Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Simptomatologia deviantelor comportametale la minori
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Diverse » Simptomatologia deviantelor comportametale la minori

Simptomatologia deviantelor comportametale la minori


  Secţiunea: Diverse


Minorul cu tulburari de comportament se manifesta prin simptome caracterizate printr-un mare polimorfism.
Manifestarile clinice depind atât de vârsta, sex, stadiul de dezvoltare, cât si de factorii de mediu. Simptomatologia tulburarilor de comportament cuprinde o gama foarte întinsa de manifestari, atât ca numar, cât si ca intensitate, de la o simpla minciuna pâna la acte de mare gravitate (omucideri), între acestea interpunându-se un mare numar de simptome: iritabilitate, instabilitate, impulsivitate, irascibilitate, esecul si abandonul scolar, fuga, vagabondajul, furtul, cersetoria, diferite acte de cruzime, piromania, alcoo­lismul, tulburarile sexuale, prostitutia, tentativele de sinucidere, omuciderea.

Minciuna sau tendinta de alterare a adevarului are drept cauze manifes­tarea fanteziei, a laudaroseniei, intentia de a însela, dorinta de compasiune, simpatia sau antipatia, rationamente superficiale. La vârsta când copilul prezinta o sugestibilitate crescuta si nu detine înca subtextul formularilor verbale sau nu deosebeste visul de realitate, minciuna este foarte putin patologica. Ea se poate datora mai curând imitarii parintilor care mint în fata copilului caci, potrivit lui M. Stoian, sensibilitatea copilului la minciuna adultului este maxima. La vârsta anteprescolara, minciuna copilului se poate confunda cu spiritul sau specific de fabulatie; mai târziu se contureaza minciuna de aparare contra agresiunii adultilor, minciuna dezvoltându-se ca reactie la teama de pedepse, modalitate de aparare a unei fiinte slabe supuse unei proceduri educative neconvenabile. La vârsta scolaritatii se pot manifesta unele tipuri de minciuna cu caracter patologic, care au la baza, de regula, vanitatea si uneori perversiunea. Gravitatea minciunii trebuie apreciata în functie de intentia de a însela. Minciuna patologica se caracterizeaza prin spirit de rautate premeditat si apare ca un simptom al unei tulburari profunde a personalitatii. În minciuna, subiectul separa realul de ireal, prezentându-l pe ultimul într-o maniera plauzibila cu scopul, fie de a induce în eroare pe altii, fie de a-si motiva siesi propriul comportament fata de normele cunoscute cu care intra în contradictie ori pe care doreste sa le evite.

Instabilitatea nu este o tulburare de comportament prin ea însasi, ci mai mult o modalitate reactionala a SNC, manifestata psihomotor. Heuyer defineste instabilitatea ca fiind “incapacitatea de a pastra o atitudine, de a fixa atentia, de a reactiona în mod constient, de a prevedea o actiune”.

Irascibilitatea prezinta un mecanism psihopatologic similar, denumit si furie, nervozitate, nestapânire; este o reactie de descarcare critica (manie, furtuni motorii, violente) culminând cu miscari spectaculoase, exhibitionism, auto- si heteroagresiune. Impulsivitatea este o reactie specifica de trecere directa la actul de satisfacere a apetitului agresiv, de opozitie etc. Se evidentiaza prin caracterul sau brusc, necenzurat, mai putin elaborat în privinta diversitatii actionale.

Furtul – cel mai frecvent delict întâlnit la minor – este definit ca un atentat la proprietatea particulara sau publica. Aprecierea furtului la copil se face în functie de capacitatea sa de a întelege relatiile de proprietate, de a putea distinge între bunul personal si al altuia. Toti copii pâna la 6–7 ani sunt dominati de tendinta de a-si însusi jucarii sau dulciuri. Ei nu pot aprecia într-o masura suficienta consecintele încalcarii unei interdictii si, din lipsa de discernamânt, îsi pot apropria cu destula seninatate anumite obiecte, acest furt având un caracter mai mult psihofiziologic decât patologic. Copiii mici nu fura, ci iau. Numai dupa vârsta de 7 - 8 ani se poate vorbi de furt propriu-zis, care implica premeditarea, prevederea consecintelor si efectuarea actiunii. Furtul începe, de obicei, în familie si se extinde în mediul extrafamilial, de la obiecte de valoare mica pâna la sume importante de bani. În general, fetele fura singure; iar baietii în grup. Furtul nu este o manifestare izolata, ci este asociat frecvent eu fuga de acasa, prostitutia la fete, uneori cu omuciderea si piromania. Deosebim între furtul constient – care are o motivatie psihologica lucida (furie, vindicatie, necesitate) si furtul patologic care se caracterizeaza prin existenta unor tulburari de constiinta sau prin motivatii delirante, care apar frecvent si asociate cu grade lejere de debilitate mintala, cu manifestari de tip schizofrene sau manifestari epileptice. Dupa continutul, motivatia si circumstantele furtului, se deosebesc mai multe categorii de furt : din necesitate, ca reactie de imitatie, prin antrenare sau îndemn, de performanta, ca act de razbunare, de compensatie.

În raport cu furtul, jaful este o forma de comportament foarte grava si are loc sub amenintare sau ca act de violenta, fiind cu atât mai complex când se produce în banda.

Fuga si vagabondajul reprezinta eruptia violenta din mediul familial, ca expresie a unei stari de încordare emotiva sau ca simptome psihotice. Deosebirea dintre ele consta în durata: fuga are un caracter de criza, iar vagabondajul este un fenomen complex, având o desfasurare în timp.

Fuga apare ca o tendinta de evaziune, mai mult sau mai putin voita si irezistibila, din mediul în care se afla copilul sau ca o rupere brutala de obisnuintele de viata, reflectând o stare de inadaptare. În functie de cauze, fuga are diverse forme: forma de pulsiune emotiva, ca rezultat al unei stari conflictuale cu scoala, cu familia, o situatie familiala deosebita generata de disocierea caminului, lipsuri materiale; fuga poate fi si o expresie a dorintei de aventura, de evadare pentru a vedea lucruri si locuri noi. Ca modalitati de manifestare, fuga poate fi izolata – periodica sau repetata – si permanentizata ca o trasatura negativa de conduita prin care subiectul eludeaza dificultatile întâlnite.

Vagabondajul este o reactie organizata care apare din lipsa de atasament familial sau fata de o constrângere rau suportata, adolescentul alegând “nomadismul” pentru a fi liber, prin imitatie si sugestie, si pentru a se socializa prin intrarea într-o banda. Vagabondajul reprezinta terenul propice evolutiei criminale individuale, o forma concreta a inadaptarii. Lipsa domiciliului permanent înseamna sustragerea copilului de la influenta pozitiva a mediului familial, precum si o raliere la formele organizate de bande de infractori. Daca în perioada prescolara si cea scolara, copilul are libertatea sa vagabondeze, atunci prin natura lucrurilor i se ofera posibilitatea de a parcurge evolutia infractionala de la micile hotii, necesare sustinerii acestei vieti, si pâna la crime violente, agresive. Fuga si vagabondajul se asociaza frecvent cu tulburari ale comportamentului sexual si cu impulsivitate.

În cazul delicventilor, esecul (deficitul) scolar este recunoscut de toti autorii. El se poate datora unor cauze ca: frecventa neregulata, conditii de mediu nefavorabile, lipsa de îndrumare a copiilor catre scoala prin lipsa de instruire a propriei familii. Esecul scolar induce o stare de tensiune si constituie un traumatism violent tocmai în etapa pubertatii, în care minorul îsi formeaza constiinta de sine; puberul devine neascultator si îsi gaseste prieteni pe masura.

Incendierile voluntare se pot observa la pubertate si adolescenta, ca urmare a unei dorinte de razbunare sau a rautatii; apar la debilii mintali sau “comportamentali-psihopati” si pot avea un caracter impulsiv la epileptici.

Alcoolismul si dependenta de droguri – în adolescenta, alcoolismul (ca si tentatia administrarii drogurilor – hasis, cocaina, aurolac, etc.) se manifesta în majoritatea cazurilor în forma acuta. Minorul tinde sa-si arate nonconformismul, sfidarea fata de autoritatea adultilor sau sa lupte împotriva timiditatii si anxietatii.

Devierile sexuale – Instinctul sexual, în mod normal latent în copilarie, apare la pubertate, dar se definitiveaza în forma lui specifica umana în adolescenta tardiva, când include totodata si atasamentul afectiv pentru sexul opus. La vârsta adolescentei trebuie deosebite relatiile permise, bazate pe afectiune mutuala, de violenta si devierile sexuale. Gravitatea apare în cazurile în care relatiile sexuale sunt întâmplatoare, determinate de setea de aventura, sau când ele se caracterizeaza prin precocitate, când se pot contacta si transmite boli foarte grave. Aceste situatii constituie terenul propice pentru delicventa sexuala. În acest caz, criza sexuala nu este expresia unei maturitati sexuale, ci o deviere a unui organism caracterizat prin imaturitate psihica si fragilitate functionala a gonadelor, oferind o satisfactie strict instinctuala . Dintre devierile sexuale, cele mai frecvente sunt homosexualitatea la baieti si prostitutia la fete. Precocitatea si devierea sexuala apar de obicei în mediile de subcultura si dezorganizare sociala, unde si moralitatea are un grad de permisivitate mult mai coborât. La fete, prostitutia reprezinta practicarea relatiilor sexuale pentru o retributie, în mod liber si constant, scopul principal fiind câstigul material. Ea exprima o riposta agresiva la stresuri, îndeosebi dupa o violenta sexuala (viol, incest) pe un fond de frustrare afectiva din copilarie, sau este o prima consecinta a vagabondajului.

Omuciderea este un delict foarte grav, dar reprezinta un mic procent în delicventa juvenila. Se poate manifesta sub forma omuciderii involuntare, în cadrul unui furt – lovire, fara intentia de a provoca moartea.

Suicidul si tentativa de suicid sunt, de obicei, expresia unor tulburari instinctivo-afective foarte profunde; unele dintre cele mai frecvente reactii antisociale. Suicidul este actul autoagresiv prin care o persoana, în mod intentionat, îsi cauzeaza moartea. Aparând sporadic la vârsta copilariei, el creste brusc în adolescenta. Deosebim între “suicidul sincer” bine motivat, al disperarii autentice si “suicidul-santaj”, ipocrit, cu amprenta isterica, în care este implicata în mod deosebit responsabilitatea unei persoane . O alta clasificare a suicidului este facuta de Durkheim care diferentiaza 4 tipuri de suicid: suicidul egoist, cauzat de nivelul prea scazut al integrarii sociale; suicidul altruist, datorat nivelului prea înalt al integrarii; suicidul anemic, generat de nivelul prea redus al reglarii sociale; suicidul fatalist, produs de nivelul prea înalt al reglarii sociale.

La copiii si adolescentii ultimelor decenii ale secolului al XX-lea se descriu o multitudine de fenomene, de comportamente, de reactii care, prin frecventa, dovedesc si implicatii largi bio-psiho-socio-culturale si depasesc granitele unor preocupari individuale.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Diverse
Utilizari mai putin cunoscute ale uleiurilor esentiale
Uleiurile esentiale nu sunt utilizate doar in aromaterapie. Ele pot servi pentru a conferi savoare felurilor de mancare. Folosirea lor in camine poate
Sfaturi pentru detoxifierea organismului
Te simtit mereu obosit(a)? Pielea ta are o tenta gri? Inseamna ca este cazul sa-i oferi si organismului tau o “curatenie de primavara”. Iata cateva
Şti ce formă a sprâncenelor să alegi in funcţie de forma feţei?
Sprâncenele îngrijite, cu forma corectă și lungimea potrivită au o influență directă asupra ansambului feţei ș
Retete gustoase si sanatoase: Hrisca cu roscove si fructe
O reteta conceputa mai ales pentru cei mici, este un desert cu proprietati nutritive superioare. Pare sa contina cacao, dar nu este asa! Cand un dese
Entorsele
Practicarea unui sport este benefica pentru sanatate. Medicii sustin insa ca efortul fizic, fara o incalzire prealabila, poate suprasolicita articulat
Simptomatologia deviantelor comportametale la minori
Minorul cu tulburari de comportament se manifesta prin simptome caracterizate printr-un mare polimorfism.
Reprezentarile sociale si scoala
Realitatea scolara comporta abordari interdisciplinare.
Raul de calatorie
Raul de calatorie se caracterizeaza printr-o stare generala de discomfort, greata, varsaturi, paloare, vertij, somnolenta, transpiratii, salivatie.
Profesorul „ideal” versus profesorul „indezirabil”
Printre reprezentarile sociale (RS) curente ale elevilor apare asa numitul profesor „bun” în opozitie cu „profesorul rau”, nedorit, indezirabil, „cont
Efectele nicotinei asupra organismului
Cand nicotina este inhalata in plamani, fluxul sangvin arterial preia aceasta substanta si o transporta catre creier intr-un interval de zece secunde.
Dependenta de nicotina
Dupa ce se supune unui proces de recoltare si prelucrare, nicotina este un produs disponibil intr-un sistem foarte avantajos de distribuire, sub forma
Utilizarea in scop medical a nicotinei
Tutunul a fost folosit in cele mai diferite timpuri pentru in tratamentul durerilor de cap, al astmului, gutei, durerilor de urechi, travaliului, si c
Istoria nicotinei
Indienii Huron din America de Nord au un mit despre originea tutunului.
Hiperhidroza - Transpiratia excesiva
Hiperhidroza, cresterea anormala a secretiei sudorale se poate clasifica dupa:
Fumatul
Fumul de tigara scade capacitatea intelectuala a copiilor.

Toate articolele din secţiunea Diverse


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...