Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hormoni » FSH

FSH

Categoria: Hormoni

FSH se face de catre:
Femei, Barbati,

FSH se face in:
Sindrom Klinefelter,

Vizeaza sanatatea:
Aparat genital, Ovare, Uter, Testicule, Insuficienta ovariana, Sindromul ovarelor polichistice, Amenoree,

Durata aproximativa pentru efectuarea FSH :
3 - 5 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea FSH :
5 - 10 euro



   Despre Hormonul stimulator folicular:

Hormonul stimulator folicular (HSF) este responsabil pentru cresterea si dezvoltarea celulelor germinale care se dezvolta mai departe in celulele sexuale ale respectivelor organisme. Hormonul ia parte la dinamica ce realizeaza maturizarea pubertala si care modeleaza procesele reproductive ale corpului.

La barbatideterminarea FSH este utila in  elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadic (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta testiculara primara si deficitul de stimulare testiculara), afectiuni genetice cu aberatii cromozomiale (ex.: sindrom Klinefelter), definirea disfunctiilor testiculare, sindromul testiculului feminizant.

La femei, determinarea FSH se foloseste pentru  elucidarea disfunctiilor axului hipotalamo-hipofizo-gonadic (in principal pentru diagnosticul diferential intre insuficienta ovariana primara si deficitul de stimulare ovariana), ovarul polichistic, tulburari menstruale (inclusiv amenoreea), definirea fazelor ciclului menstrual in cursul evaluarii infertilitatii, evaluarea sindromului menopauzal.


   Valorile normale Hormonul stimulator folicular:


Valorile sunt dependente de varsta si sex:

Sub 4 ani - Barbati: 0.2-2.8 mUI/mL
                Femei: 0.2-11.1 mUI/mL

5-10 ani - Barbati:0.4-3.8 mUI/mL
               Femei: 0.3-11.1 mUI/mL

11-13 ani - Barbati: 0.4-4.6 mUI/mL
                 Femei: 2.1-11.1 mUI/mL

14-17 ani - Barbati: 1.5-12.9 mUI/mL
                 Femei: 1.7-21.5 mUI/mL

Peste 18 ani - Barbati - 1.5-12.4 mUI/mL

La femei peste 18 ani valorile sunt variabile in functie de perioada ciclului menstrual:


Faza foliculara: 3.5-12.5 mUI/mL

Faza ovulatorie: 4.7-21.5 mUI/mL

Faza luteala: 1.7-7.7 mUI/mL

Postmenopauza: 25.8-134.8 mUI/mL


   Variații fiziologice Hormonul stimulator folicular:

Secretia de FSH este pulsatila (cu variatii circadiene) ca raspuns la eliberarea intermitenta de GnRH. De aceea interpretarea valorii unei singure determinari este dificila. S-a sugerat amestecul in parti egale de seruri obtinute dupa recoltari  la 15-30 minute interval, pentru a reduce efectul secretiei pulsatile.

   Scăderi Hormonul stimulator folicular:

Hemocromatoza si anorexia nervoasa cauzeaza reducerea nivelului FSH.

FSH este scazut in insuficienta hipofizara sau hipotalamica, tumori testiculare sau suprarenaliene care influenteaza secretia de estrogeni sau androgeni.

   Creșteri Hormonul stimulator folicular:

Hipogonadism, sindrom Klinefelter, anorhidie, sindromul testiculului feminizant, alcoolism, castrare, menopauza.


   Limite și interferențe Hormonul stimulator folicular:

Medicamentele care determina cresteri ale FSH: bromocriptina, cimetidina, clomifen, digitala, eritropoietina, fenitoin, hidrocortizon, ketoconazol, levodopa, naloxona.

Urmatoarele medicamente determina scaderi ale FSH: carbamazepina, corticosteroizi, estrogeni (efectele depind de doza si durata administrarii: dozele mari determina scaderi ale FSH, iar dozele mici pot determina cresteri ale FSH), analogi ai GnRH (gonadotropin releasing hormone) in administrare continua, megestrol, contraceptive orale, fenotiazine, stanozolol.

Efecte variabile: danazol, finasterid, pravastatin, tamoxifen.


   Metoda folosită pentru determinarea Hormonul stimulator folicular:

Imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta


   Pregătirea pacientului pentru FSH :

Sangele venos se recolteaza pe nemancate.

Pacientele vor mentiona data ultimei menstruatii sau  trimestrul de sarcina, dupa caz.


   Riscuri în FSH :

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom (vanataie). Persoanele care  sufera de o afectiune ce impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Sfaturi ale Farmacistului:


Ovar polichistic
Buna ziua ,am 23 de ani și sunt sportiva de performanța in urma lipsei menstruației am descoperit ca am un ovar polichistic mi-ați putea recomanda ceva naturist pentru reglarea menstruației? ...

Anticonceptionale
Bună seara, îmi cer scuze pentru deranj. La recomandarea ginecologului am luat Desorelle, joia trecută am terminat prima folie. Azi e a 5-a zi și încă menstruația nu a apărut. Menționez ca vineri am fost la alt gine ...

ovar polichistic
buna,sunt lili am un ovar polichistic ,ginecologul mi-a prescris cerazette din a 16 zi de menstruatie 10 zile pe luna ,acum nu stiu a doua luna le iau la fel din a 16 zi ?tot 10 zile pe luna ,oare e posibil asa? multumesc ,astept raspuns urgent ...


Buna ziua! Da, si in a doua luna le veti lua din a 16-a zi a ciclului menstrual, timp de 10 zile. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...