Ceapa-de-mare (Scilla maritima) este o planta inrudita cu ceapa, care creste in regiunea mediteraneana, in special pe tarmurile marii. A fost cunoscuta inca din antichitate si recomandata pentru tratarea bolnavilor cu ascita. In scop medicinal se foloseste bulbul, curatat de foitele exterioare.
Produsul medicinal contine glicozide (scillitoxina, scillipicrina, scillina si altele), substante glucidice, acizi grasi, fitosteroli. Ceapa-de-mare are proprietatea de a mari forta de contractie a muschiului inimii si de a creste diureza, avand unele avantaje fata de produsele pe baza de digitala. Datorita acestor proprietati este indicata in tratamentul formelor usoare ale afectiunilor cardiace, cu insuficienta cardiaca. Preparatele din ceapa-de-mare au mai fost utilizate si ca expectorant in diverse infectii ale cailor respiratorii.
Dozele mari provoaca iritatii ale mucoasei stomacului manifestate
prin greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree, convulsii.
Administrarea se face sub forma de pulbere, pilule, tincturi, la
indicatia si sub supravegherea medicului. In prezent, se foloseste
aproape in exclusivitate sub forma preparatelor farmaceutice,
industriale pe baza de scilla maritima.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|