Aparitia brusca, pe anumite zone ale corpului sau chiar pe toata suprafata lui, a unor pete mai mari sau mai mici, rosietice, sau a unor umflaturi asemanatoare cu niste piscaturi de tantari ori niste basicute, noduli etc., constituie un simptom caracteristic pentru multe boli infecto-contagioase; spre exemplu, ele pot fi semnalul de debut al pojarului, scarlatinei, rubeolei sau varsatului de vant.
In toate aceste maladii, una din cele mai caracteristice simptome este eruptia, fie pe piele, fie pe mucoase, fie pe ambele. Dar tot prin eruptii se manifests si majoritatea formelor de alergii, urticarii, eczeme, micoze (ciuperci).
Se recomanda urmatoarele tratamente folosind, in aplicatii interne sau externe, plante medicinale:
Spalari cu musetel
Continutul unui pumn cu flori de musetel se opareste intr-un vas cu apa fierbinte. Se lasa o jumatate de minut, dupa care se strecoara. Cu acest extract de musetel se spala zilnic fata.
Macrisul iepurelui
O lingura plina cu frunze proaspete de macrisul iepurelui, la o ceasca de ceai, se opareste cu apa fierbinte. Se lasa o jumatate de minut, se strecoara si se vor bea doua cani pe zi.
Urzica moarta
O lingurita plina cu planta intreaga, maruntita, de urzica moarta, fie numai cu florile albe sau galbene, se foloseste pentru o cana de ceai. Se opareste cu apa fierbinte, se lasa o jumatate de minut, dupa care se strecoara si se bea o ceasca, zilnic, inainte de amiaza.
Spalari cu coada calului
La un litru de apa clocotita se pun patru lingurite pline cu coada calului. Se lasa o jumatate de minut, dupa care se strecoara si, cu ceaiul obtinut, se spala fata sau locul eruptiei. Foarte eficace sunt si compresele: se inmoaie o bucata de panza in extractul de coada calului, cald, si se aplica pe zonele de piele cu eruptii.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|