Realitatea scolara comporta abordari interdisciplinare. Contributiile unor discipline ca psihologia sociala, sociologia educatiei sunt imperios necesare în demersul constatativ-explicativ al spatiului scolii si al clasei de elevi caracterizat prontr-o diversitate de variabile de factura pedagogica, psihologica, sociologica, axiologica,etc. Din perspectiva sociologiei educatiei ne oprim asupra RS ale elevilor.
Scoala si clasa de elevi –medii psihosociale
Abordarea problematicii RS la nivelul mediului scolar reclama cu necesitate evidentierea dimensiunii psihosociale a acestuia, o perspectiva fundamentata teoretic de discipline ca sociologie, psihologie sociala, sociologia si psihologia educatiei.
Scoala si clasa de elevi ca spatiu concret, coerent în care se deruleaza procesul educativ dobândeste, în analogie cu nivelul macro-social, o anumita coloratura psiho-sociala, ce le contureaza structural-functional: “ faptul educational nu poate fi explicat daca nu este raportat la intentii, semnificatii, norme, valori, motivatii idealuri”, toate acestea impuse si alimentate social.
În consecinta, clasa de elevi poate fi definita ca “structura psiho-sociala în care se desfasoara fenomene ce pot fi descrise sociologic si psihologic”. Astfel, au o deosebita relevanta alocarea de status-roluri, prezenta unor structuri normative implicit moduri speciale de interactiune, experiente sociale, aspecte formale si informale s.a.m.d.
Studierea clasei din perspectiva particularitatilor sale psihosociopedagogice releva în primul rând o dinamica a relatiilor între actorii (agenti) implicati (elev-elev, elev-profesor, elev-grup, profesor-grup,s.a.), un cadru interactiv prin excelenta. ”Scoala, scria CUCOS, este un mediu al comunicarii si comuniunii ”. Clasa reprezinta “înainte de toate, un mediu de comunicare , instrument institutionalizat prin care partenerii acestui proces interactioneaza reciproc si în cadru caruia sunt reflectate valorile si ideologia unei societatiiî ( Y.C.FILLOUX). Relevarea aspectului psiho-social, a directiilor sale de influenta devine de importanta primordiala pentru practica pedagogica. Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca grupul scolar / clasa de elevi este orientata explicit-formal in directia realizarii unor finalitati si actiuni formative. I. NICOLA semnaleaza acest aspect: “clasa de elevi este un grup social unde, ca urmare a interrelatiilor ce se stabilesc intre membrii ei, apare si se manifesta o realitate sociala cu consecinte multiple asupra desfasurarii procesului instructiv- educativ “.
Insertia RS ale elevilor despre profesori in relatia elev- profesor ca mediator al acesteia necesita abordarea unor probleme / aspecte ce primesc influenta RS amintite, explica totodata formarea lor si determina locul acestora în spatiul scolar.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|