Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Anatomia si fiziologia jejuno – ileonului
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Aparatul digestiv » Anatomia si fiziologia jejuno – ileonului

Anatomia si fiziologia jejuno – ileonului


  Secţiunea: Aparatul digestiv



36.95lei
Vezi detalii

Intestinul subtire este segmentul tubului digestiv care se întinde de la pilor la valvula ileo – cecala .
Anatomia

Este un organ intraperitoneal format din trei portiuni :

• duodenul

• jejunul

• ileonul

Jejuno – ileonul are o lungime de 4 – 7 cm , este limitat de unghiul duodenojejunal proximal si de valvula ileocecala distala . Jejun – ileonul descrie 15 – 16 bucle numite anse intestinale având forma de ‚‚U'' .

Raporturi : Raporturile jejun – ileonului se realizeaza între ansele intestinale astfel : fiecare ansa intestinala are doua fete în raport cu ansa vecina . Prezinta o margine aderenta concava pe care se insera mezenterul si o margine libera în raport cu cavitatea peritoneala .

Raportul jejun – ileonului cu viscerele sunt :

• anterior cu amentul mare

• posterior cu organele retroperitoneale (coloana vertebrala , vasele mari , uretere , plexuri nervoase , pancreas , splina , rinichi stâng)

• în sus cu colonul si mezocolonul transvers

• în jos viscerele pelviene (vezica , rect , uter)

• în dreapta cu cecul si colonul ascendent

• în stânga cu colonul descendent si sigmoid

Vasele si nervii : Vascularizatia arteriala provine din artera mezenterica superioara .

Vascularizatia venoasa îsi are originea în reteaua mucoasa si submucoasa . La nivelul mezenterului se formeaza 7 – 8 trunchiuri venoase jejuno – ileale care prin intermediul venei mezenterice superioare se varsa în vena porta .

Limfaticele se varsa în ganglionii jucstaintestinali . De aici dupa conexiunea cu cei 100 – 200 ganglioni limfatici vor drena limfa în trunchiurile intestinale în cisterna Pecquet .

Inervatia intestinului subtire : Este vegetativa si îsi are originea în plexul celiac si aorto – mezenteric . Filetele nervoase (simpatice si parasimpatice) se distribuie la plexurile intrinseci Auerbach si Meissner .

Sensibilitatea algica viscerala pare a fi transmisa pe cale simpatica .

Configuratia interioara a intestinului subtire :

În interior intestinul subtire prezinta plici circulare , vilozitati intestinale si placi Peyer . Plicile circulare se numesc si valvulele Kerkring sau valvule canivente . Ele pot ocupa doar un arc de cerc sau pot fi circumferentiale , au înaltime de 7 – 10 mm si formeaza santuri transversale care se reduc treptat spre ilean .

Vilozitatile intestinale determina aspectul roz , catifelat al mucoasei . Au o înaltime de 5 – 10 mm în jejunul proximal si devin progresiv mai scurte spre ileonul terminal .

Placile Peyer : Sunt conglomerate limfatice avoidale orientate cu axul lung paralel cu intestinul , de dimensiuni variabile . Lipsesc practic în jejunul proximal , cresc în numar progresiv spre ileonul terminal unde detemina relieful mucos .

Structura intestinului subtire : Macroscopic intestinul subtire prezinta patru straturi : seroasa , musculara , submucoasa si mucoasa .

Mucoasa ocupa 2/3 din grosimea peretelui intestinal si este alcatuita din : epiteliu , lamina proprie si musculara mucoasei .

Epiteliul tapeteaza vilozitatile intestinale si criptele Lieberkuhn si este format din : eritrocite , celule calciforme , celule Paneth , celule enterocromafine , celule nediferentiate .

Enterocitele : Sunt responsabile de procesul de absorbtie , sunt celule cilindrice care au în zona aplicata o margine ‚‚în perie'' (la nivelul careia exista mari concentratii de enzime , în special bizaharidaze) si un nucleu bazal .

Celulele calciforme sunt prezente la nivelul vilozitatilor si a criptelor cu rol în secretia de mucus .

Celulele Paneth sunt localizate la baza criptelor si au rol imun si de secretie a enterokinazei .

Celulele enterocromafine sunt localizate în cripte si au rol de a secreta hormoni care au actiune la distanta prin sânge .

Celulele nediferentiate se gasesc la baza criptelor si au rol în regenerarea epiteliului .

Glandele Liberkuhn din structura intestinului subtire secreta un lichid hidroelectrolitic care dilueaza produsii de digestie , îi izotonicizeaza favorizând absorbtia .

B.Fiziologia

Functiile intestinului subtire sunt : motilitatea , digestia si absorbtia , functia endocrina si cea imunitara .

1. Motilitatea intestinala

Substratul anatomic al motilitatii intestinului subtire este stratul muscular . Sistemul intrinsec de reglare este reprezentat de plexurile nervoase enterice (Meissner si Auerbach) , iar sistemul extrinsec este reprezentat de simpatic si parasimpatic .

Reglarea motilitatii se face prin factori nervosi (sistemul intrinsec si extrinsec) si factori umorali (gastrina , colecistochinina , substanta P , neurotensina si polipeptidul pancreatic) .

2. Digestia si absorbtia intestinala

Digestia intestinala se realizeaza sub actiunea sucului pancreatic , a bilei si a sucului intestinal si cuprinde doua etape : extracelulara (luminala) si intracelulara (intracterocitara) .

În digestia extracelulara produsii rezultati din hidroliza partiala a alimentelor sunt supusi digestiei de contact la nivelul marginii ‚‚în perie'' .

În etapa intracelulara se produce transformarea produsilor de predigestie în forme absorbabile sub actiunea enzimelor citoplasmatice si lizozomale din enterocite . În urma procesului de digestie glucidele sunt transformate în monozaharide , lipidele în glicerol , acizi grasi , monozaharide , iar proteinele în peptide simple si aminoacizi .

Absorbtia intestinala : Absorbtia reprezinta transferul produsilor simpli , a apei , electrolitilor si vitaminelor prin mucoasa intestinala în mediul intern . Este favorizata de :

• structurile ce maresc suprafata de contact cu chimul (valvule , conivente , vilozitati intestinale si microvilozitati) .

• vascularizati epiteliului intestinal .

• dispunerea enterocitelor într-un singur strat .

Transportul substantelor prin bariera intestinala se face prin : transport pasiv si transport activ cu consum de energie metabolica .

Absorbtia principiilor alimentare :

Glucide : digestia începuta la nivelul cavitatii bucale este reluata în intestinul subtire sub actiunea amilazei pancreatice si dizaharedazelor din marginea ‚‚în perie'' . Sediul principal al absorbtiei glucidelor este jejunul proximal . Transportul prin bariera intestinala se face activ pentru glucoza si galactoza , si pasiv pentru fructoza .

Proteinele : digestia este initiala în stomac sub actiunea pepsinei , din digestiei rezultând aminoacizi , di- si tripeptide . Aminoacizii sunt absorbiti prin mecanisme active si pasive .

Lipidele : la nivelul intestinului subtire este continuata digestia lor , începuta în cavitatea bucala si stomac . În enterocit acizii grasi cu lant lung si monogliceridele , sunt recombinate pentru o forma trigliceride si fosfolipide noi . Apa se absoarbe în cantitate maxima la nivelul jejunului , permeabilitatea intestinala diminuând spre rect . Ionii de sodiu sunt absorbiti pasiv în duoden si jejun si mai slab în ileon . Vitaminele hidrosolubile se absorb usor prin pinocitoza .

3. Functia endocrina a intestinului subtire

Hormonii gastrointestinali sunt : secretina , colecistokinina , enteroglucagonul .

Secretina , eliberata de celulele mucoasei duodenale si jejunale , detine un rol important în eliberarea secretilor biliare si pancreatice , dar inhiba motilitatea gastro – intestinala .

Colecistokinina , sintetizata la nivelul mucoasei intestinale sub actiunea aminoacizilor si acizilor grasi , ajunsi la în intestin , faciliteaza digestia si absorbtia , stimuleaza motilitatea intestinului si eliberarea altor hormoni : insulina si stomatostatina .

Enteroglucagonul , este produs la nivelul enterocitelor . Eliberarea lui este stimulata de prezenta acizilor grasi , glucidelor si este inhibata de secretina .

4. Functia imunitara a intestinului subtire

Bariera mucoasa este formata din trei componente : patura de mucus , epiteliul de suprafata si aparatul imunologic .

Mucusul capteaza în particulele antigenice mari si bacteriile împiedicând patrunderea acestora în epiteliu ; în patura de mucus sunt fixate imunoglobuline .

Aparatul imunologic si fagocitic cuprinde : limfocite , macrofage , mastocite .

5. Reglarea activitatii intestinului subtire

Intestinul subtire prezinta un dublu control al activitatii : nervos (sistem intrinsec si extrinsec) si umoral .


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Aparatul digestiv
Importanta bacteriilor
Imi dau seama că nu e un tip de subiect care sa-ti fi atras atentia in mod deosebit, dar te-ai intrebat vreodata cat de mult ajutor iti pot oferi
Sindromul de colon iritabil (SCI)
Aceasta este una din cele mai raspandite afectiuni ale tubului digestiv in Occident, afectand una din cinci femei si un barbat din douazeci in Marea B
Ulcerul
Un ulcer este un fel de crater în tesutul care înveleste una din suprafetele corpului sau în membranele mucoase protectoare ce captusesc multe parti a
Simptomatologia Hemoragiilor Digestive
Hemoragiile digestive superioare includ doua categorii de semne clinice :
Simptome in Hepatitele Virale Acute
Hepatita virala este o boala infectioasa, ce cuprinde toate perioadele obisnuite întâlnite într-o boala infectioasa si anume:
Pancreatita cronica
Pancreatita cronica este o afectiune inflamatorie persistenta a pancreasului, caracterizata prin fibroza (cicatrizarea) si modificarea tesutului gland
Litiaza biliara
Litiaza biliara se manifesta prin dureri in partea dreapta a abdomenului, imediat sub rebordul costal, care pot iradia in umarul drept sau in spate sp
Hepatita Acuta Virala
Hepatita acuta virala este o boala infectioasa si transmisibila, produsa de virusuri extrem de mici care patrund în organismul uman pe cale digestiva
Hepatita cronica
Hepatita cronica apare atunci cand virusul persista in organism. Medicii spun ca 30 la suta sunt purtatori sanatosi, 40 la suta fac o hepatita cronica
Hemoragiile digestive inferioare
Hemoragiile digestive anterioare sunt definite ca eliminarea de sânge prin anus , sursa hemoragiei fiind situata în partea distala a tubului digestiv
Gravitatea Hemoragiei Digestive
Gravitatea unei hemoragii digestive superioare depinde de :
Gastrita
Gastritele reprezinta un grup de afectiuni simptomatice sau asimptomatice, produse de variati factori etiologici si definite prin leziuni inflamatorii
Forme clinice in Hepatitele Virale
În afara de forma obisnuita de boala, hepatita mai poate lua urmatoarele forme:
Fiziopatologia hemoragiilor digestive
În urma pierderilor de sânge în tubul digestiv apar din partea organismului doua tipuri de modificari fiziopatologice :
Esofagita de reflux
Boala de reflux gastroesofagian constituie o entitate clinica independenta, cauzata de mecanisme complexe de perturbare a motilitatii tractului digest

Toate articolele din secţiunea Aparatul digestiv


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...