Alopecia areata se refera la situatia in care se pierde o parte a pilozitatii capului, insa nu integral. De regula, pierderea parului consta in caderea catorva suvite, in orice regiune a capului.
Adeseori debuteaza cu o singura suprafata rotunda de pe care se pierde parul, si care se poate extinde rapid. Poate sa apara si in alte zone ale corpului, insa este mai frecventa si mai usor de observat la nivelul capului. Poate sa fie vorba despre o singura pata, cu diametrul de numai 1 sau 2 centimetri.
La barbati, este posibil sa apara mai curand pe ceafa decat in fata, in vreme ce la femei este posibil sa apara mai curand in fata decat pe ceafa. Unele persoane cunosc episoade repetate de alopecie areata in aceeasi zona; alte persoane cunosc episoade repetate de alopecie areata, care se manifesta in regiuni diferite.
La barbati, petele lipsite de par pot sa apara si in barba. Daca suferi de alopecie areata, iti poti ascunde petele lipsite de par pieptanand suvite de par peste ele. Prognosticul pentru acest gen de alopecie este in general bun - este foarte posibil ca parul sa reinceapa sa creasca la loc, normal, desi este posibil sa il pierzi din nou mai tarziu. Insa nu este absolut obligatoriu ca evolutia sa fie aceasta; in unele cazuri, parul incepe sa creasca intr-un smoc diferit de restul parului, iar in alte cazuri poate sa nu mai creasca deloc. In concluzie, asadar, este cea mai putin grava forma de alopecie.
Aproximativ 65 la suta dintre persoanele care sufera de alopecia areata nu au decat una sau doua pete de pe care au pierdut parul, acesta crescand la loc in mod spontan dupa cateva saptamani sau luni.
Alopecia areata este imprevizibila - unele persoane trec printr-un singur episod, altele cunoscand episoade repetate de cadere a parului. Uneori, parul care creste la loc este foarte fin si depigmentat; alteori, creste la loc normal. Cresterea parului poate sa aiba loc si intr-o alta zona a corpului, in vreme ce o noua pata apare intr-un alt loc.
Alopecia totalis
Este vorba despre situatia in care iti pierzi intreaga pilozitate craniana, dar nu si parul din alte regiuni ale corpului - si (de regula) nu cad genele si sprancenele.
Prognosticul nu este la fel de pozitiv ca in cazul alopeciei areata, desi in cazul multor persoane poate sa se produca cresterea parului, cel putin partial. Aceasta crestere se poate produce sub forma unor pete de par si poate sa fie vorba despre un par fin si rar.
Datele variaza, insa Asociatia Britanica pentru Dermatologie apreciaza ca 14-25 la suta dintre persoanele care sufera de alopecie au aceasta forma a bolii.
Alopecia universalis (sau alopecia diseminata)
Este vorba despre situatia in care iti pierzi tot parul de pe cap si de pe corp, inclusiv genele si sprancenele, pilozitatea axilara si inghinala.
Este vorba despre forma cea mai severa de alopecie, care, insa, este si cea mai rara. Prognosticul pentru o persoana care sufera de alopecia universalis nu este deloc favorabil, deoarece foarte putine persoane care sufera de aceasta forma de alopecie vor ajunge in situatia unei refaceri complete.
Nu este clar in ce fel persoanele care sufera de alopecia areata pot sa ajunga la alopecia totalis sau universalis - estimarile pe care le avem la dispozitie variaza intre 7 si 30 la suta.
Alopecia androgenica
Aceasta forma de alopecie este cunoscuta sub denumirea de calvitie comuna sau calvitie masculina. Exista si situatii in care poate sa devina o problema - atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Desi calvitia comuna este specifica barbatilor, poate sa apara si la femei. Adeseori se manifesta prin rarirea parului pe toata suprafata piloasa a capului. Apare adeseori dupa menopauza, insa poate sa apara si la femeile mai tinere care au o predispozitie genetica la aceasta afectiune. Poate sa fie generata de tulburari alimentare si de progesteronul prezent in unele pilule contraceptive. Pentru femei, aceasta forma de alopecie poate sa constituie o forma la fel de grava ca si celelalte forme de alopecie.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|