Boala ce se poate localiza fie in urechea externa, fie in cea mijlocie, este provocata de microbi foarte diversi - stafilococi, streptococi etc.
- sau ciuperci, de complicatii ale unor infectii nazo-faringiene, ale inflamarii amigdalelor sau polipilor, ori de trecerea otitelor de la urechea externa pana la cea interna.
Dupa cum evolueaza, ele pot fi acute sau cronice, congestive sau supurate, riscul fiind perforarea timpanului, scaderea sau pierderea auzului, trecerea infectiei spre mastoida - mastoidita este rara in prezent, dar e foarte grava - sau, in cel mai rau caz, spre craniu, generand encefalite, meningite, abcese ale creierului.
Avand in vedere ca intre gat, nas si urechi este o cale de comunicare directs, bolile infecto-contagioase, cum sunt pojarul si scarlatina, de pilda, sau orice alte afectiuni infectioase ale nasului si gatului, pot trece foarte usor de la gat si nas la ureche.
Deci copiii vor face usor si frecvent otite. Daca e vorba de sugari, controlul starii de sanatate a urechilor trebuie regulat si riguros efectuat, pentru ca sugarul plange daca are dureri, febra, dar nu e in stare sa spuna daca il doare urechea.
Singurele semne pe care le poate observa mama, si trebuie sa le spuna imediat doctorului, este ca-si freaca insistent capul de peraa, e foarte agitat si nu mai doarme. Vom incerca, in cele ce urmeaza, sa va descriem cateva forme de otite pe intelesul tuturor, dar sa nu uitam, nu este vorba de o boala usoara si copilul trebuie vazut, de la primele simptome, de catre medic.
Otita externa
Microbii fiind localizati, mai ales pe conductul auditiv, cand copilul spune ca il doare urechea (sugarul isi freaca rau capul de perna), daca ne uitam in ureche vom vedea ca pielea canalului auditiv extern este rosie, umflata, aproape astupandu-1. Cel mic are mancarimi, usturimi si dureri in ureche, iar din cand in cand ii curge un lichid tulbure sau purulent.
Otita medie acuta
Exista mai multe forme:
1. Otita congestiva
In acest caz febra este crescuta, durerile sunt permanente, auzul este slabit. Ea apare dupa infectii repetate in nas, in sinusuri, in faringe, ale polipilor. Poate fi diagnosticata numai de medic, care, controland urechea copilului, vede ca timpanul este rosu si bombeaza inspre in afara.
2. Otita acuta seroasa
In acest caz, durerea este mult mai surda, dar copilul spune ca parca are dopuri in urechi (urechi infundate), iar cand se joaca, isi sufla nasul sau mananca, afirma ca i se misca ceva inauntru si nu aude bine. Boala este, de cele mai multe ori, o consecinta a otitei congestive netratata sau prost tratata.
3. Otita acuta supurata
Cel mic face brusc febra mare, are dureri mari in ureche, sub forma de junghiuri, nu mai aude aproape deloc cu urechea bolnava. Boala poate aparea in plina stare de sanatate sau poate urma dupa o otita congestiva. La copii, daca este vorba de o recidiva a afectiunii, primul semn este scurgerea unei secretii - se spune ca-i ,,curg urechile". De obicei, doctorul va perfora chirurgical timpanul - operatia se numeste paracenteza -, pentru a lasa ca puroiul sa se scurga in exterior, si va supraveghea indeaproape vindecarea. Dar timpanul, foarte bombat, foarte rosu, foarte dureros si la cea mai usoara atingere, sub presiunea puroiului se ce tot acumuleaza in ,,casa timpanului" - care constituie, de fapt, urechea medie, unde se gasesc trei oscioare foarte mici si deosebit de frumos modelate, numite scarita, ciocan si nicovala -, se poate perfora si singur, spontan si va favoriza eliminarea lichidului purulent. Numai ca nu e bine sa asteptam ca acest lucru sa se Intample de la sine, pentru ca perforarea poate surveni ori prea tarziu, ori poate fi prea mica si nu se scapa de tot puroiul.
Este o forma grava de otita, care nu e vindecata decat atunci cand timpanul e perfect intins, are culoarea normala, auzul e perfect si nu mai exista nici un fel de scurgere.
Toate cele trei tipuri de otite medii acute pot genera o complicatie grava - daca nu sunt tratate cum trebuie -, mastoidita.
Otita medie cronica
Are si ea doua forme, una cu o scurgere muco-purulenta, alta numai cu puroi.
Ambele sunt urmarea otitelor si mastoiditelor acute care au evoluat prost. Nici una nu e dureroasa, febra nu creste, auzul e foarte putin slabit. Deosebirea dintre ele consta doar in felul in care evolueaza.
In cea cu secretie muco-purulenta, care apare ori de cate ori copilul mai face vreo raceala in gat, vindecarea survine foarte greu, boala fiind foarte tenace. De asemenea, timpanul poate sa fie atat de gaurit, de mancat, incat e bine sa fie inlocuit - timpanoplastie -, iar focarele de infectie ale copilului - polipi si amigdale - trebuie eliminate prin operatic.
Forma cu secretie purulenta este deosebit de periculoasa prin urmarile (sechelele) ce le are sau prin complicatiile care le face. Puroiul acesta, in cantitate mai mare sau mai mica, urat mirositor, distruge complet timpanul, distruge treptat cele trei oscioare din casa timpanului, provocand surditatea totala, apoi trece in urechea interna.
Aici da complicatii foarte grave, fie locale - labirintita, pacientul avand ca prime semne ametelile si pierderea echilibrului -, fie la nivelul nervului facial -paraliziile - , fie in creier - meningita, encefalita, septicemia cerebrala etc.
Dupa toate cele de mai sus veti intelege de ce nu va vom da nici un tratament despre care sa spunem ca vindeca. Dar va vom recomanda cateva mici sfaturi. Pana ce va fi vazut de medic, copilul sa stea in pat, sa fie legat la cap, peste urechi, sau sa tina un saculet cu sare calda sau malai cald la ureche; aveti grija cum il curatati in ureche, usor, cu atentie; puneti-i, cu o lingurita, cateva picaturi de ceai de musetel in ureche, stergeti-1 apoi usor, cu un tampon de vata, dar aveti grija sa nu-i lasati vata in urechi; ungeti-1 cu alifie de coada calului, dragaica sau galbenele, in strat subtire, pe canalul auditiv, ca sa-i calmeze durerile, mancarimea, usturimea si sa-i protejeze pielea.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|