Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Markeri » Acid vanilmandelic

Acid vanilmandelic

Categoria: Markeri

Acid vanilmandelic se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Acid vanilmandelic se face in:
Feocromocitom, Hipertensiune arteriala, Neuroblastom,

Vizeaza sanatatea:
Medulosprarenala, Ganglioni simpatici, Maduva, Creier,

Durata aproximativa pentru efectuarea Acid vanilmandelic:
4 - 7 zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Acid vanilmandelic:
10 - 20 euro



   Despre Acid vanilmandelic:

Desi larg folosit in trecut in screening-ul feocromocitomului, o data cu introducerea testului pentru metanefrinele libere plasmatice, acidul vanilmandelic urinar nu mai constituie decat un element adjuvant in evaluarea pacientilor suspectati de aceasta afectiune, avand relevanta mai mare daca recoltarea probei se efectueaza in cursul unui puseu hipertensiv.


   Valorile normale Acid vanilmandelic:

Adulti: 1-11 mg/24h.

Copii: 0.10-0.18 mg/kgcorp/24h5.

Raport acid vanilmandelic/creatinina:  - adulti: 1-8 mg/g creatinina

                                                        - copii: 2-12 mg/g creatinina


   Variații fiziologice Acid vanilmandelic:

Valori crescute ale excretiei de acid vanilmandelic pot fi intalnite in caz de hipoglicemie, de aceea  se va evita efectuarea testului la pacientii care nu se alimenteaza per os.

   Scăderi Acid vanilmandelic:

Valori scazute ale excretiei de acid vanilmandelic pot aparea in caz de: urina alcalina, uremie (alterarea excretiei), administrarea de substante radiologice de contrast.

   Creșteri Acid vanilmandelic:

Un procent de 20-32% din pacientii cu neuroblastom nu prezinta excretie urinara crescuta de acid vanilmandelic. Acestia prezinta alte anomalii de laborator, cum ar fi: valori crescute de metanefrine, acid homovanilic sau dopamina. Astfel pentru diagnosticul neuroblastomului se recomanda determinarea simultana de acid vanilmandelic si acid homovanilic. S-a constatat ca daca aceste teste s-ar efectua in scop de screening la copiii de varste mai mici, numarul de copii diagnosticati cu aceasta tumora ar fi mai mare – pana la 80% (neuroblastomul este a treia tumora a copilariei, dupa leucemie si gliom). La copiii mici determinarea urinara a respectivilor metaboliti se poate face pe spoturi urinare si se raporteaza la valorile creatininei urinare, deoarece urina din 24 ore este mai dificil de recoltat.


   Limite și interferențe Acid vanilmandelic:

Medicamentele prvoaca variatii ale rezultatelor astfel:

Cresteri: acid aminosalicilic, alfa-metildopa, bronhodilatatoare, clorpromazina, dezobstruante nazale, disulfiram, guanetidina, insulina, levodopa, litiu, nifedipina, nitroglicerina, prazosin, preparate pentru tuse, proclorperazin, rezerpina2.

Scaderi: clonidina, disulfiram, fenotiazine, guanetidina, imipramina, inhibitori de MAO, levodopa, morfina, rezerpina.


   Metoda folosită pentru determinarea Acid vanilmandelic:

Cromatografica-spectrofotometrica.


   Pregătirea pacientului pentru Acid vanilmandelic:

Se va evita consumul de cafea, ceai, ciocolata, fructe (in special banane) si substante care contin vanilie cu 72 ore inaintea recoltarii. De asemenea pe perioada recoltarii se vor evita fumatul, stresul fizic si psihic.

Este de preferat sa se intrerupa medicatia care poate produce interferente cu 1 saptamana inaintea recoltarii.


   Specificații privind Acid vanilmandelic:

Specimen recoltat­ - urina din 24 ore: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina; apoi colecteaza intr-un vas curat de 2-3 litri toate  emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata; masoara intreaga cantitate; retine aprox. 10 mL, in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina. Proba se tine la 2-8ºC in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv.

Recipient de recoltare - vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 de ore.

Cantitate recoltata - 10 mL.

Cauze de respingere a probei - specimen care nu a fost pastrat la 2-8°C; utilizarea de substante conservante (produc interferente).

Prelucrare necesara dupa recoltare
- este de preferat sa se lucreze imediat; daca acest lucru nu este posibil, proba se poate stoca la 2-8°C sau la -20°C, dupa ce in prealabil se adauga acid clorhidric concentrat pana se ajunge la un pH 1-35;.

Stabilitate proba - 5 zile la 2-8°C; 1 luna la -20°C

Sfaturi ale Farmacistului:


Xatral administrare
Buna imimputeti spune daca xatral se poate administra si pe o perioadat mai lunga , si daca are cumva sa iti dauneze .. Multumesc ...

Sanohepatic cholesterol
Buna ziua! Cat timp se poate lua Sanohepatic cholesterol ? ...


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...