Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hematologie » Timp de sangerare

Timp de sangerare

Categoria: Hematologie

Timp de sangerare se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Timp de sangerare se face in:
Boala von Willebrand, Trombastenie Glanzmann, Macroglobulineima Waldenstrom, Hemofilie, Afinrinogenemie,

Vizeaza sanatatea:
Sange, Vase sangvine, Piele,

Durata aproximativa pentru efectuarea Timp de sangerare:
1 Ora

Pretul aproximativ pentru efectuarea Timp de sangerare:
2 - 5 euro



   Despre Timpul de sangerare:

Timpul d esangerare este un test de investigare a hemostazei primare, fiind astfel un indicator al eficientei fazelor vasculara si plachetara.


   Valorile normale Timpul de sangerare:

1-4 minute


   Variații fiziologice Timpul de sangerare:

La nou nascuti (in prima saptamana de viata) timpul de sangerare este mult scurtat.

Timpul de sangerare poate fi fals crescut in cazul consumului excesiv de alcool.

   Scăderi Timpul de sangerare:

Timpul de sangerare scazut poate fi observat la unii pacienti cu hiperlipoproteinemie, diabet zaharat sau ateroscleroza. La acesti pacienti semnificatia clinica nu este precizata.

   Creșteri Timpul de sangerare:

Valori critice – >15 minute

Timpul de sangerare este crescut in trombocitopenii, afectari ale functiei trombocitare - ereditare: boala von  Willebrand, trombastenie Glanzmann, sindrom Bernard-Soulier, sindrom Wiskott-Aldrich, sindrom Chediak-Higashi; afectarile dobandite ale functie trombocitare: uremie, paraproteinemii (mielom multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom), sindroame mieloproliferative acute si cronice, infectii virale, insuficienta hepatica severa, medicamente.

Tulburari ale hemostazei secundare: la 20% din pacientii cu hemofilie, 30% din pacientii cu deficit de factor V, in unele cazuri de afibrinogenemie.

Unele boli de tesut conjunctiv: sindrom Ehlers-Danlos

Timpul de sangerare crescut in prezenta unui numar normal de trombocite indica prezenta bolii von Willebrand sau a unei disfunctii trombocitare.

Un singur timp de sangerare prelungit nu dovedeste prezenta unei afectiuni hemoragice.


   Limite și interferențe Timpul de sangerare:

Prezenta unui timp de sangerare normal nu exclude un defect al hemostazei primare atunci cand exista in antecedente episoade hemoragice, iar testele de coagulare plasmatica sunt normale.

Medicamentele care pot determina cresteri ale timpului de sangerare: aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice (peniciline, cefalosporine, nitrofurantoin), antidepresive triciclice (imipramin, amitriptilina), fenotiazine (clorpromazina, prometazina), anestezice (halotanl), metilxantine (cafeina, teofilin, aminofilin), altele (dextrani, blocanti ai canalelor de calciu, , beta-blocante, nitrati, heparina si anticoagulante orale, substante de contrast).


   Metoda folosită pentru determinarea Timpul de sangerare:

Metoda Duke.


   Pregătirea pacientului pentru Timp de sangerare:

Pacientul nu va lua medicamente care contin aspirina timp de 7 zile inainte de test si se va abtine de la consumul de bauturi alcoolice.


   Specificații privind Timp de sangerare:

Se dezinfecteaza lobul urechii cu eter (nu cu alcool); se incizeaza ferm lobul cu lanteta de 1.5 mm latime si reglata la o adancime de 3 mm, declansandu-se concomitent cronometrul; din 30 in 30 de secunde se absorb picaturile de sange pe o hartie de filtru pana la oprirea sangerarii.


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...