Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Planificarea familiala naturala
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Metodele contraceptive » Planificarea familiala naturala

Planificarea familiala naturala


  Secţiunea: Metodele contraceptive22.35lei
Vezi detalii

Faza fertila este acel interval al ciclului menstrual în care femeia poate ramâne însarcinata.
Identificarea perioadei fertile (momentul în care începe si cel în care se sfârseste faza fertila a ciclului menstrual) se poate face prin mai multe modalitati:

1.Calcul bazat pe calendarul ciclurilor menstruale (Metoda calendarului)
Metoda calendarului se bazeaza pe determinarea perioadei fertile, adica a acelui interval din ciclul menstrual în care femeia poate ramâne însarcinata
Femeia are nevoie de înregistrarea ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua în care începe menstruatia (Ziua 1). Apoi zilele se numeroteaza în continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pâna la ultima zi înainte de menstruatia urmatoare. Un ciclu menstrual înseamna intervalul de timp cuprins între prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu; poate varia între 25 si 35 zile.
Din ciclul menstrual cel mai scurt se scade cifra 18; se obtine numarul zilei în care începe perioada fertila.
Din ciclul menstrual cel mai lung se scade cifra 11; se obtine astfel ziua în care se termina perioada fertila.
Exemplu: o femeie are cicluri menstruale cu durata cuprinsa între 26 si 31 zile
26-18=8. Din ziua a 8-a a oricarui ciclu menstrual trebuie evitate contactele sexuale, deci poate avea contacte sexuale pana în ziua a 7-a, inclusiv.
31-11=20. Poate avea contacte sexuale dupa ziua a 20-a a ciclului menstrual (perioada de abstinenta: între zilele 8 si 20 ale ciclului menstrual).

Eficienta:
65-80% în cazul folosirii corecte.

Protectie:
Nu protejeaza împotriva ITS, nici împotriva HIV/SIDA.
Aceasta metoda se bazeaza pe aproximarea perioadei de ovulatie si de menstruatie,dar ambele variaza de la o luna la alta in functie de vreme,factori de stress,nereglarea ciclului,etc.Asadar ,metoda nu este recomandata,intrucat nu este deloc sigura(desi nu prezinta nici un pericol pentru sanatate), pentru ca poate duce la un avort.

2.Secretia vaginala/mucusul cervical
(Metoda mucusului cervical/ Billings )
Femeia verifica zilnic prezenta, aspectul si cantitatea secretiilor cervicale. Câteva zile dupa menstruatie, secretia este redusa/inexistenta. Apoi secretia devine din ce în ce mai abundenta, dând senzatia de umezeala si putând fi vazuta pe deget, pe hârtia igienica sau pe lenjerie. într-o anumita zi, secretia este abundenta, elastica, fluida, transparenta (este comparata cu albusul de ou). în cele câteva zile care urmeaza acestui moment, secretia devine lipicioasa, vâscoasa, îsi pierde elasticitatea si transparenta si se reduce cantitativ/dispare.
In zilele care urmeaza menstruatiei, înainte de aparitia secretiilor, cuplul poate avea contacte sexuale, cel mai bine în fiecare a doua zi pentru a nu confunda sperma cu mucusul cervical. Din momentul în care apar secretiile este indicata abstinenta. Momentul de secretie maxima coincide cu ovulatia. Abstinenta trebuie practicata înca 4 zile dupa aceasta zi de secretie maxima, pâna la modificarea si reducerea/disparitia secretiei, dupa care cuplul poate avea contacte sexuale fara restrictii, pâna la aparitia urmatoarei menstruatii

3. Palparea colului
Femeia îsi palpeaza colul uterin. în afara perioadei fertile, acesta este dur (consistenta asemanatoare cartilajului nazal), ferm, cu orificiul extern închis. în perioada fertila, colul este mai moale (consistenta asemanatoare barbiei), umed, acoperit de secretii, cu orificiul extern întredeschis.
(Metoda se foloseste rar ca semn unic).

4. Temperatura bazala (Metoda temperaturii bazale)
Femeia îsi masoara zilnic temperatura corpului în conditii bazale (de repaus, dimineata, înainte de a coborî din pat), în acelasi mod (fie oral, fie rectal sau vaginal). In momentul ovulatiei, temperatura creste cu 0,2-0,5 grade Celsius si se mentine crescuta pâna în preajma urmatoarei menstruatii. Contactele sexuale sunt permise dupa 3 zile de la cresterea temperaturii bazale si pâna la menstruatia urmatoare. Se poate folosi doar una din aceste metode sau se pot combina mai multe elemente urmarite, pentru a determina mai corect perioada fertila si pentru a reduce perioada de abstinenta (metoda simpto-termala sau metoda indicatorilor multipli).
In perioada fertila, cuplurile pot evita complet sexul vaginal (abstinenta periodica) sau folosesc alte metode contraceptive: bariera (prezervativ, spermicide), coit întrerupt ("retragere"). Eficienta Variaza mult mai mult decât în cazul altor metode contraceptive deoarece depinde foarte mult decorectitudinea utilizarii si a abilitatilor de identificare a diverselor semne. In cazul utilizarii obisnuite, eficienta este redusa - pâna la 20 sarcini la 100 femei în primul an de utilizare. Daca metodele sunt utilizate în mod corect si constant, eficienta creste, astfel:

- daca se urmareste secretia cervicala - 3 sarcini/100 femei în primul an de utilizare;
- daca se masoara temperatura bazala - 1 sarcina/100 femei;
- daca se foloseste metoda calendarului - 9 sarcini/100 femei;
- daca se foloseste metoda simpto-termala - 2 sarcini/100 femei.

5. Coitus Intreruptus
Este o metoda eficienta?
NU. Cind barbatul incearca sa ejaculeze in afara partenerei, lasa de cele mai multe ori o cantitate mica de fluid care contine suficienti spermatozoizi ce pot duce la aparitia sarcinii.

6. METODA AMENOREEI DE LACTATIE (MAL)

Metoda consta în utilizarea alaptatului ca metoda temporara de contraceptie. Confera o protectie naturala împotriva sarcinii si încurajeaza începerea utilizarii unei alte metode în momentul potrivit.
Femeia este protejata în mod natural de o sarcina atunci când:
1) Alimenteaza sugarul la sân în mod frecvent, atât în timpul zilei, cât si în timpul noptii (ideal de 8-10 ori/zi dintre care cel putin odata în cursul noptii), asigurând alimentatia copilului în proportie de 85-100%. Intervalul dintre doua supturi nu trebuie sa depaseasca 4 ore ziua si 6 ore noaptea. Tehnica alaptatului este corecta (sunt goliti ambii sâni la fiecare supt);
2) Sugarul are vârsta mai mica de 6 luni;
3) Menstruatiile înca nu au revenit.
Eficienta MAL este foarte ridicata daca se respecta toate conditiile enumerate: 0,5 sarcini/100 femei în primele 6 luni dupa nastere.
In cazul utilizarii obisnuite, eficienta este de 2 sarcini/100 femei în primele 6 luni dupa nastere.
Daca nu sunt îndeplinite toate cele 3 conditii enumerate, femeia ar trebui sa foloseasca o alta metoda eficienta de contraceptie, care sa nu interfere cu alaptatul si sa continue sa alapteze sugarul si dupa diversificarea alimentatiei lui, daca este posibil pâna la 2 ani (recomandare OMS).

Beneficiile alaptarii pentru copil:
- Alaptatul ofera cea mai buna modalitate de hranire;
- Protejeaza copilul de bolile diareice;
- Asigura protecttie fata de anumite boli infectioase, care pot fi foarte grave pentru un sugar/copil mic (prin pasajul imunitatii de la mama);
- Ajuta formarea unei legaturi afective mai strânse între mama si copil.

Pentru mama:
- Protejeaza femeia de aparitia unei noi sarcini;
- Ofera protectie fata de dezvoltarea cancerului mamar;
- Sentimente pozitive, legatura afectiva deosebita în perioada alaptarii.

AVANTAJELE PLANIFICARII FAMILIALE NATURALE:
- nu influenteaza starea de sanatate, nu constituie nici un risc pentru sanatate;
- poate fi folosita de orice persoana, nu are limite de utilizare;
- nu exista efecte secundare ;
- nu costa nimic;
- este reversibila imediat;
- faciliteaza cunoasterea propriului corp;
- dupa ce a fost învatata, metoda nu mai necesita ajutor din partea personalului medical sau altui personal instruit;
- odata învatata corect, metoda poate fi folosita atât pentru evitarea cat si pentru obtinerea unei sarcini, în functie de interesul cuplului;
- implica ambii parteneri în asumarea responsabilitatilor legate de sarcina;
- metoda este acceptata de unele grupari religioase care resping alte metode contraceptive.

DEZAVANTAJELE PLANIFICARII FAMILIALE NATURALE:
- în cadrul utilizarii obisnuite, aceste metode sunt oarecum eficiente: pâna la 20 sarcini la 100 femei în primul an de utilizare;
- metoda calendarului presupune înregistrarea datelor despre ciclul menstrual pe o perioada de 6-12 luni;
- metodele bazate pe recunoasterea perioadei fertile necesita o perioada de învatare a semnelor care indica perioada fertile;
- atingerea organelor genitale este inacceptabila pentru unele femei, autoexplorarea sferei genitale putând fi un proces dificil pentru unele persoane;
- abstinenta temporara poate fi inacceptabila sau dificila pentru unele cupluri / partenerul masculin;
- metodele naturale pot deveni nesigure si greu de utilizat atunci când femeia are modificari ale starii de sanatate (febra, infectii vaginale, alapteaza sau prezinta orice alte conditii care pot modifica temperatura corpului, mucusul cervical sau lungimea ciclului menstrual);
- în situatiile în care ciclurile menstruale sunt neregulate, eficienta abstinentei periodice este discutabila;
- NU PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR CU TRANSMITERE SEXUALA!Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Metodele contraceptive
Sterilizarea
Se poate vorbi despre sterilizare cand barbatul sau femeia sufera o interventia chirurgicala ce impiedica aparitiei unei sarcini.
Planificarea familiala naturala
Faza fertila este acel interval al ciclului menstrual în care femeia poate ramâne însarcinata.
Metodele Hormonale
1. CONTRACEPTIVELE ORALE 2. IMPLANTURILE HORMONALE SI CONTRACEPTIVELE INJECTABILE 3. CONTRACEPTIA CA URGENTA
Metodele Tip Bariera
Spermicidele, Prezervativele si Diafragma
Dispozitivele intrauterine (DIU)
DIU sunt fabricate din plastic flexibil. Ele sunt introduse in uter doar de medic.

Toate articolele din secţiunea Metodele contraceptive


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...
Sfatul farmcistului Limbrici in sarcina
Limbrici in sarcina

Este recomandat duador in sarcina la 16 saptamani ? ... Buna ziua! Categoric NU! NU luati acest medicament in nici un caz! ...


Sfatul farmcistului Efect tratament Helicobacter
Efect tratament Helicobacter

Iau tratament pentru helicobacter pylori cu Ospomax,tavanic și ul ... Buna ziua! Da, responsabil pentru acest efect este medicamentul Ulcam ...


Sfatul farmcistului Fibrom și polip uterin
Fibrom și polip uterin

Ce recomandați pentru fibrom și polip uterin? Am un ciclu in ... Buna ziua! Va recomand produsul Fitofibrom stop, cate 3 capsule pe zi ...


Sfatul farmcistului gastrita atrofica
gastrita atrofica

Buna ziua,avand gatul iritat de cateva luni mi s-a recomandat o gastro ... Buna ziua! In majoritatea cazurilor gastrita atrofica este cauzata de ...