Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hormoni » Free Beta-HCG

Free Beta-HCG

Categoria: Hormoni

Free Beta-HCG se face de catre:
Femei, Barbati,

Free Beta-HCG se face in:
Sindromul Down, Trisomia 18, Coriocarcinom, Carcinom testicular,

Vizeaza sanatatea:
Uter, Placenta, Aparat genital, Testicule,

Durata aproximativa pentru efectuarea Free Beta-HCG:
3 - 5 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Free Beta-HCG:
10 -20 euro



   Despre Beta-HCG liber:

Determinarea se foloseste pentru diagnosticul si monitorizarea bolilor trofoblastice (mola, coriocarcinom); diagnosticul si monitorizarea anumitor tumori testiculare secretante de HCG; monitorizarea precoce a rezultatului fertilizarii in vitro;  free beta-HCG in serul matern impreuna cu PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii) are utilitate in primul trimestru de sarcina (saptamanile 10-13+6z) pentru screening-ul prenatal al sindromului Down, trisomiei 18 si al altor anomalii cromozomiale fetale (dublu test).

Free beta-HCG in serul matern impreuna cu AFP si estriolul neconjugat are utilitate in trimestrul doi de sarcina (saptamanile 14-19) pentru screening-ul prenatal al sindromului Down, trisomiei 18, defectelor de tub neural si al altor anomalii fetale (triplu test).


   Valorile normale Beta-HCG liber:

La barbati si la femei in absenta sarcinii: <2 ng/mL

Pentru interpretarea valorilor free beta-HCG in trimestrul I de sarcina (in cadrul dublului test) si respectiv in trimestrul II de sarcina se utilizeaza medianele corespunzatoare varstei gestationale .

   Creșteri Beta-HCG liber:

Tumori testiculare secretante de HCG.

Mola hidatiforma  - reprezinta o particularitate a dezvoltarii embrionare in care in mod paradoxal apare o sarcina fara embrion (sarcina molara) in care se dezvolta numai tesutul placentar. De fapt exista doua tipuri de mola: completa, in care nu exista embrion ci numai tesut placentar, si incompleta, in care exista doar un rudiment de embrion si in rest tesut placentar.
Mola completa apare din fecundarea unui ovul lipsit de nucleu de catre doi spermatozoizi, rezultand un organism denumit androgenot, adica cu material genetic provenit doar de la tata. Natura insa nu permite obtinerea unui organism mamifer fara aportul genetic al ambilor parinti.
Imposibilitatea acestui fapt isi are explicatia in existenta unui fenomen genetic recent descoperit denumit imprinting, in care anumite gene provenite de la mama sunt inactivate, rezultand un numar anormal de cromozomi in timp ce genele omologe provenite de la tata sunt active. Fenomenul este prezent si invers, adica gene omologe inactive la tata sunt active pe cromozomii materni omologi.

De ce exista insa imprintingul? La mamifere copilul se dezvolta in organismul matern. Deci tatal nu are nici un fel de control asupra soartei copilului sau (care ii poarta genele). Totul se afla sub control matern. Interesul tatalui este ca copilul sau sa profite la maxim de resursele materne in timp ce interesul matern este ca ea sa isi pastreze resurse si pentru alte sarcini concomitente sau ulterioare.
In consecinta tatal are active genele care promoveaza placentatia in timp ce mama isi activeaza genele care dezvolta embrionul. In mola, neexistand gene materne ori nu se formeaza deloc embrionul ori acesta este defectuos format. In consecinta se formeaza doar tesut placentar. Acesta poate sa fie relativ bine tolerat de mama, formand mola simpla, sau acesta poate degenera si sa formeze un tip de cancer denumit coriocarcinom.


   Limite și interferențe Beta-HCG liber:

Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele kit-ului si da rezultate neconcludente.


   Metoda folosită pentru determinarea Beta-HCG liber:

Pentru free-beta HCG ca marker tumoral: metoda imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta.

Pentru free-beta HCG utilizat in cadrul dublui si triplului test: metoda imunofluorimetrica.


   Specificații privind Free Beta-HCG:

Pacientele vor mentiona obligatoriu data ultimei menstruatii sau varsta gestationala determinata ecografic.

Pentru dublul test sau triplu test se va completa fisa de calcul de risc prenatal.

Sfaturi ale Farmacistului:


Actiuni ale medicamentelor
Bna seara,am o problema cred eu foarte grava,iau pastile pentru palpitatii,egilok25,panangin,stres clin si 15zile pe luna ,si selezin ace,astaseara am aflat ca sunt insarcinata,vreau sa stiu urgent pana ajung la medic,cu ce afecteaza sarcina,iau aces ...


Buna ziua! Nu va alaramati, metoprololul (substanta activa) nu determina anomalii fetale, insa nu mai trebuie sa continuati administrarea daca doriti sa pastrati sarcina. Iata efectele asupra sarcin ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Cu ce pot înlocui Carbamazepina terapia? Nu o mai găsesc în farmacii
Am fata de 29ani cu Sindromul Down plus autism . Este epileptica. Medicul neurolog n- ea dat tratament Carbamazepina terapia Din august anul curent nu o mai găsesc cu ce o pot înlocui? Fetei îi mergea f bine cu Carbamazepina Terapi ...


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...