Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Excretia renala
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Aparatul Excretor » Excretia renala

Excretia renala


  Secţiunea: Aparatul Excretor


Metabolismul celular produce CO2 si anumite substante finale, provenite în special din catabolismul proteic.
Aportul exogen poate si el realiza cantitati excesive de anumiti constituenti care trebuie eliminate. Plamânii elimina CO2 si alte substante volatile, iar substantele nevolatile inutilizabile sau în exces, sunt eliminate, împreuna cu o anumita cantitate de apa, în cea mai mare parte prin rinichi si, accesoriu, prin sudoare si fecale.

Structura aparatului excretor
-rinichi – organe de excretie;

-cai urinare : -calice mici si mari

-pelvis renal

-ureter

-vezica urinara

-uretra

Rinichii
Rinichii sunt organe pereche, situate retroperitoneal, de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Ei au forma caracteristica, circa 300 g, doua fete si doua margini

- Segmentul intermediar (ansa Henle), subtire, este format din doua brate, unite între ele printr-o bucla; are epiteliul turti, fara microvii. Nefronii care au glomerulii în zona externa a corticalei au ansa Henle scurta, în timp ce nefronii cu glomerulii în zona interna a corticalei au ansa lunga, care coboara profund în medulara.

- Segmentul distal este format dintr-o portine dreapta, ascendenta, care ajunge în corticala în vecinatatea glomerulului propriu, în imediat contact cu arteriola aferenta.

Vascularizatia renala este extrem de bogata, rinichii primind 20-25% din debitul cardiac de repaus. Artera renala, ramura a aortei abdominale, patrunde prin hil si apoi se împarte în ramuri interlobare, din care se desprind arterele arcuate si arterele interlobulare, din care provin arteriolele aferente, care se capilarizeaza formând glomerulul.Dupa ce se regrupeaza în arteriole aferente, se capilarizeaza din nou în jurul tubului si se deschid în venele interlobulare, apoi în venele arcuate.

Inervatia renala provine din plexul situat în hilul organului, format în majoritate din fibre simpatice toraco-lombare, dar si din câteva fibre parasimpatice venite prin nervul vag.

Formarea urinei
Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale: ultrafiltrarea plasmei la nivel glomerular, reabsortia si secretia anumitor constituenti în tubi.

Ultrafiltrarea glomerulara este un proces dirijat de forte fizice, în urma caruia aproximativ 1/5 din cantitatea de plasma care iriga rinichii treceprin membrana filtranta glomerulara, extrem de subtire, în cavitatea capsulara.

Reabsortia tubulara este procesulprin care sunt recuperate anumite substante utile organismului din ultrafiltratul glomerular, mentinându-se astfel homeostazia plasmatica.

Secretia tubulara este procesul invers celui de reabsortie, transportând anumite substante din capilarele peritubulare în lumenul tubului.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Aparatul Excretor
Diagnosticarea infectiilor tractului urinar (ITU)
In cazurile in care infectia pare a avea o legatura cu activitatea sexuala, medicul ti-ar putea recomanda o analiza a urinei, care, daca ai o ITU,
Tratamentul infectiilor urinare
Remediul clasic, disponibil in casa, este sucul de merisor, care creste aciditatea urinei si pare, de asemenea, a ingreuna atasarea bacteriilor de per
Prevenirea ITU
In primul rand, urmeaza sfatul de a nu „retine" urina; mergi la toaleta des, ori de cate ori simti nevoia (daca este posibil).
Simptomele ITU
Durerile in timpul urinarii - intepaturi sau arsuri - reprezinta simptomul clasic.
Factori de risc in contactarea infectiilor urinare
Contactele sexuale, in special cele frecvente, constituie un factor de risc.
Infectiile tractului urinar
Infectia tractului urinar (ITU) este o afectiune foarte comuna la femei.
Reglarea Functiei Renale
Reglarea acestei functii este predominant umorala.
Prostatita
Prezinta una din conditiile inflamatorii severe si dureroase ale prostatei.
Prostata
Adenomul de prostata este o afectiune frecventa a sexului masculin, intalnita intr-un procent de 20 % la barbati in jurul varstei de 40 de ani, 70 % l
Excretia renala
Metabolismul celular produce CO2 si anumite substante finale, provenite în special din catabolismul proteic.
Eliminarea urinei - mictiunea
Urina formata în nefron este colectata mai întâi de calice, apoi trece în bazinet de unde prin intermediul ureterelor ajunge în vezica urinara.
Cistita
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, care se manifesta prin nevoia frecventa de a urina.
Aparatul excretor al rinichiului
Aparatul excretor al rinichiului
Anatomia si fiziologia aparatului excretor
Viata organismului este asigurata prin necontenitele procese metabolice care se desfasoara în celulele sale.

Toate articolele din secţiunea Aparatul Excretor


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...