Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
GINSENG
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Fitoterapie - sanatate din plante » GINSENG

GINSENG


  Secţiunea: Fitoterapie - sanatate din plante169.95lei
Vezi detalii

Ginseng (Panax Ginseng) este o planta originara din China si este cultivata pe scara larga in Asia, nu doar in tara de origine, ci si in Coreea, Japonia si Rusia.
Descriere si parti folosite
Radacinile de ginseng se bucura, de mai bine de 2000 de ani, de o reputatie iesita din comun, fiind considerate un panaceu. Faptul acesta s-a reflectat pana si in denumirea latina a plantei (,,panax" mseamna medicament universal). Pornind probabil de la forma radacinilor de ginseng care sugereaza forma corpului uman cu mainile si picioarele de o parte si de alta a trunchiului, s-a raspandit credinta populara ca aceste radacini ar fi bune la tratarea bolilor oricarui organ al corpului omenesc. Faima ginseng-ului s-a extins in ultimele decenii aproape peste tot in lumea occidentala.
Pe langa specia asiatica sunt cunoscute o serie intreaga de specii inrudite, dintre care cele mai familiare sunt ginseng-ul american (Panax quinquefolius) si ginseng-ul japonez (Panax japonicus). Ginseng-ul Siberian, (Eleutherococcus senticosus) nu apartine genului Panax si nu contine substantele active specifice acestuia.
Pentru a ajunge la maturitate radacinile de ginseng au nevoie in medie de cca 5 ani, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care preparatele fitoterapeutice din ginseng sunt destul de costisitoare. Radacinile se altereaza repede necesitand aplicarea unor proceduri de stabilizare, cum ar fi tratarea cu un curent de vapori de apa. Asa-numitul ginseng alb se obtine prin uscare simpla, pe cand ginseng-ul rosu se obfine prin uscare dupa o prealabila tratare cu aburi.
Substante active
Cele mai importante substante active din radacinile de ginseng sunt ginsenozidele, mai mult de 25 la numar, din grupa saponozi-delor triterpenice. Continutul in ginsenozide variaza foarte mult de la un preparat la altul. In general, produsele comerciale sunt standardizate si au o concentrate de ginsenozide mtre 4-7%. In afara de ginsenozide s-au mai pus in evidenta glicozide (ginse-nina), beta-sitosterol, vitamine din grupul B, mucilagii, rezine etc.
Actiune, proprietati
Proprietatile ginseng-ului au fost studiate mai ales in Coreea,
China, Rusia, tari in care prin traditie cultivarea si folosirea ca
remediu a plantei este foarte raspandita. Pe de o parte, cercetatorii
au aratat ca unele ginsenozide au proprietati sedative, anticonvul-
sivante, analgezice si antipsihotice. Pe de alta parte, alte ginsenozide
au fost evidentiate ca avand proprietati stimulante asupra sistemului
nervos. Pornind de la observatia ca preparatele de ginseng contin
principii active cu actiune opusa, cercetatorii rusi considers ca gin
seng-ul are proprietati adaptogene, adica ajuta organismul sa se
adapteze, sa-si recastige echilibrul, in functie de situatiile la care
este expus.
Exista si studii care remarca existenta unor proprietati antiin-flamatoare, antiulceroase, hipotensive si de stimulare a imunitatii.
Ginseng-ul se bucura din ce in ce mai mult de atentia cercetato-rilor, datorita efectelor anticancerigene promitatoare. Studii foarte recente, efectuate de cercetatorii coreeni sugereaza ca administrarea ginseng-ului poate sa reduca riscul de boli canceroase cu pana la 85%. Ginseng-ul pare sa ofere un grad de protectie fata de cancerul ovarian, cancerul de laringe, de esofag, de stomac si fata de cancerul pancreatic.
De asemenea, ginseng-ul pare sa aiba efecte benefice asupra metabolismului glucidelor in cazul persoanelor cu diabet de tip II, la care administrarea de ginseng a dus la scaderea cu 20% a nivelului glucozei din sange la testul de hiperglicemie provocata.
Indicatii terapeutice si profilactice
Pe baza traditiei medicinei orientale, ginseng-ul a fost si este utilizat ca tonic general si psihic, pentru prevenirea urmarilor stresului prelungit, in caz de oboseala psihica si oboseala fizica, pentru combaterea surmenajului, in starile depresive, mai ales la varstnici, in starile de anxietate, in tulburarile de memorie, in nevroze, in stari de malnutritie si convalescenta, in starile de debilitate. Datorita efectelor reglatoare asupra metabolismului glucidelor este folosit si ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat.
Administrare
La noi, ginseng-ul ajunge preponderent sub forma de produse comerciale gata preparate: capsule, extracte lichide etc. Alte forme de prezentare includ: ceaiurile, pulberea uscata din radacina etc. In general, preparatele de ginseng contin intre 100 si 400 mg de extract de ginseng, ceea ce echivaleaza cu o cantitate de 0,5-2 g de radacina. Aceasta cantitate corespunde de altfel cu doza medie zilnica. In functie de forma de prezentare, marimea si concentratia dozei, modul de administrare este variabil si se recomanda consultarea instructiunilor din prospectul produsului. De obicei, preparatele de ginseng se administreaza zilnic, timp de cateva saptamani, dar nu mai mult de trei luni. Dupa o pauza de o lima, cura se poate repeta.
Precautii
Ginseng-ul in sine pare sa fie o planta medicinala lipsita de toxicitate, eel putin atunci cand nu se depasesc dozele obisnuite. Preparatele de ginseng nu se administreaza concomitent cu alte medicamente stimulante, nici cu bauturi sau deserturi care confin cafeina. Datorita faptului ca nu exista studii cu privire la siguranta administrarii la gravide, este recomandata evitarea ginseng-ului in perioada de sarcina si alaptare. Ginseng-ul se administreaza cu prudenta la bolnavii hipertensivi. Alte posibile interactiuni nefavorabile au fost mentionate in ce priveste: digoxina, estrogenii, corticosteroizii, inhibitorii de monoaminoxidaza, warfarina, heparina, aspirina.
Date ingrijoratoare exista cu privire la preparatele de ginseng comercializate. Potrivit rezultatelor unor verificari efectuate de diverse organisme de control, preparatele de ginseng sunt unele dintre cele mai contrafacute dintre toate preparatele fitoterapeutice aflate in circulate pe piata mondiala, si aproape jumatate din produsele de pe piata americana nu indeplinesc conditiile de calitate irnpuse de organismele de protectie a consumatorilor.
Principalele nereguli constatate constau in:
1 Prezenta accidentals peste limita adminisibila a unor contami-nanti, cum sunt de exemplu pesticidele, plumbul etc.
2 Adaugarea de catre fabricanti a unor substante sintetice cu actiune asupra sistemului nervos central, cu intentia vadita de a accentua efectele stimulante ale produsului. Un astfel de caz, in care produsul de ginseng continea efedrina, a fost publicat in re vista medicala Lancet, in anul 1994. Atletul suedez care a folosit produse de ginseng cu adaos de efedrina a fost depistat pozitiv la testul de dopaj.
3 Concentratia scazuta de substante active. Unele sondaje-test au descoperit produse care nu contineau deloc substante active de tipul ginsenozidelor.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Fitoterapie - sanatate din plante
Turmericul, utilizare si interactiuni cu medicamentele
Turmericul, cunoscut sub numeroase denumiri (Curcuma, Halada, Indian saffron, Nisha, Yu Jin), este un condiment folosit uzual in bucataria asiatica, a
Afinele - Insulina vegetala
Afinul este cunoscut pentru proprietăţile sale antidiabetice, iar fructele şi frunzele acestuia, au fost folosite de-a lungul secolelor
TURMERICUL
Turmericul (Curcuma longa) cunoscut si sub numele de curcuma, este o planta ierboasa, de origine asiatica.
SOFRANUL
Sofranul (Crocus sativus) este o planta ornamentala, alimentara si medicinala in acelasi timp, originara din Asia Mica.
SARSAPARILLA
Sarsaparilla (Smilax sarsaparilla) este o planta agatatoare originara din Mexic, actualmente cu o arie de raspandire mai mare in America Centrala si d
SENNA
Senna reprezinta frunzele, respectiv fructele, recoltate de la speciile Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, plante ierboase din familia legumino
SCHINDUFUL
Schinduful (Trigonela foenum graecum) este o planta ierboasa din familia leguminoaselor, originara din Asia.
PSYLLIUM
Plantago psyllium este o plants ierboasa inrudita cu patlagina, dar creste mai ales in sudul Frantei si Spaniei si pe coasta de nord a Africii.
PINUL MARITIM
Pinul maritim (Pinus maritimd) este o specie de pin care creste mai ales in zonele nisipoase din sudul Frantei, Spaniei si Italiei, avand o coroana
IPECA
Ipeca (Cephalis ipecacuanha, sau Psychotria ipecacuanha) este o planta originara din Brazilia, de la care se folosesc in scop medicinal radacinile.
HAMAMELIS
Hamamelis virginiana este un arbust ce creste spontan pe continentul nord-american in Statele Unite si Canada.
GHIMBIRUL
Ghimberul (Zingiber officinale) este o planta ierboasa originara din Asia, renumita inca din epoca coloniala, constituind una dintre mirodeniile repre
GINSENG
Ginseng (Panax Ginseng) este o planta originara din China si este cultivata pe scara larga in Asia, nu doar in tara de origine, ci si in Coreea, Japon
FLOAREA-PATIMILOR
Floarea-patimilor (Passiflora incamata) este o planta originara din America de Nord.
EUCALIPTUL
Eucaliptul (Eucalyptus globulus) este un arbore originar din Australia si Tasmania, cultivat in regiunea mediteraneana si in Asia.

Toate articolele din secţiunea Fitoterapie - sanatate din plante


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...
Sfatul farmcistului Limbrici in sarcina
Limbrici in sarcina

Este recomandat duador in sarcina la 16 saptamani ? ... Buna ziua! Categoric NU! NU luati acest medicament in nici un caz! ...


Sfatul farmcistului Efect tratament Helicobacter
Efect tratament Helicobacter

Iau tratament pentru helicobacter pylori cu Ospomax,tavanic și ul ... Buna ziua! Da, responsabil pentru acest efect este medicamentul Ulcam ...


Sfatul farmcistului Fibrom și polip uterin
Fibrom și polip uterin

Ce recomandați pentru fibrom și polip uterin? Am un ciclu in ... Buna ziua! Va recomand produsul Fitofibrom stop, cate 3 capsule pe zi ...


Sfatul farmcistului gastrita atrofica
gastrita atrofica

Buna ziua,avand gatul iritat de cateva luni mi s-a recomandat o gastro ... Buna ziua! In majoritatea cazurilor gastrita atrofica este cauzata de ...