Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Predispozitia genetica si alopecia
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ALOPECIE » Predispozitia genetica si alopecia

Predispozitia genetica si alopecia


  Secţiunea: Totul despre ALOPECIE


Exista o predispozitie genetica la alopecie, cu o incidenta mai semnificativa a alopeciei in randul persoanelor intre care exista legaturi genetice.
De asemenea, exista dovezi ca anumite gene sunt mai frecvente la persoanele care sufera de alopecie decat la restul populatiei. Aceste cercetari sunt promitatoare. Abia in cursul ultimilor ani, cercetatorii au inceput sa inteleaga cu adevarat structura noastra genetica si rolul pe care il joaca anumite gene in privinta atributelor fizice si a comportamentului. Daca ai o predispozitie genetica la alopecie, aceasta nu inseamna ca vei suferi cu certitudine de aceasta afectiune sau ca ai fi mai predispus la contractarea ei, ci inseamna numai ca, daca esti expus la anumite variabile ale mediului ai sanse mari de a contracta alopeca. Este foarte posibil ca aceasta predispozitie genetica sa fie legata nu de o singura gena, ci de un tipar de gene (cu alte cuvinte, este vorba despre ceea ce oamenii de stiinta denumesc prin poligenie).
Dovezile in privinta unei predispozitii genetice au fost obtinute in urma studiilor efectuate asupra unor familii. De exemplu, in jur de 20 la suta dintre pacientii cu alopecie mentioneaza ca au rude care sufera de aceasta boala. Cifrele pot sa varieze. In cadrul unui studiu au fost examinati 348 de pacienti foarte sever afectati si s-a descoperit ca 16 la suta dintre ei aveau rude care sufereau de alopecie. Un copil care are un parinte care sufera de alopecie are un risc de 6 la suta de a prezenta si el aceasta afectiune. Daca unul din doi gemeni identici prezinta aceasta afectiune, exista o foarte mare sansa ca si celalalt sa o prezinte.
Alopecia apare in majoritatea grupurilor etnice, desi un studiu a demonstrat ca nu se inregistreaza cazuri de alopecie in randul aborigenilor australieni de rasa pura.
Afectiunea a fost observata, de asemenea, si la multe animale - inclusiv caini, pisici, cai, vite si primate - si aceasta informatie a fost utilizata pentru a se incerca sa se identifice rolul unor gene specifice. Majoritatea cercetarilor asupra animalelor au avut ca subiecti rozatoarele si unul dintre principalele animale folosite este Sobolanul Chel Experimental de Dundee (SCED).
SCED a fost creat genetic pentru a prezenta caderea parului. Intelegerea rolului genelor asociate alopeciei la sobolan poate sa-i ajute pe cercetatori sa identifice genele asociate cu alopecia la om. Este posibil sa ajungem la aceste rezultate, deoarece sobolanii au aproape 80 la suta dintre genele noastre.
Exista si asocierea dintre gene si sistemul imunitar. Anumite proteine au capacitatea de a prezenta un anumit antigen, astfel incat genele care sunt asociate cu aceste proteine pot amplifica atacul imunitar asupra foliculilor.
Tiparul genelor variaza dupa cum persoana respectiva sufera de alopecie areata sau alopecie totalis, acestea fiind dovezi suplimentare ca diferitele tipuri de alopecie sunt afectiuni distincte.
Cercetarile au sugerat ca si cauzele alopeciei sunt complexe. Cu alte cuvinte, avem cu totii un prag de susceptibilitate la alopecie. Daca factorii genetici si de mediu interactioneaza intr-un anumit mod, se depaseste acest prag si se ajunge la alopecie.
Cu alte cuvinte, pentru a contracta alopecia, trebuie sa ai o anumita combinatie de gene si anumite experiente legate de mediu. Componenta genetica poate fi impartita in acele gene care confera riscul ca o anumita persoana sa contracteze alopecia si acele gene care sunt asociate cu severitatea acestei afectiuni. Insa inainte de a putea stabili cu exactitate care sunt aceste combinatii de gene, trebuie sa gasim o cale de definire a fenotipului alopeciei (modul in care se exprima boala) astfel incat sa putem intreprinde studii genetice care sa utilizeze criterii valabile.
Realizarea acestor cercetari genetice este o sarcina foarte dificila deoarece nu toate persoanele care sufera de alopecie se adreseaza medicului; altele pot chiar sa nu-si dea seama ca sufera de aceasta afectiune. Pe urma mai este si dificultatea de a stabili care este rolul factorilor de mediu si caracteristicile tinand de personalitate si temperament. In concluzie, alopecia este considerata a fi o afectiune poligenetica, existand anumite gene responsabile de susceptibilitate si altele responsabile de severitate. S-ar parea ca interactiunea dintre factorii genetici si de mediu este cea care genereaza boala.
Terapia genetica este un domeniu (deocamdata discutabil) care poate da speranta tratarii alopeciei.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ALOPECIE
Refacerea dupa alopecie
Evolutia in timp si rezultatul alopeciei sunt imposibil de prevazut. Pe de alta parte, exista si o serie de lucruri pe care le stim cu (mai multa sau
Cum poate fi ajutata o persoana suferind de alopecie
Alopecia nu-l afecteaza numai pe cel care sufera pierderea parului; ii afecteaza si pe cei din apropierea sa.
Efectele alopeciei asupra celor apropiati
Intotdeauna alopecia nu afecteaza doar persoana in cauza, pentru ca aceasta nu traieste izolata. Prietenii sau rudele pot fi afectate in doua moduri:
Obiceiurile de viata si alopecia
Sub aspectul alimentatiei, sfaturile noastre sunt simple: adopta o dieta echilibrata.
Tehnici comportamentale utile in alopecie
Comportamentalismul isi are originile cu circa o suta de ani in urma, cand Pavlov si-a dresat cainii sa saliveze la sunetul unui clopotel.
Terapia cognitiva in alopecie
Aaron Beck, care initial a lucrat cu persoane aflate sub efectul depresiei, reprezinta, probabil, cel mai cunoscut nume in domeniul terapiei cognitive
Terapia psihologica in alopecie
Daca ai probleme psihologice grave ca urmare a alopeciei, trebuie sa te adresezi medicului de familie, caruia sa-i explici situatia.
Stiluri de adaptare la alopecie
Exista mai multe moduri prin care oamenii se adapteaza la situatiile dificile si s-ar putea sa fie util pentru tine sa iti examinezi propriul stil de
Adaptarea la alopecie
Exista diverse moduri de abordare a alopeciei, inclusiv punerea la punct a unei metode proprii de adaptare, abordare a familiei si prietenilor si rec
Abordarea alopeciei de catre femei si barbati
Parul este o parte integranta a eului pentru majoritatea cetatenilor occidentali, mai ales pentru femei.
Problema alopeciei la adulti
Sarcina cu care se confrunta tinerii adulti consta in a fi capabili sa-si impartaseasca vietile cu o alta persoana,
Alopecia la adolescenti
Adolescentii se confrunta cu nevoia de a decide cine si ce vor sa fie in ceea ce priveste munca, convingerile, atitudinile si tiparele
Alopecia la copii
La copii, alopecia poate sa fie o tragedie. Acesti copii pot sa aiba de suferit imens de pe urma sicanarilor, atat fizice, cat si verbale.
Impactul alopeciei
Consecintele alopeciei in plan personal pot fi cat se poate de devastatoare,
Tratamentul in functie de gravitatea alopeciei
Unele tratamente pentru alopecie se bazeaza exclusiv pe leacuri babesti,

Toate articolele din secţiunea Totul despre ALOPECIE


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...