Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Biochimie » Osmolaritate serica

Osmolaritate serica

Categoria: Biochimie

Osmolaritate serica se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Osmolaritate serica se face in:
Diabet insipid, Polidipsie, Intoxicatie cu apa, Acidoza lactica, Carcinom pulmonar, Insuficienta renala,

Vizeaza sanatatea:
Sange, Rinichi, Ficat, Creier,

Durata aproximativa pentru efectuarea Osmolaritate serica:
2 - 5 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Osmolaritate serica:
5 - 10 euro



   Despre Osmolaritate serica:

Osmolaritatea se refera la presiunea osmotica a unei solutii exprimata in miliosmoli (mOsm) pe kilogram de apa (solvent).


Analiza este indicata  in investigarea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic, evaluarea starii de hidratare, monitorizarea secretiei de ADH, evaluarea crizelor epileptice, diabet insipid, polidipsie primara, intoxicatie cu apa, ingestia de etilenglicol, metanol, boli hepatice, detectarea pseudonatremiei, hipernatremiei.


   Valorile normale Osmolaritate serica:

280 – 300 mOsmol/kg


   Variații fiziologice Osmolaritate serica:

Scaderi ale  gap-ului osmolar pot fi asociate cu: altitudinea, variatii diurne cu retentie nocturna de apa, unele medicamente. Pe de alta parte, cresteri ale gap-ului osmolar pot fi intalnite in: hipertrigliceridemie, hiperproteinemie, administrarea de substante de contrast

   Scăderi Osmolaritate serica:

Valori critice:

< 240 mosmol/kg H2O sau  > 321 mosmol/kg H2O;
~ 385 mosmol/kg H2O determina stupor;

Osmolalitatea serica scade in conditii de hiperhidratare, hiponatremie si in cazul sindromului de secretie inadecvata de hormon antidiuretic (SIADH) (apare cel mai adesea ca sindrom paraneoplazic al unui carcinom  pulmonar).

   Creșteri Osmolaritate serica:

 Valori critice:

400-420 mosmol/kg H2O apar convulsii generalizate
 > 420 mosmol/kg H2O au caracter letal

Cresterea osmolalitatii serice, sodiu seric crescut si gap osmolar normal se intalnesc in: afectiuni asociate cu hipovolemie sau normovolemie si hipernatremie, cum ar fi: diaree sau febra la copii, diureza osmotica insotita de hiperglicemie, tulburari hipotalamice cu hipodipsie, diabet insipid de cauza centrala sau nefrogenic, boli caracterizate prin absenta setei si reducerea secretiei de ADH.

Cresterea osmolalitatii serice, sodiu seric scazut sau normal si gap osmolar normal apar in  insuficienta renala (uremia > 140mg/dL), coma hiperglicemica (glicemia > 600mg/dL), ingestia de alcool.

Cresterea osmolalitatii serice, sodiu scazut si gap osmolar crescut sunt caracteristice in intoxicatii cu etanol, metanol, soc hemoragic posttraumatic, acidoza lactica.


   Metoda folosită pentru determinarea Osmolaritate serica:

Osmometrie cu reducerea punctului de inghet (freezing point depression). Aceasta metoda se bazeaza pe una din proprietatile coligative ale solutiilor – acele proprietati care sunt proportionale cu concentratiile molare ale substantelor dizolvate- capacitatea lor de a scadea punctul de inghet al apei.


   Pregătirea pacientului pentru Osmolaritate serica:

Se va evita consumul de alcool iniante de recoltare.


   Riscuri în Osmolaritate serica:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Sfaturi ale Farmacistului:


DIABET
Ce vitamine se pot lua in diabet insipid? Am slabit mult si urinez des. Cu respect,Mariana ...


Buna ziua! Daca aveti stabilit diagnosticul de diabet insipid, nu trebuie sa luati vitamine special formulate pentru diabetici, ci doar suplimente indicate de medic, deoarece excesul de saruri minera ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

diabet
Am 53 ani si urmatoarele simptome; de 7 luni urinez des si am slabit enorm Va rog sa ma ajutati cu un sfat ce trebuie sa fac: - ce analize sa fac; - daca este diabet zaharat de tip 2 - daca este diabet insipid - o infectie a rinichilor - ce me ...


Buna ziua! Adresati-va unui diabetolog. Doar analizele indicate de acesta pot ajuta la stabilirea diagnosticului. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...