Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact

Index dictionar medical:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


sistem piramidal


totalitatea fibrelor care pornesc din acea parte a scoartei cerebrale care elaboreaza impulsurile si provoaca miscarile voluntare ale corpului. Fibrele nervoase care pleaca din aceasta parte a scoartei cerebrale si care ajung la celulele radiculare ale maduvei spinarii formeaza calea motorie piramidala. Aceasta cale cuprinde o cale motorie corticospinala si o cale motorie corticonucleara. Calea motorie corticospinala începe din celulele piramidale, asezate în regiunea superioara si mijlocie a campului 4, si din fibrele campurilor 6, 3, 1, 2, 5 si 7 si, dupa ce trece prin capsula interna a piciorului pedunculului cerebral, ajunge la piramida bulbara anterioara, unde se împarte în doua grupe: unele fibre se încruciseaza aici si formeaza fasciculul piramidal încrucisat, care se dispune în cordonul lateral al maduvei;
fibrele celuilalt grup trec prin bulb fara sa se încruciseze si formeaza fasciculul piramidal direct (Tiirck), care se dispun în cordonul anterior al maduvei;
fibrele fasciculului piramidal direct se încruciseaza în maduva. Fibrele caii corti-cospinale conduc ordinele la muschii membrelor superioare, ai membrelor inferioare si ai trunchiului din partea opusa a corpului, fata de locul de unde pornesc. Calea motorie corticonucleara (sau fasciculul geniculat) are originea în celulele piramidale din partea inferioara a campului 4 si în fibrele campurilor 6, 3, 1, 2, 5 si 7. Pe masura ce fibrele acestor celulele coboara, se încruciseaza pe linia mediana a creierului si se termina în nucleii motori ai nervilor cranieni. Fibrele acestor cai conduc ordine motorii pentru muschii capului. Afectarea sistemului piramidal se manifesta prin paralizie de diferite grade Ia nivelul fetei, membrelor superioare si inferioare, reflexe vii si reflex Babinski pozitiv (reflex de extensie plantara)

Alti termeni medicali: Acid gamma-aminobutiric, Adrenalina, Aerator transtimpanic, Alfabet Braille, Amfetamina, Amfotonie, Amiotrofic, Amiotrofie, Analeptic, Ancorare, Anemie aplastica, Anemie hemolitica autoimuna, Anemie imunohemolitica, Anevrism cirsoid, Anticolinergice, Anticorp, Antropometrie, Apudom, Arbore bronsic, Ardei iute Cayenne, Asistenta medicala primara, Asistenta medicala secundara, Asistenta medicala tertiara, Asistola, Astrocit,Prospecte medicamente (pentru sistem piramidal)


Prospect Rinomol 500 mg/3 mg
Rinomol contine ca substante active paracetamol si maleat de clorfenamina.
Prospect PROCLOPERAZINA SINTOFARM 5 mg supozitoare
Proclorperazina face parte din clasa antipsihotice, fenotiazine cu structura piperazinica; antiemetice si medicamente impotriva gretei, alte antiemetice.
Prospect DILATAN MR 35 mg
Acest medicament este destinat utilizarii la adulti, in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere in piept cauzata de boala coronariana).
Prospect ORIENS 50 mg
ORIENS apartine unui grup de medicamente cunoscute drept medicamente antihistaminice. ORIENS este utilizat pentru prevenirea si tratarea raului de miscare (la adulti, adolescenti si la copii cu varsta peste 12 ani). Doza zilnica totala nu trebuie sa depaseasca 400 mg.
Prospect N-CINARIZINA
Un comprimat contine cinarizina 25 mg si excipienti: amidon de porumb, lactoza monohidrat, polividona, stearat de magneziu, talc.
Prospect N-METOCLOPRAMID
Un comprimat contine clorhidrat de metoclopramida 10 mg sub forma de clorhidrat de metoclopramida monohidrat si excipienti: amidon de porumb, lactoza monohidrat, talc, stearat de magneziu, gelatina.Sindrom de hipomotilitate gastrica (la diabetici, pacienti cu anorexie nervoasa, la bolnavi cu aclorhidrie, dupa interventii chirurgicale la nivelul stomacului).
Prospect Levofloxacina Actavis
Denumirea medicamentului dumneavoastra este Levofloxacina Actavis. Levofloxacina Actavis contine o substanta activa denumita levofloxacina. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumit antibiotice. Levofloxacina este un antibiotic din clasa „chinolonelor”.
Prospect LEVOFLOXACIN KABI 5 mg/ml
Denumirea medicamentului dumneavoastra este Levofloxacin Kabi. Levofloxacin Kabi contine o substanta activa numita levofloxacina. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumit antibiotice. Levofloxacina este un medicament din clasa „chinolonelor”. Actioneaza prin omorarea bacteriilor care provoaca infectii in organismul dumneavoastra.
Prospect PREDUCTAL MR
Acest medicament este destinat utilizarii la adulti, in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere in piept cauzata de boala coronariana).
Prospect Neomidantan 100 mg
Neomidantan contine clorhidrat de amantadina, care apartine unui grup de medicamente denumite dopaminergice.
Prospect Dospelin 5 mg comprimate filmate
Dospelin apartine unui grup de medicamente numite inhibitori de acetilcolinesteraza, fiind indicat pentru tratamentul simptomelor de dementa la pacienti diagnosticati cu forma usoara pana la moderata de boala Azlheimer.
Prospect Addatans 200 mg-50 mg comprimate filmate
Addatans contine trei substante active (levodopa, carbidopa si entacapona) intr-un comprimat filmat. Addatans este utilizat pentru tratarea bolii Parkinson.
Prospect Addatans 200 mg-50 mg comprimate filmate
Addatans contine trei substante active (levodopa, carbidopa si entacapona) intr-un comprimat filmat. Addatans este utilizat pentru tratarea bolii Parkinson.
Prospect Verapamil Sanofi 40 mg drajeuri
Acest medicament apartine unui grup de medicamente numit blocante ale canalelor de calciu.
Prospect TRIMETAZIDINA LPH 20 mg comprimate filmate
Trimetazidina optimizeaza procesele de energie ale celulelor si protejeaza celulele inimii de efectele reducerii cantitatii de oxigen.
Prospect Trigelan 100 mg/25 mg/200 mg comprimate filmate
Trigelan contine trei substante active (levodopa, carbidopa si entacapona) in interiorul unui comprimat filmat. Trigelan este utilizat in tratamentul bolii Parkinson.
Prospect Torvalipin Plus 10 mg/10 mg comprimate filmate
Torvalipin Plus contine doua substante active, amlodipina si atorvastatina. Amlodipina apartine unei clase de medicamente numite „blocante ale canalelor de calciu” si este utilizata in tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arteriala).
Prospect Tiapridal 100 mg comprimate
Tiaprida apartine unui grup de medicamente numite neuroleptice (antipsihotice), clasa benzamide.
Prospect Tavanic i.v. 250 mg solutie perfuzabila
Tavanic solutie perfuzabila contine o substanta activa denumita levofloxacina, un antibiotic din clasa chinolonelor.
Prospect Tadoglen 150 mg/37,5 mg/200 mg comprimate filmate
Tadoglen contine trei substante active (levodopa, carbidopa si entacapona) in interiorul unui comprimatfilmat. Tadoglen este utilizat pentru tratamentulbolii Parkinson.
Oferte şi Reduceri


Programare consultatie online avocat

Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Îngrijirea sarcini
Îngrijirea sarcini

Nu am găsit elevit 1ci elevit 2 are ceva dacă le iau pe aces ... Buna ziua! Elevit 2 este pentru trimestrul 2 al sarcinii. Avand in ve ...Sfatul farmcistului 4 zile întârziere a menstruatiei
4 zile întârziere a menstruatiei

Pot face un test de sarcina la 4 zile de întârziere a menstruatiei pen ... Buna ziua! Da, testele actuale dau rezultatul corect si din prima zi ...


Sfatul farmcistului Septilin in alaptare
Septilin in alaptare

Pot lua septilin daca alaptez? ... Buna ziua! Puteti lua Septilin sirop, care se poate administra si la ...


Sfatul farmcistului Secretie maronie
Secretie maronie

Buna seara,sunt la menopauza de 7 ani ,,am din cand in cand o scurgere ... Buna ziua! Este posibil sa aveti o preblema la nivelul uterului. Este ...