Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Examinarea ultrasonografica (ecografia) in litiaza biliara
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre LITIAZA BILIARA » Examinarea ultrasonografica (ecografia) in litiaza biliara

Examinarea ultrasonografica (ecografia) in litiaza biliara


  Secţiunea: Totul despre LITIAZA BILIARA


Aceasta tehnica imagistica este simpla, rapida, confortabila si atat de sigura, incat este folosita de rutina in sarcina.
In ultimii ani a fost in topul investigatiilor afectiunilor legate de calculii biliari, cu un grad de detectare a calculilor de 98 la suta.
Principiul: o sonda ce se tine in mana si emite unde ultrasonice pe care nu le putem auzi, este pozitionata pe pielea din dreptul ficatului si vezicii biliare. Aceste unde se lovesc de variate obiecte aflate in calea lor de propagare. Liliecii si avioanele utilizeaza aceasta metoda pentru navigatie.
Ultrasunetele sunt convertite de un transductor intr-un film vizibil — care poate fi inregistrat. Obiectele solide, cum ar fi calculii sau jonctiunea dintre doua suprafete, apar albe si se spune ca dau un ecou „stralucitor". In spatele lor sunt umbre intunecate, daca obstacolul este solid.

Cel mai bun moment pentru ecografie este la prima ora a diminetii, fara a manca sau a bea ceva in cursul noptii. La aceasta ora este cea mai mica probabilitatea ca gazele din intestin sa estompeze imaginea, iar vezica biliara este plina si poate fi bine vizualizata cu ajutorul aparatului. Testul in sine consta dintr-un mare numar de scanari longitudinale si transversale realizate la nivelul ariei vezicii biliare, prin miscarea sondei pe piele, unsa in prealabil cu un gel. Scanarea transversala este in mod deosebit necesara pentru a detecta cei mai mici calculi.

Ce poale arata scanarea ecografica a sistemului biliar:
Calculii biliari, indiferent de compozitia lor, de pana la 2 mm diametru. Pietrele trebuie sa-si schimbe pozitia in cursul unui film, spre deosebire de chisturi, polipi sau alte tumori care sunt ancorate de vezica biliara.
Vezica biliara, incluzand grosimea peretilor sai - marita prin tesutul cicatriceal si ingrosarea muschilor din colecistita cronica.
Cancerul de pancreas, o cauza de diagnostic eronat: de asemenea, pancreatita cronica.
Dilatarea unui duct biliar, indicand o obstructie (de obicei, printr-un calcul) si sediul ei. Diametrul maxim pentru un duet biliar sanatos este de 6 mm, dar in general exista o crestere in diametru cu inaintarea in varsta sau dupa indepartarea vezicii biliare.
Noroiul apare ca un ecou stralucitor, dar nu are in spate umbre — sangerarea in vezica biliara apare similar.
Gazul format de bacterii sau datorat fistulei apare negru.
Abcesele, chisturile sau tumorile hepatice apar vizibile ecografic, daca au dimensiuni mai mari de 5 cm.
Daca vezica biliara nu poate fi vizualizata ecografic aceasta se poate datora transformarii ei intr-o punga stramta de tesut fibros din cauza inflamatiei cronice sau faptului ca este atat de plina de pietre, incat nu mai este loc pentru bila pentru a realiza contrastul. In aceste cazuri, vechea metoda a colecistogramei orale isi intra in drepturi sau, mai modern, tomografia computerizata.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre LITIAZA BILIARA
Fitoterapia si homeopatia in afectiunile biliare
Fitoterapia Ayurveda, „stiinta vietii", este o forma a medicinii folosita in India in ultimii 4500 ani.
„Spalarea ficatului"
Aceasta o puteti incerca cand sunteti obosit de o durere sacaitoare datorata vezicii biliare.
Stresul si durerea in litiaza biliara
Lasand la o parte dezastrele medicale, durerea este simptomul care le domina pe celelalte ca importanta si necesita toata atentia.
Terapii alternative prin auto-ajutorare in litiaza biliara
Daca este stabilit un diagnostic clar, cum ar fi un calcul blocat in ductul biliar comun, ce produce dureri si icter,
Cancerul vezicii biliare
Conditii precanceroase - Acestea avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii cancerului de vezica biliara si se are in vedere realizarea unui act chir
Coledocolitotomia
Calculii din ductul biliar comun sunt de obicei extrasi endoscopic sau prin metoda percutanata, printr-un dispozitiv introdus prin piele.
Fistula colecistoduodenala
Fistulele sunt false pasaje de la un organ la altul. Calculii biliari sunt responsabili de 90 la suta din fistulele din sistemul biliar,
Decompresia percutanata a vezicii biliare
Aceasta presupune reducerea presiunii din vezica biliara inflamata prin perforarea cu un ac introdus prin piele, sub anestezie locala.
Colecistostomia
In unele cazuri de colecistita acuta, pacientul poate fi in varsta si nu suficient de puternic pentru a trece prin anestezia generala
Litiaza biliara si diabetul
Diabetul, excesul ponderal si avansarea in varsta au, toate, un efect advers asupra functionalitatii vezicii biliare.
Necesitatea colecistectomiei
Riscul prezentei calculilor in ductul biliar comun este mai mare in urmatoarele circumstante:
Colecistectomia laparoscopica
Aceasta metoda moderna -chirurgie prin „gaura cheii" - este larg aplicata astazi.
Tratamentul chirurgical in litiaza biliara
Numerosi oameni, mai multi ca oricand, sufera astazi de litiaza biliara,
Terapia antibiotica in litiaza biliara
In tractul digestiv se afla, in mod firesc, numeroase bacterii, dar nu si in vezica biliara.
Tratamentul calculilor din ductele biliare
Litotriptia extracorporala cu unde de soc poate fi aplicata cand pacientul este intins cu fata in sus.

Toate articolele din secţiunea Totul despre LITIAZA BILIARA


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...