Hiperhidroza, cresterea anormala a secretiei sudorale se poate clasifica dupa:
1) Cauze:
Hiperhidroza primara-esentiala
Hiperhidroza secundara
2) Localizare:
Hiperhidroza localizata
Hiperhidroza generalizata
Hiperhidroza localizata de obicei este simetrica, atinge fata, axilele, palmele si talpile localizarile aseimetrice tradeaza o tulburare organica, cel mai adesea neurologica. Hiperhidroza plantara, palmara si axilara sunt cele mai frecvente, adeseori asociate una cu alta. Prezinta un numar mare de caractere comune: debut in jurul pubertatii, tendinta la regresie dupa 40 de ani, disparitia obisnuita la subiectii in virsta si mai ales existenta de crize sudorale psihogene la cel mai mic soc emotiv (uneori, frica de transpiratie este un motiv..). Crizele de transpiratie excesiva amplificate de caldura pot coexista cu acrocianoza. Crizele sunt jenante mai ales daca sunt dese si creaza o veritabila infirmitate, mai ales la persoanele incadrate intr-o viata sociala importanta.
Hiperhidroza axilara. Cu toata abundenta lor in axila, glandele sudoripare apocrine nu joaca practic un rol important in hiperhidroza axilara. Ea este declansata de stres si exista in afara crizelor sudorale obisnuit inodora prin dilutia sudorii apocrine, constituie un adevarat handicap mai ales pentru femei prin aspectul inestetic si implicatiile vestimentare.
Hiperhidroza palmara. Ca si hiperhidroza axilara, cea palmara este deosebit de jenanta si poate fi declansata printr-o singura sugestie. Este incomoda, putind duce la incetarea activitatii in anumite domenii profesionale:chirurgi, violonisti, electricieni, etc.
Hiperhidroza plantara. Acest tip de transpiratie antreneaza macerarea, fiind sursa unui miros urat dat de descompunerea bacteriana. Talpa piciorului este adesesa ciuruita de eruptii keratolitice prin actiunea germenilor gram pozitiv. Talpa este hiperhidratata, devine sensibila la presiunea mersului, si poate dezvolta dermite de contact la diversi alergeni din incaltaminte (vopsele, lipiciuri, tanini). Astfel se explica necesitatea spalarii frecvente, utilizarea de pulberi absorbante, a talonetelor din carbon, evitarea ciorapilor din fibre sintetice si a incaltamintei din inlocuitori de piele care impiedica evaporarea
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|