Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Factorii psihologici implicati in aparitia alopeciei
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ALOPECIE » Factorii psihologici implicati in aparitia alopeciei

Factorii psihologici implicati in aparitia alopeciei


  Secţiunea: Totul despre ALOPECIE19.59lei
Vezi detalii

Nu avem dovezi clare in privinta unei legaturi cauzale, insa exista numeroase cercetari care pun in evidenta o asociere intre evenimentele stresante si instalarea alopeciei.
Pe de alta parte, nu toti cercetatorii accepta faptul ca stresul poate sa fie cauza alopeciei, astfel incat iata o noua zona de perpetuare a discutiilor. Din nou, cercetarile din acest domeniu sunt dificile, in special din cauza problemelor legate de formarea unor grupuri corespunzatoare pentru a se face o comparatie.
Cea mai mare problema in incercarea de a stabili o legatura intre stres si alopecie este aceea ca alopecia insasi poate sa genereze stres, astfel incat tabloul se complica. Daca suferi de alopecie si te simti tulburat, aceasta se intampla din cauza ca erai deosebit de stresat dinainte, sau alopecia este cea care a generat stresul? Toate studiile sunt retrospective, prin aceea ca au in vedere trecutul din viata pacientilor si li se cere acestora sa spuna ce s-a petrecut in viata lor, astfel incat poate sa fie deosebit de dificil de stabilit daca nivelul ridicat de stres a fost cauza alopeciei sau o consecinta a alopeciei - sau ambele.
Exista, totusi, o legatura directa intre stresul perceput si imbolnavire si multe studii au demonstrat ca stresul perceput (aceasta insemnand ca persoana respectiva se simte deosebit de stresata) este legat de functia imuna si ele tulburarile fiziologice. Aceasta inseamna ca functionarea perfecta a sistemului imunitar depinde de modul in care percepem stresul din mediul in care traim si, desigur, suntem foarte diferiti unii de ceilalti, si in aceasta privinta. Doua persoane care trec prin aceeasi experienta - sa spunem participarea la un examen pot sa-l perceapa in moduri cu totul diferite. O persoana se poate simti foarte increzatoare, sa se adapteze situatiei si sa nu se simta deloc stresata. Cealalta poate sa fie foarte stresata doar la gandul de a lua parte la un examen. Aceasta din urma persoana este foarte expusa la o tulburare imunitara.
Exista dovezi ca alopecia este asociata nu numai cu evenimentele stresante obisnuite, ci si cu stresul traumatic. Au exis tat multe comunicari potrivit carora evenimente stresante subite, cum ar fi moartea unui membru al familiei, un razboi sau un viol, pot sa duca la alopecie.
In 1980, Asociatia Psihiatrica Americana a lansat termenul „stres post-traumatic" (SPT), reprezentand o tulburare rezultata de pe urma unor asemenea evenimente traumatice. Aceste simptome cuprind retrairea evenimentului sub forma unor amintiri traumatizante si a cosmarurilor; insensibilitate emotionala; evitarea elementelor care evoca evenimentul; simptome fiziologice cum ar fi un reflex de aparare exacerbat si incapacitatea de concentrare. Nu toate persoanele expuse unor evenimente traumatizante ajung sa sufere de SPT. Pe de alta parte, se stie ca unele persoane sunt somatizante - cu alte cuvinte, nu capata simptome psihologice, ci isi translateaza subconstient sentimentele intr-o afectiune fizica. Exista numeroase dovezi potrivit carora cel putin o parte dintre persoanele care sufera de alopecie au contractat aceasta afectiune dupa un eveniment traumatizant.
In ceea ce priveste evenimentele stresante comune, exista diferente foarte mari in privinta modului in care oamenii raspund la ele, desi nu sunt intelese pe deplin motivele acestor deosebiri. Este posibil ca diferentele acestea sa fie datorate constitutiei biologice, personalitatii, modurilor preferentiale de adaptare sau perceperii lipsei de sustinere clin partea familiei si a prietenilor.
Stresul post-traumatic introduce o noua complicatie in descalcirea alopeciei deoarece, asemenea alopeciei, poate sa aiba un impact foarte important asupra modului in care te vezi pe tine insuti si lumea in care traiesti. La fel cum alopecia este un atac la imaginea propriei persoane, care poate sa afecteze in modul cel mai serios eul, SPT este un traumatism psihic care afecteaza eul. Combinatia celor doua poate sa fie incredibil de distrugatoare. In timp ce un eveniment traumatizant poate sa duca la SPT si alopecie, alopecia insasi poate sa constituie un eveniment traumatizant care sa duca la SPT - producand dublarea complexitatii problemei.
Exista si posibilitatea ca stresul sa duca la alopecie in cazul persoanelor care prezinta o predispozitie genetica fata de aceasta afectiune.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ALOPECIE
Refacerea dupa alopecie
Evolutia in timp si rezultatul alopeciei sunt imposibil de prevazut. Pe de alta parte, exista si o serie de lucruri pe care le stim cu (mai multa sau
Cum poate fi ajutata o persoana suferind de alopecie
Alopecia nu-l afecteaza numai pe cel care sufera pierderea parului; ii afecteaza si pe cei din apropierea sa.
Efectele alopeciei asupra celor apropiati
Intotdeauna alopecia nu afecteaza doar persoana in cauza, pentru ca aceasta nu traieste izolata. Prietenii sau rudele pot fi afectate in doua moduri:
Obiceiurile de viata si alopecia
Sub aspectul alimentatiei, sfaturile noastre sunt simple: adopta o dieta echilibrata.
Tehnici comportamentale utile in alopecie
Comportamentalismul isi are originile cu circa o suta de ani in urma, cand Pavlov si-a dresat cainii sa saliveze la sunetul unui clopotel.
Terapia cognitiva in alopecie
Aaron Beck, care initial a lucrat cu persoane aflate sub efectul depresiei, reprezinta, probabil, cel mai cunoscut nume in domeniul terapiei cognitive
Terapia psihologica in alopecie
Daca ai probleme psihologice grave ca urmare a alopeciei, trebuie sa te adresezi medicului de familie, caruia sa-i explici situatia.
Stiluri de adaptare la alopecie
Exista mai multe moduri prin care oamenii se adapteaza la situatiile dificile si s-ar putea sa fie util pentru tine sa iti examinezi propriul stil de
Adaptarea la alopecie
Exista diverse moduri de abordare a alopeciei, inclusiv punerea la punct a unei metode proprii de adaptare, abordare a familiei si prietenilor si rec
Abordarea alopeciei de catre femei si barbati
Parul este o parte integranta a eului pentru majoritatea cetatenilor occidentali, mai ales pentru femei.
Problema alopeciei la adulti
Sarcina cu care se confrunta tinerii adulti consta in a fi capabili sa-si impartaseasca vietile cu o alta persoana,
Alopecia la adolescenti
Adolescentii se confrunta cu nevoia de a decide cine si ce vor sa fie in ceea ce priveste munca, convingerile, atitudinile si tiparele
Alopecia la copii
La copii, alopecia poate sa fie o tragedie. Acesti copii pot sa aiba de suferit imens de pe urma sicanarilor, atat fizice, cat si verbale.
Impactul alopeciei
Consecintele alopeciei in plan personal pot fi cat se poate de devastatoare,
Tratamentul in functie de gravitatea alopeciei
Unele tratamente pentru alopecie se bazeaza exclusiv pe leacuri babesti,

Toate articolele din secţiunea Totul despre ALOPECIE


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...