Constipatia presupune existenta a mai putin de 3 scaune pe saptamana, cu volum redus si consistenta dura, insotite de cele mai multe ori de durere. Constipatia cronica habituala apare frecvent datorita unei incapacitati cronice de evacuare a intestinului gros, aceasta fiind de multe ori influentata de alimentatie (in general este vorba de o dieta saraca in fibre).
Alte cauze:
stres, imobilizare, boli (diabet, hipotiroidism, boala Parkinson, depresia, hemoroizi, fisuri anale, intestin iritabil),anumite medicamente. La varstnici este relativ frecventa constipatia idiopatica, posibil explicata prin modificarile de motilitate, secretie, imune si de flora intestinala ce apar cu varsta, precum si prin scaderea reflexului defecatiei.
Cum se trateaza constipatia?
Utila este stabilirea unei ore de scaun, cel mai potrivit la 15-30 minute dupa un mic dejun mai consistent. Pot ajuta un pahar de suc de fructe rece baut inaintea micului dejun pe stomacul gol, sau o cafea fierbinte dupa. Exercitii pentru intarirea planseului pelvin: contractia abdomenului 10 sec apoi relaxarea lui de 5 ori pe zi; ridicarea genunchilor din pozitia sezut sau intins de 5-10 ori; inspir simultan cu retragerea abdomenului apoi impingerea lui in timpul expirului de 10 ori inaintea evacuarii scaunului.
Alimentatia -este cel mai important factor asupra caruia se poate interveni. Mesele trebuie sa fie bogate in fibre pentru a creste volumul scaunului si a usura stimularea motilitatii intestinale si in lichide (1,5 -2l zilnic chiar mai mult in perioadele toride sau daca sunt administrate diuretice). Alimente bogate in fibre: tarate de grau, samanta de in urmate de boabele de fasole, mazare, soia, fulgi de ovaz, musli cu fructe, seminte de floarea soarelui, mere, portocale.
Tratamentul medicamentos = laxativele.
Eficacitatea lor este similara, dar au efecte secundare diferite.
Utilizarea indelungata poate fi daunatoare prin: scaderea absorbtiei de vitamine, saruri, nutrienti, medicamente, deshidratare, pierderea de electroliti (sodiu, potasiu) si de vitamine A, D, E, K, hepatite toxice, intoxicatie cu magneziu, efecte functionale: intoleranta gastrica, dureri abdominale, balonari, obstructii, efecte pe flora intestinala.
Nu uitati !
Incercati sa va reglati tranzitul intestinal prin regim igieno-dietetic! Utilizarea indelungata de laxative irita colonul si in timp determina obisnuinta; veti fi tentati sa cresteti progresiv doza de laxative, pentru ca in final sa constatati ca de fapt vi se accentueaza constipatia.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|