Spun oamenii de stiinta. Anumite suplimente alimentare consumate frecvent pot afecta activitatea unor gene, informeaza publicatia Rzeczpospolita consultata de Rompres. Cercetatorii de la Universitatea Duke din SUA au hranit doua grupe de soarece in moduri diferite. Una dintre grupe primea hrana obisnuita, iar regimul celeilalte era completat cu suplimente: acid folic, vitamina B 12, betaina si cholina. S-a descoperit ca aceste suplimente au influentat dezvoltarea embrionilor. Toti urmasii au fost identici din punct de vedere genetic, iar soriceii nu se deosebeau imediat dupa venirea pe lume. Dar odata cu trecerea timpului, diferentele au devenit clare. Subiectii din prima grupa, ale caror mame nu primisera suplimente alimentare, aveau culoarea galbena. Cei din a doua - maro. Prima grupa s-a dovedit mult mai lacoma. Soriceii galbeni mancau mai mult decat cei maro si, drept consecinta, cantareau de doua ori mai mult. Ajunsi la maturitate, se imbolnaveau mult mai des, de exemplu de cancer sau diabet.
Soarecii au o gena numita agouti, responsabila de culoarea lor galbena. Imediat langa aceasta gena se afla un fragment scurt de ADN care actioneaza ca un transmitator. Anumite reactii chimice, de exemplu cele la care a fost supusa a doua grupa de soricei, pot sa activetze sau sa dezactiveze gena cu ajutorul transmitatorului. Hrana consumata de mama soricelului are deci o influenta directa asupra codului genetic al animalului. Nu asupra secventei de ADN, ci asupra activitatii anumitor gene.
Cercetatorii de la Universitatea McGill din Canada au administrat unor cobai L-metionina, care este un supliment pentru sportivi. Dieteticienii le recomanda adultilor sa consume aproximativ un gram de L-metionina zilnic. In urma administrarii unor concentratii mai mari de L-metionina aceasta componenta "recomandata" de dieteticieni a ajuns sa aibe efecte negative asupra organismului. Animalele testate au devenit foarte nervoase, mai nesigure atunci cand erau amplasate intr-un mediu nou. In organismele lor s-a constatat o concentrare mare a hormonilor legati de stres.
Specialistii de la Universitatea McGill afirma ca L-metionina a influentat comportamentul cobailor, reducand activitatea genei responsabile de functionarea asa numitului receptor glucocorticoid.
Sursa: Rompres
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|