Ideea ca alopecia reprezinta o afectiune imunitara a reiesit din observatiile potrivit carora, daca o persoana este supusa unei forme oarecare de terapie imunosupresiva, adeseori persoana respectiva poate sa ajunga sa sufere de alopecie. De asemenea, celulele imunitare sunt adeseori observate in jurul foliculilor care nu functioneaza; iar alopecia apare in asociere cu alte afectiuni autoimunitare.
Astfel incat ideea ca alopecia este o afectiune imunitara este actualmente foarte populara in randul cercetatorilor, insa nu este cunoscut in detaliu acest mecanism de functionare si o multime de idei se afla deocamdata in faza de ipoteze.
Nu avem certitudini in privinta relatiilor exacte dintre alopecie si functia imunitara, insa exista trei posibilitati:
1. Autoimunitatea conduce la alopecie.
Aceasta inseamna ca activitatea sistemului imunitar conduce la aparitia alopeciei si ca, dintr-un anumit motiv, celulele imunitare trateaza foliculul pilos ca fiind un corp strain si il ataca - provocand astfel caderea parului.
2. Alopecia conduce la disfunctia imunitara.
Aceasta este ipoteza cel mai putin probabila. Potrivit acestui scenariu, parul cade, iar aceasta conduce la o activitate imunitara. Cu alte cuvinte, pierderea celulelor firului duce la producerea de antigene, ceea ce duce, mai departe, la o activitate imunitara in jurul zonelor afectate.
3. A treia posibilitate.
Este posibil ca aceasta cadere a parului si disfunctia imunitara sa nu fie intercorelate deloc. Poate ca un al treilea factor, cum ar fi o infectie, produce de fapt alopecia.
Prezenta celulelor imunitare in jurul zonelor afectate nu este inteleasa. Nu stim de ce se afla aceste celule in acest loc.
Chiar daca alopecia este o tulburare autoimunitara, aceasta nu inseamna ca efectele sale vor fi permanente. Este posibil ca un soc sa readuca echilibrul in starea de functionare normala (si parul creste la loc). Pe de alta parte, odata ce afectiunea autoimunitara este initiata, este posibil sa se autoperpetueze. Daca celulele imunitare distrug tesuturile corpului, antigenele care rezulta (de regula sunt proteine si functioneaza ca marcatoare pentru celulele imunitare) vin in contact cu celulele sistemului imunitar la nivelul nodulilor limfatici. Aceasta va face mai departe ca alte celule autoreactive sa distruga o parte si mai mare de tesut, ceea ce duce la producerea unui numar si mai mare de antigene si asa mai departe.
Celulele firului de par, in faza de crestere, sunt atacate de celulele sistemului imunitar, ceea ce face ca aceste celule sa treaca rapid prin faza de repaus si sa elimine firul de par in faza telogena. La majoritatea pacientilor care sufera de alopecie, aceasta se declanseaza pe o suprafata de tegument singulara si mica, de pe care a cazut parul, suprafata care se extinde treptat, ducand la formarea cunoscutelor suprafete de tegument lipsite de par, desi este posibil ca persoanele care sufera de alopecia totala sau universala sa constate ca parul incepe sa le cada uniform - iar aceasta poate sa indice faptul ca, de fapt, este vorba despre niste afectiuni diferite. Daca celulele firului de par incearca sa reintre in faza de crestere, uneori se genereaza fire de par subtiri si friabile (se spune ca celulele firului de par s-ar afla intr-o „faza anagena distrofica"). Aceste celule ale firului de par continua sa penduleze intre fazele anagena si telogena, parul crescand putin si apoi cazand din nou. in unele cazuri, aceasta situatie poate sa se perpetueze, in vreme ce in altele este posibil ca firul de par sa ramana in faza telogena si se opreste complet din crestere.
Nu stim ce anume provoaca aceste probleme si de ce sistemul imunitar incepe sa atace parul. Este necesar, in continuare, sa identificam un autoantigen, un element care sa initieze atacul autoimunitar. Nu stim daca acest antigen este un an-tigen normal, scos in evidenta de un factor extern (de exemplu stresul), daca este un antigen folicular anormal sau daca este vorba despre o alta malfunctie a sistemului imunitar. Indiferent care ar fi mecanismul, structura pare sa ofere aparare impotriva leziunilor foliculare. Acesta este un aspect important daca suferi de alopecie. Demonstreaza ca foliculul pilos, chiar si la intervale de ani de zile dupa ce a fost atacat de sistemul imunitar, ramane in continuare capabil sa se regenereze.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|