Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Cataracta
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Oftalmologie » Cataracta

Cataracta


  Secţiunea: Oftalmologie96.95lei
Vezi detalii

Cataracta este o afectiune caracterizata prin opacifierea unei parti a ochiului numita cristalin.
Cristalinul este o lentila naturala biconvexa cu rol în focalizarea si proiectarea imaginilor pe retina. Odata cu înaintarea în vârsta cristalinul ,,îmbatrâneste" si el, se opacifiaza astfel ca majoritatea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani prezinta un grad de opacifiere a cristalinului.

Exista mai multe cauze care duc la aparitia cataractei.

Cataracta senila este, de departe, tipul de cataracta cel mai frecvent întâlnit. Cataracta poate fi prezenta de la nastere si este denumita cataracta congenitala. Ea se datoreaza de cele mai multe ori unei infectii pe care copilul a contactat-o în cursul vietii intrauterine fiind transmisa de la mama. Infectia mamei în perioada de graviditate cu virusul rubeolei sau cu citomegalovirus duce la aparitia cataractei congenitale. Au fost semnalate cazuri de cataracta congenitala la nou nascutii din în cadrul aceleiasi familii. Unele traumatisme oculare duc în timp la dezvoltarea cataractei denumita posttraumatica. Cataracta mai poate aparea în cursul unor boli cronice; (ex. diabet zaharat ), dupa expunerea îndelungata la radiatii (inclusiv cele solare), dupa socuri electrice, arsuri..

Tratamentele medicamentoase, în special corticoterapia (administrarea de prednison, dexametazona, etc) pe termen îndelungat si necontrolat duc la aparitia cataractei. Fumatul si consumul abuziv de alcool cresc riscul dezvoltarii cataractei. Pacientii cu cataracta se plâng de încetosarea vederii (mai ales în lumina puternica), vedere neclara la citit, (pacientul nu poate distinge literele), sensibilitate la lumina, dificultati de adaptare. Tulburarile de vedere se instaleaza progresiv în luni sau ani, nu se însotesc de dureri oculare sau de congestie (roseata) la nivelul ochilor. Gradul de diminuare a vederii depinde de tipul si densitatea cataractei. Cataracta poate fi depistata de medic chiar daca este în faza precoce. Evolutia naturala a cataractei este spre agravare pâna la pierderea totala a vederii.

Nu exista tratament care sa poata preveni sau opri dezvoltarea cataractei. Tratamentul local pe baza de picaturi (colir) administrare în sacul conjunctival duc doar la o ameliorare a simptomelor. Cel mai eficient tratament al cataractei este cel chirurgical. Tulburarile functiei vizuale reprezinta criteriul principal al deciziei chirurgicale. Operatia consta în îndepartarea cristalinului opacifiat si înlocuirea sa cu un cristalin artificial. Cea mai avansata metoda de operare a cataractei permite îndepartarea cristalinului printr-o incizie foarte mica. Aceasta metoda se numeste facoemulsionare. Cristalinul artificial ramâne în ochi pe toata durata vietii si permite îmbunatatirea vederii în 95% din cazuri.

Implantarea intraoperatorie a unei lentile intraoculare a devenit o practica de rutina. Aceasta elimina necesitatea purtarii unor ochelari greoi sau a lentilelor de contact. Au fost utilizate chiar lentile intraoculare multifocale pentru a reduce necesitatea ochelarilor atât de distanta cât si de aproape.Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Oftalmologie
Remedii pentru 6 probleme ale ochilor
Ochii sunt printre cele mai sensibile si fragile organe, de aceea, atunci cand apar probleme, trebuie tratati cu blandete, de preferinta prin metode n
Tulburarile de vedere
Aproximativ 80% dintre cei care lucreaza in fata unui monitor in fiecare zi sunt predispusi sa aiba tulburari minore de vedere.
Globul Ocular- vedere generala
Globul Ocular- vedere generala
Conjunctivita
Conjunctivita este inflamarea conjunctivei ochilor, ca urmare a patrunderii bacteriilor, virusilor sau ciupercilor in ochi.
Cataracta
Cataracta este o afectiune caracterizata prin opacifierea unei parti a ochiului numita cristalin.
Vascularizatia orbitei
Privire generala aspupra vascularizatiei orbitei
Inervatia orbitei
Nervii optici sunt adevărate tracturi ale creierului si poartă cu ei foitele meningeale complete cu dura, arahnoida, spatiul subarahnoidal si piamater
Glandele lacrimale
Glandele lacrimale sunt localizate în regiunea supralaterală a orbitei.
Anatomia Pleoapelor
Pleoapele protejează suprafata anterioară a ochiului.
Anatomia Orbitei
Un scut osos înconjură în proximitate si protejează globul ocular.

Toate articolele din secţiunea Oftalmologie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Slaboficat si cerazette
Slaboficat si cerazette

Buna ziua ! Imi puteti spune cum interactioneaza slaboficat cu anticon ... Buna ziua! Interactiunea posibila este aceea de metabolizare mai rapi ...