Afectiunile urinare sunt cauzate de infectii ale tractului urinar, intoxicatii cu diverse substante si medicamente, blocarea canalelor urinare (litiaza). Infectiile urinare pot aparea in diferite segmente ale tractului urinar, avand denumiri diferite: cistita (infectia vezicii urinare), uretrita (infectia uretrei), pielonefrita (infectia localizata la nivelul rinichilor).
In cazul infectiilor urinare se recomanda un aport seminificativ de lichide, deoarece eliminarea unui volum mai mare de urina va scadea concentratia urinii, favorizand eliminarea prin ,,spalare" a germenilor care intretin infectia. Cura de lichide se face astfel: se consuma 1 cana de apa la fiecare 20 de minute timp de 3 ore, apoi 1 cana de apa la 1 ora.
Ceaiurile cu efect diuretic, antiinflamator si dezinfectant pot asigura un aport marit de lichide, cu efecte suplimentare fata de apa simpla. Pacientilor cu afectiuni cardiovasculare nu li se recomanda cura cu lichide, intrucat poate creste valorile tensiunii arteriale!
Plantele cu efecte diuretice si antiinflamatoare utile in infectiile tractului urinar sunt: splinuta, cozile de cirese, coada-calului, pirul, frunzele si fructele de merisor,fructele de ienupar, frunzele de mesteacan, matasea de porumb, florile de soc, florile de musetel, florile de coada-soricelului.
Fructele de ienupar pot determina iritatii la nivelul tractului urinar, de aceea se recomand prudenta in utilizare. Tratamentele se incep cu doze mai mici de ceai sau tinctura, care se cresc treptat.
Iata un ceai antiinflamator si antiseptic urinar util in infectiile urinare: mesteacan frunze - 15 gr, coada-calului - 5 gr, albastrele - 5 gr, pir 9radacina) - 10 gr, matase de porumb - 5 gr, osul-iepurelui - 5 gr, frunze de afin - 5 gr. Se prepara o infuzie din 2 lingurite de plante la 1 cana cu apa. Se beau 3-4 cani de ceai pe zi.
Un ceai combinat cu efecte diuretice este compus din urmatoarele plante: cozi de cirese - 3 parti, coada-calului - 1 parte, matase de porumb - 2 parti, flori de coada-soricelului - 1 parte, osul-iepurelui -1 parte, radacini si frunze de papadie - 2 parti. Se pune 1 lingurita de plante maruntite, in 1 cana cu apa si se fierbe 5 minute. Se ia de pe foc si se lasa la infuzat inca 5 minute. Se strecoara si se beau 3 cani de ceai pe zi.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|