Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » TORVAZIN 20 mg comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - TORVAZIN 20 mg comprimate filmate

Prospect - TORVAZIN 20 mg comprimate filmate


NU comercializăm TORVAZIN 20 mg comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: TORVAZIN 20 mg comprimate filmate    DCI: ATORVASTATINUM


  Produs complementar recomandat


144.95lei
Vezi detalii

Torvazin face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care regleaza concentratia lipidelor (grasimilor) din organism.
TORVAZIN 10 mg comprimate filmate
TORVAZIN 20 mg comprimate filmate
TORVAZIN 40 mg comprimate filmate
Atorvastatina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Torvazin si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Torvazin
3. Cum sa utilizati Torvazin
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Torvazin
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Torvazin si pentru ce se utilizeaza
Torvazin face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care regleaza concentratia lipidelor (grasimilor) din organism.
Torvazin este utilizat pentru scaderea concentratiei de lipide cum sunt colesterolul si trigliceridele din sange, atunci cand regimul alimentar si schimbarea modului de viata au esuat. Daca aveti un risc crescut de boala a inimii, Torvazin comprimate filmate poate fi utilizat, de asemenea, pentru a reduce acest risc, chiar daca nivelul colesterolului dumneavoastra este in limita valorilor normale. In timpul tratamentului trebuie sa continuati o dieta standard de reducere a colesterolului.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Torvazin
Nu utilizati Torvazin
- daca sunteti alergic la atorvastatina sau la oricare alte medicamente asemanatoare utilizate pentru reducerea lipidelor din sange sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
- daca aveti sau ati avut vreodata o boala care va afecteaza ficatul
- daca ati avut valori anormale ale testelor de sange ale func?iei ficatului, in mod inexplicabil
- daca sunteti femeie aflata la varsta fertila si nu utilizati o metoda de contraceptie eficace
- daca sunteti gravida sau incercati sa ramaneti gravida
- daca alaptati.
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Torvazin, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Urmatoarele constituie motive pentru care Torvazin este posibil sa nu fie indicat pentru dumneavoastra:
- daca ati avut un accident cerebral vascular cu sangerari la nivelul creierului sau daca aveti mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente cerebrale vasculare din trecut.
- daca aveti probleme ale rinichilor
- daca aveti glanda tiroida mai putin activa (hipotiroidism)
- daca ati avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau istoric personal sau familial de probleme musculare
- daca ati avut probleme musculare in timpul tratamentului anterior cu alte medicamente care scad concentratia de grasimi din sange (de exemplu, alte “statine” sau “fibrati”)
- daca consumati in mod regulat cantitati mari de alcool etilic
- daca aveti un istoric de boala a ficatului
- daca aveti varsta peste 70 de ani
De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti o slabiciune musculara constanta. Pot fi necesare efectuarea de teste si administrarea de medicamente suplimentare pentru a diagnostica si a trata aceasta afectiune.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza Torvazin
- daca aveti insuficienta respiratorie severa.
Daca oricare dintre cele de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, medicul dumneavoastra va va face analize ale sangelui inainte si posibil in timpul tratamentului cu Torvazin, pentru a prevedea riscul de a prezenta reactii adverse musculare. Riscul de aparitie a reactiilor adverse musculare, de exemplu, rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci cand anumite medicamente sunt utilizate in acelasi timp (vezi pct. 2 “Torvazin impreuna cu alte medicamente”). Medicul dumneavoastra va va monitoriza indeaproape in timpul tratamentului cu acest medicament daca aveti diabet zaharat sau daca prezentati vreun risc de a dezvolta un diabet zaharat. Este probabil sa
va aflati la risc de a dezvolta diabet zaharat daca aveti concentratii ridicate de zahar si grasimi in sange, sunteti supraponderal si aveti tensiune arteriala mare.
Copii si adolescenti
Atorvastatina nu este indicata in tratamentul pacientilor cu varsta sub 10 ani.
Torvazin impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente. Exista anumite medicamente care pot modifica efectul Torvazin sau efectele lor pot fi modificate de catre Torvazin. Acest tip de interactiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente sa fie mai putin eficace. Alternativ poate creste riscul de reactii adverse sau severitatea acestora, incluzand afectarea musculara importanta denumita rabdomioliza, descrisa la pct. 4:
- Medicamente utilizate pentru a schimba modul in care va functioneaza sistemul de aparare, de exemplu, ciclosporina. - Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicina, claritromicina,
telitromicina, ketoconazolul, itraconazolul, voriconazolul, fluconazolul, posaconazolul, rifampicina, acidul fusidic - Alte medicamente care regleaza valorile lipidelor, de exemplu gemfibrozilul, alti fibrati, colestipolul
- Anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru angina pectorala sau tensiune arteriala mare, de exemplu amlodipina, diltiazem; medicamente care va regleaza frecventa batailor inimii, de exemplu digoxina, verapamil, amiodarona.
- Medicamente utilizate in tratamentul infectiei cu HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, asocierea tipranavir/ritonavir etc.
- Anumite medicamente utilizate pentru tratamentul hepatitei cu virus C, de exemplu telaprevir
- Alte medicamente cunoscute a interactiona cu Torvazin incluzand ezetimib (care reduce colesterolul), warfarina (care reduce formarea de cheaguri ale sangelui), contraceptive orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidina (utilizata pentru arsuri in capul pieptului si ulcere peptice), fenazona (un calmant al durerii), colchicina
(utilizata in tratamentul gutei), antiacide (medicamente contra indigestiei, care contin aluminiu sau magneziu) si boceprevir (utilizat in tratamentul afectiunilor ficatului cum este hepatita cu virus C)
- Medicamente eliberate fara prescriptie medicala: sunatoare.
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala.
Torvazin impreuna cu alimente, bauturi si alcool etilic
Pentru instructiuni privind utilizarea Torvazin vezi pct. 3. Va rugam sa luati in considerare urmatoarele:
Suc de grepfrut
Nu consumati mai mult de unul sau doua pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantitatile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Torvazin.
Alcool etilic Evitati sa consumati prea mult alcool etilic in timp ce utilizati acest medicament. Pentru detalii, vezi pct. 2 „ Atentionari si precautii”.
Sarcina si alaptarea
Nu utilizati Torvazin daca sunteti gravida sau daca vreti sa ramaneti gravida.
Nu utilizati Torvazin daca va aflati in perioada fertila decat daca utilizati metode de contraceptie eficace.
Nu utilizati Torvazin daca alaptati.
Pana in prezent nu s-a dovedit siguranta utilizarii Torvazin in timpul sarcinii si alaptarii.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In mod normal, acest medicament nu va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceti vehicule daca acest medicament va afecteaza capacitatea de a conduce. Nu utilizati niciun fel de unelte sau masini daca abilitatea de a le folosi va este afectata de
catre acest medicament.
Torvazin contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, contactati-l inainte de a utiliza acest medicament.

3. Cum sa utilizati Torvazin
Inainte de a incepe tratamentul, medicul dumneavoastra va va recomanda o dieta cu continut scazut in colesterol, pe care trebuie sa o urmati si in timpul tratamentului cu Torvazin. Doza de inceput recomandata de Torvazin este de 10 mg o data pe zi pentru adulti si copii si adolescenti cu varsta de 10 ani si peste. Aceasta doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra, daca este cazul, pana cand se ajunge la doza care va este necesara. Medicul
dumneavoastra va modifica doza la intervale de 4 saptamani sau mai mult. Doza maxima de Torvazin este de 80 mg o data pe zi pentru adulti ?i de 20 mg o data pe zi pentru copii si adolescenti. Comprimatele filmate de Torvazin trebuie inghitite intregi cu apa, in orice moment al zilei, cu sau fara
alimente. Cu toate acestea, incercati sa utilizati comprimatele in acelasi moment al zilei. Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Durata tratamentului cu Torvazin este determinata de catre medicul dumneavoastra. Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra daca aveti impresia ca efectul Torvazin este prea puternic sau prea slab.
Daca utilizati mai mult Torvazin decat trebuie
Daca utilizati accidental mai multe comprimate de Torvazin (mai mult decat doza zilnica obisnuita), adresati-va medicului dumneavoastra sau departamentului de urgente al celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Torvazin
Daca uitati sa utilizati o doza, utilizati urmatoarea doza, conform schemei obisnuite de tratament, la momentul stabilit.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Torvazin
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament sau daca doriti sa opriti tratamentul, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave, incetati sa utilizati comprimatele si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgente al celui mai apropiat spital.
Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane:
Reactii alergice grave care determina umflare a fetei, limbii si gatului si care pot determina dificultati mari la respiratie
Boala grava insotita de cojire severa si umflare a pielii, formare de basici la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale si febra. Eruptie trecatoare pe piele sub forma de pete roz-rosii, in mod special la nivelul palmelor sau talpilor, pete care se pot transforma in basici.
Slabiciune, sensibilitate sau durere musculara si, in mod special, daca in acelasi timp aveti o stare de rau sau aveti febra mare, acestea pot sa apara ca urmare a unei distrugeri musculare anormale. Distrugerea musculara anormala nu dispare intotdeauna, chiar ?i dupa ce a?i incetat sa utilizati atorvastatina si poate sa va puna viata in pericol si sa determine probleme ale rinichilor.
Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane:
Daca aveti tulburari legate de sangerari sau vanatai neobisnuite sau neasteptate, acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai repede posibil.
Alte reactii adverse posibile la Torvazin:
Reactiile adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane) includ:
- inflamatie la nivelul nasului, durere in gat, sangerare din nas
- reactii alergice
- crestere a valorilor concentratiilor zaharului din sange (daca aveti diabet zaharat, trebuie sa continuati urmarirea atenta a valorilor concentratiilor de zahar din sange), crestere a concentratiei creatinkinazei in sange
- durere de cap
- greata, constipatie, flatulenta, indigestie, diaree
- durere articulara, durere musculara si durere de spate
- testele de sange pot sa arate functionare anormala a ficatului
Reactiile adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane) includ:
- anorexie (pierdere a poftei de mancare), crestere in greutate, scadere a valorilor concentratiilor de zahar din sange (daca aveti diabet zaharat, trebuie sa continuati urmarirea atenta a valorilor concentratiilor de zahar din sange)
- cosmaruri, insomnie
- ameteli, amorteli sau furnicaturi la nivelul degetelor de la maini sau picioare, reducere a sensibilitatii la atingere sau la durere, modificari ale gustului, pierdere a memoriei
- vedere incetosata
- tiuituri in urechi si/sau cap
- varsaturi, eructatii, durere la nivelul abdomenului superior si inferior, pancreatita (inflamatie a pancreasului care determina durere la nivelul stomacului)
- hepatita (inflamatie a ficatului)
- eruptie trecatoare pe piele, eruptie si mancarime la nivelul pielii, urticarie, cadere in exces a parului
- dureri la nivelul gatului, oboseala musculara
- oboseala, senzatie de rau, slabiciune, durere in piept, umflare in special la nivelul gleznelor (edem), temperatura crescuta
- teste de urina pozitive pentru prezenta celulelor albe
Reactiile adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane) includ:
- tulburari de vedere
- sangerare sau vanatai neasteptate
- colestaza (ingalbenire a pielii ?i a albului ochilor)
- rupturi ale tendoanelor
Reactiile adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane) includ:
- o reactie alergica – simptomele pot include respiratie suieratoare brusca, durere sau apasare in piept, umflare a pleoapelor, fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului, dificultate la respiratie, colaps
- pierdere a auzului
- ginecomastie (crestere a sanilor la barbati si femei)
Reactii adverse cu frecven?a necunoscuta:
- slabiciune musculara constanta
Reactii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelasi tip):
- Tulburari sexuale
- Depresie
- Probleme de respiratie, incluzand tuse persistenta si/sau scurtare a respiratiei sau febra - Diabet zaharat. Acest lucru este posibil mai ales daca aveti concentratii ridicate de zahar si grasimi in sange, sunteti supraponderal si aveti tensiune arteriala mare. Medicul dumneavoastra va va monitoriza in timpul tratamentului cu acest medicament.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea,
puteti raporta reactiile adverse direct la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: [email protected].
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5 Cum se pastreaza Torvazin
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Flaconul din sticla bruna: A se pastra in ambalajul original si a se inchide flaconul dupa fiecare utilizare, pentru a fi protejat de umiditate.
Blister din OPA-Al-PVC/Al: a se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Torvazin 10 mg, 20 mg comprimate filmate
Acest medicament nu trebuie utilizat daca au trecut mai mult de 30 de zile de la prima deschidere a flaconului.
Torvazin 40 mg comprimate filmate
Acest medicament nu trebuie utilizat daca au trecut mai mult de 60 de zile de la prima deschidere a flaconului.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare (EXP luna, anul-LL/AAAA) inscrisa pe flacon si pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizati acest medicament daca observati orice semne vizibile de deteriorare. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Torvazin
- Substanta activa este atorvastatina.
- Fiecare comprimat filmat Torvazin 10 mg contine atorvastatina 10 mg sub forma de atorvastatina calcica.
- Fiecare comprimat filmat Torvazin 20 mg contine atorvastatina 20 mg sub forma de atorvastatina calcica.
- Fiecare comprimat filmat Torvazin 40 mg contine atorvastatina 40 mg sub forma de atorvastatina calcica.
- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat (DCL 11), crospovidona (XL 10), carbonat de calciu 95MD – Ultra 250 (carbonat de calciu, maltodextrina, polisorbat 80), povidona (K 30), stearat de magneziu. Film: Opadry-Y-1-7000 White (hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol 400).
Cum arata Torvazin si continutul ambalajului
Torvazin 10 mg comprimate filmate: comprimate filmate, rotunde, usor biconvexe, de culoare alba sau aproape alba, marcate cu E 541 pe o fata si nemarcate pe cealalta fata.
Torvazin 20 mg comprimate filmate: comprimate filmate, rotunde, usor biconvexe, de culoare alba sau aproape alba, marcate cu E 542 pe o fata si nemarcate pe cealalta fata.
Torvazin 40 mg comprimate filmate: comprimate filmate, oblongi, usor biconvexe, de culoare alba sau aproape alba, avand o linie mediana pe una dintre fete si marcate cu E 543 pe cealalta fata.
Comprimatul filmat Torvazin 40 mg poate fi divizat in doze egale.
Cutie de carton cu un flacon din sticla bruna cu un absorbant pentru oxigen, sigilat cu o capsa din aluminiu si inchis cu un capac din PP de culoare alba continand 30 de comprimate filmate.
Sau Cutie de carton cu blistere continand 30 sau 90 de comprimate filmate.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Flaconul din sticla bruna: A se pastra in ambalajul original si a se inchide flaconul dupa fiecare utilizare, pentru a fi protejat de umiditate.
Blister din OPA-Al-PVC/Al: a se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Romania Torvazin 10 mg comprimate filmate Torvazin 40 mg
Acest prospect a fost revizuit in iunie 2015.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Un sfat va rog!
Bun ziua. Un sfat va rog. Care urimil ma ajuta la spondiloza, dureri de cap maini piciare. Am si dia ...
Normocolesterol Forte
Daca fac tratament hormonal cu Anastrazol de 4ani, sunt operata sector san, pot lua Normocolesterol ...
Zoely și contraindicatiile
Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza am luat continu. Nu am avut ni ...
↳ Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa experimentati o scadere a libido-ului, sa aveti o tendinta mai mare de a face candido ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Folosesc Logest ..
Folosesc Logest de o lunã, acum fac pauza de 7 zile,dupã cate luni iși face efectul?am citit de ...
↳ Buna ziua! Efectul contraceptiv este prezent inca de la prima folie, cu conditia adminsitrarii corecte, fara omisiuni. Va puteti baza pe acest efect, ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
CynaraAnti-colesterol si Detralex se pot administra impreuna?
Buna seara, am fost diagnosticata cu insuficienta venoasa,si urmez tratament cu Detralex .Pot cont ...
colesterol
Buna ziua . Am citit ca medicamentul Rosucard ar fi mai putin nociv. Este adevarat? ...
↳ Buna ziua! Rosucard este mai putin nociv fata de alte statine, insa administrarea sa poate determina anumite reactii adverse (slabiciune musculara, a ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
umflatura sub stern
Am o umflatura chiar sub stern,tin sa precizez ca o aveam de mai multi ani dar era ceva mai mica,in ...
↳ Buna ziua! Incepti demersurile pentru a ajunge la un medic! Este posibil sa fie un lipom, medicul va poate pune diagnosticul. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...