupune un control prin colecistografie orala. Factorii personali, ca obezitatea sau lipsa dorintei de a urma tratamentul pentru un an sau mai mult, reduc numarul pacientilor ce urmeaza acest tratament cu doua treimi.
Medicatia, care consta in capsule sau tablete de acizi biliari, este administrata o data la 24 ore, cel mai convenabil seara.
Exista trei regimuri:
1. Acidul chenodeoxicolic este un produs natural si in 1972 a fost observat de catre dr. Danziger si colegii sai ca are proprietatea de a dizolva calculi. Actioneaza in doua moduri, prin suprimarea sintezei de colesterol din ficat, substanta din care se formeaza calculii si, de asemenea, prin reducerea cantitatii de colesterol absorbita din intestinul subtire. Acidul chenodeoxicolic are efecte secundare potential toxice, dar, din fericire, este eliminat aproape in totalitate prin materiile fecale. Un efect secundar suparator este diareea, care afecteaza 30-60 la suta din cei ce fac tratamentul, in functie de marimea dozei. In toate cazurile, acest lucru se reflecta in greutatea pacientului. Doar o mica parte din cei cu litiaza biliara sunt tratati numai cu acid chenodeoxicolic.
2. Acidul ursodeoxicolic (Urdox, Ursofalk, Destolit) este, de asemenea, un produs natural, dar este de doua ori mai scump decat acidul chenodeoxicolic, de vreme ce doar jumatate din doza este absorbita. Nu are efecte secundare, iar modul sau de actiune este diferit — dar mai putin eficient. Nu supreseaza productia de colesterol, dar impiedica absorbtia si blocheaza formarea cristalelor de colesterol, frecvent punctul de pornire al formarii unui calcul. Aceasta este alegerea obisnuita daca este administrat doar un singur acid biliar, dar o practica frecventa este administrarea ambilor acizi.
3. Tratamentul combinat este un amestec al ambilor acizi biliari in dozaj egal — 5-7 mg din fiecare, in locul unei doze mult mai mari cand fiecare se administreaza separat. Doza de acid chenodeoxicolic este acum prea mica pentru a produce efecte secundare, iar combinatia costa cu 25 la suta mai putin decat Ursofalk-ul singur.
Chiar si atunci cand calculii au dimensiunea potrivita, nu sunt prea numerosi, contin in intregime colesterol, pacientul nu este supraponderal si nu ia o medicatie incompatibila, se mentin mari dezavantaje legate de terapia de disolutie orala.
In primul rand, tratamentul dureaza mult - 1 an este perioada minima de tratament. In al doilea rand, pentru o femeie presupune evitarea sarcinii in aceasta perioada si utilizarea altor mijloace contraceptive decat pilula. Pentru calculii de 5-l0 mm diametru vor fi necesari 1-2 ani pentru a se dizolva, dar cei mai mici se dizolva in doar 6-l2 luni. Va dura mai mult daca pacientul ia in greutate si se mai adauga 10 la suta peste media pentru inaltimea si sexul pacientului. Organismul poate deveni rezistent la medicatie si poate fi necesara dublarea dozei, cu un risc marit pentru aparitia efectelor secundare, in al treilea rand, exista riscul recurentei in urmatorii doi sau trei ani.
La un pacient care urmeaza tratamentul ca la carte, probabilitatea de reusita a metodei este de 60 la suta, dar o cifra mai realista este probabil de 30 la suta pentru cei ce iau doar acid chenodeoxicolic si de 20-30 la suta pentru cei ce iau doar acid ursodeoxicolic. Tratamentul combinat poate avea un start foarte bun, dar apoi progresul incetineste. Pana la urma, nici un regim nu este mai rapid decat celalalt.
Pe perioada tratamentului controalele se fac la sase luni prin ecografie sau colecistografie orala. De obicei, sunt necesare sase luni ca testele sa arate o minima reducere a dimensiunii calculilor, dar daca nu apare nici o schimbare dupa un an de tratament, nu are rost ca acesta sa fie continuat. Nu este surprinzator ca acest protocol de lunga durata a fost aproape abandonat, exceptand pe cei cu probleme grave de sanatate - de obicei cardiace sau pulmonare - si care nu pot suporta riscurile unei anestezii si interventii chirurgicale. Oricum, introducerea metodei numita shock-wave lithotripsy (litotriptie cu unde de soc), care poate fragmenta caiculii biliari in bucati mai mici cand se afla inca in organism, a dat un nou impuls utilizarii terapiei cu acizi biliari. Oricine face litotriptie, urmeaza si o cura de acizi biliari, care incepe inainte de procedura si se continua pana ce toate fragmentele de calculi au disparut.

Tratamentul cu Rowachol
Rowachol este un preparat din ulei de masline ce contine sase substante inrudite, monoterpene, dintre care cea mai cunoscuta este mentolul. Previne formarea cristalelor de colesterol si, astfel, impiedica dezvoltarea calculilor biliari. Poate fi administrat singular sau in combinatie cu acizii biliari, pentru o perioada similara de timp. Acesta si alte medicamente, Lovastatin si Simvastatin, sunt completari promitatoare la tratamentul medicamentos al litiazei biliare, dar necesita cercetari suplimentare asupra sigurantei si eficacitatii.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre LITIAZA BILIARA
Fitoterapia si homeopatia in afectiunile biliare
Fitoterapia Ayurveda, „stiinta vietii", este o forma a medicinii folosita in India in ultimii 4500 ani.
„Spalarea ficatului"
Aceasta o puteti incerca cand sunteti obosit de o durere sacaitoare datorata vezicii biliare.
Stresul si durerea in litiaza biliara
Lasand la o parte dezastrele medicale, durerea este simptomul care le domina pe celelalte ca importanta si necesita toata atentia.
Terapii alternative prin auto-ajutorare in litiaza biliara
Daca este stabilit un diagnostic clar, cum ar fi un calcul blocat in ductul biliar comun, ce produce dureri si icter,
Cancerul vezicii biliare
Conditii precanceroase - Acestea avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii cancerului de vezica biliara si se are in vedere realizarea unui act chir
Coledocolitotomia
Calculii din ductul biliar comun sunt de obicei extrasi endoscopic sau prin metoda percutanata, printr-un dispozitiv introdus prin piele.
Fistula colecistoduodenala
Fistulele sunt false pasaje de la un organ la altul. Calculii biliari sunt responsabili de 90 la suta din fistulele din sistemul biliar,
Decompresia percutanata a vezicii biliare
Aceasta presupune reducerea presiunii din vezica biliara inflamata prin perforarea cu un ac introdus prin piele, sub anestezie locala.
Colecistostomia
In unele cazuri de colecistita acuta, pacientul poate fi in varsta si nu suficient de puternic pentru a trece prin anestezia generala
Litiaza biliara si diabetul
Diabetul, excesul ponderal si avansarea in varsta au, toate, un efect advers asupra functionalitatii vezicii biliare.
Necesitatea colecistectomiei
Riscul prezentei calculilor in ductul biliar comun este mai mare in urmatoarele circumstante:
Colecistectomia laparoscopica
Aceasta metoda moderna -chirurgie prin „gaura cheii" - este larg aplicata astazi.
Tratamentul chirurgical in litiaza biliara
Numerosi oameni, mai multi ca oricand, sufera astazi de litiaza biliara,
Terapia antibiotica in litiaza biliara
In tractul digestiv se afla, in mod firesc, numeroase bacterii, dar nu si in vezica biliara.
Tratamentul calculilor din ductele biliare
Litotriptia extracorporala cu unde de soc poate fi aplicata cand pacientul este intins cu fata in sus.

Toate articolele din secţiunea Totul despre LITIAZA BILIARA


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...