Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hematologie » Determinarea factorului Rh

Determinarea factorului Rh

Categoria: Hematologie

Determinarea factorului Rh se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Determinarea factorului Rh se face in:
Anemie hemolitica, Boli transfuzionale,

Vizeaza sanatatea:
Sange,

Durata aproximativa pentru efectuarea Determinarea factorului Rh:
2 - 4 zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Determinarea factorului Rh:
5 - 15 euro



   Despre Determinarea factorului Rh:

Factorul Rhesus reprezintă un grup de antigene care pot fi prezente sau absente pe suprafaţa eritrocitelor; ele stau la baza sistemului Rh sangvin. Majoritatea persoanelor au Factorul Rh prezent pe eritrocite, de aceea se numesc Rh pozitiv.

Cele care nu au factorul Rh prezent se numesc Rh negative.

Incompatibilitatea sângelui Rh pozitiv cu cel Rh negativ este o cauză importantă a reacţiilor transfuzionale şi a bolilor hemolitice la nou-născuţi.

Importanta imunologica a factorului Rh consta in situatia nedorita in care o viitoare mama Rh negativa este insarcinata si tatal copilului este Rh pozitiv. In organismul matern iau nastere anticorpi anti-Rh care pot influenta negativ evolutia sarcinii, mai ales daca are loc o comunicare intre sangele matern si cel fetal.

Dintre complicatiile care pot sa apara la fat cea mai grava este eritroblastoza, caracterizata clinic prin trei simptome: anemie hemolitica, icter grav si edem generalizat.

In timpul nasterii, hematiile fatului pot trece in circulatia sanguina a mamei care, fiind Rh negativa, va reactiona imun fata de antigenele Rh pozitiv ale fatului, pe care acesta le-a mostenit de la tatal Rh pozitiv.

Anticorpii materni anti Rh sunt Ig-ne care au proprietatea de a traversa bariera placentara, iar la fetii ulteriori, cu tatal Rh pozitiv, va putea sa apara hemoliza intravitala sau chiar moartea fatului.

 

Pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor Rh-ului, o mamă care are Rh negativ trebuie să urmeze un tratament, pe timpul sarcinii, cu o injectie de globulină imună la Rh dacă fătul ei este Rh-pozitiv.

Această globulină imună la Rh "maschează" antigenul Rh al fătului la care mama ar putea fi expusă în timpul sarcinii sau naşterii şi previne apariţia sensibilităţii şi dezvoltarea anticorpilor împotriva antigenului de Rh.


   Valorile normale Determinarea factorului Rh:

Aproximativ 85% din populatie este Rh pozitiv.


   Limite și interferențe Determinarea factorului Rh:

Reactii fals negative:
- anemia hemolitica a nou-nascutului (blocarea situsurilor antigenice D de catre anticorpii materni);
- individ cu Rh D slab - posibila aglutinare slaba si tardiva; aceste cazuri se indruma catre un serviciu de specialitate, unde determinarea D slab se face cu ajutorul testului antiglobulinic indirect cu anti-D IgG (incompleti policlonali).

Reactii fals pozitive (martor albuminos pozitiv):
- hematii in fisicuri/rulouri (mielom, macroglobulinemie Waldenström) – se reface determinarea dupa spalarea hematiilor;
- poliaglutinarea;
- anemii hemolitice cu autoanticorpi la cald (prezenta de anticorpi IgG pe suprafata hematiilor) – se reface grupajul cu un reactiv din care se elimina albumina, care contine Ac anti-D aglutinanti capabili sa aglutineze hematiile in suspensie salina (anti-D salin).


   Metoda folosită pentru determinarea Determinarea factorului Rh:

Aglutinare si gel-filtrare pe carduri cu microtuburi ce contin un gel impregnat cu reactivul specific antigenului eritrocitar de determinat (anticorpi monoclonali murini sau umani) – test direct de grupaj ABO si de determinare a Ag RH1( D) si a Ag RH 1,2,3 ( DCE).

Hemaglutinare pe placa cu reactiv anti-D IgM monoclonal4. Determinarea trebuie efectuata cu doua tipuri diferite de anticorpi monoclonali, iar testarea trebuie sa includa martorul autolog (martor albuminos – se testeaza eritrocitele pacientului cu mediul in care sunt continuti Ac monoclonali), precum si hematii martor de grup O, Rh pozitiv si Rh negativ.


   Pregătirea pacientului pentru Determinarea factorului Rh:

Nu este necesara o pregatire prealabila; sunt utile informatii asupra unor tratamente perfuzabile cu solutii macromoleculare efectuate premergator determinarii, transfuzii in ultimele 120 zile


   Specificații privind Determinarea factorului Rh:

Specimen recoltat - a) sange capilar din pulpa degetului; b) sange venos4.

Recipient de recoltare – b) vacutainer fara aditivi sau gel activator (capac rosu sau incolor)4.

Cantitate recoltata - b) cat permite vacuumul.

Cauze  de respingere a probei - specimen puternic hemolizat4.

Stabilitate proba - testul se efectueaza imediat, daca acest lucru nu este posibil, proba se pastreaza 48 ore la 2-8°C4.

Prelucrare necesara dupa recoltare - Dupa coagularea completa la temperatura camerei se indeparteaza serul si cheagul. Din hematiile ramase se prepara o suspensie 40% in plasma proprie sau in ser fiziologic. Pentru metoda de aglutinare pe carduri se prepara o suspensie de 5% hematii in mediu special de suspensie

Sfaturi ale Farmacistului:


legarea trompelor
buna ziua. sunt insarcinata in 35 saptamani si sunt la a doua sarcina.am nascut primul copil prin cezariana. am rh negativ, grupa a2 , sotul rh pozitiv grupa a2. copilul are rh pozitiv. am facut vaccinul la nastere. problema mea este urmatoarea: mi s ...


Buna ziua! In majoritatea cazurilor legarea trompelor nu provoaca dereglari hormonale sau alte afectiuni, insa va trebui sa mergeti periodic la control (de doua ori pe an). Daca sunteti sigura ca ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

vaccin RH Negativ
buna ziua va rog sa imi spuneti unde as putea gasi vaccinul pentru RH negativ, astept raspuns, va multumesc ...


Buna ziua! Acest vaccin poate fi gasit inmod cert in unele farmacii din Bucuresti (2Na de exemplu), sub denumirea de RhoGAM. O alta denumire sub care se comercializeaza este si "Rhophylac". Pretul ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...