Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » PROPAFENONA 150 mg, comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - PROPAFENONA 150 mg, comprimate

Prospect - PROPAFENONA 150 mg, comprimate


NU comercializăm PROPAFENONA 150 mg, comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: PROPAFENONA 150 mg, comprimate    DCI: PROPAFENONUM


  Produs complementar recomandat
Tahiaritmii supraventriculare, cum sunt: tahicardie jonctionala, tahicardie supraventriculara din cadrul sindromului WPW, flutter atrial, fibrilatie atriala paroxistica, in absenta alterarii functiei ventriculului stang.
PROPAFENONA 150 mg, comprimate
Clorhidrat de propafenona

Compozitie
Un comprimat contine clorhidrat de propafenona 150 mg si excipienti: amidon de porumb, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu, povidona K30, celuloza microcristalina, talc. Grupa farmacoterapeutica: antiaritmice clasa Ic
Indicatii terapeutice
Tahiaritmii supraventriculare, cum sunt: tahicardie jonctionala, tahicardie supraventriculara din cadrul sindromului WPW, flutter atrial, fibrilatie atriala paroxistica, in absenta alterarii functiei ventriculului stang.
Tahicardie ventriculara simptomatica severa, cu potential letal.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la propafenona sau la oricare dintre excipienti.
Insuficienta cardiaca congestiva necontrolata.
Soc cardiogen (cu exceptia celui indus de aritmii).
Bradicardie marcata.
Tulburari electrolitice necontrolate (de exemplu, ale kaliemiei).
Boli bronhopulmonare obstructive severe.
Hipotensiune arteriala marcata.
Miastenia gravis.
Disfunctii ale nodului sinusal.
Tulburari de conducere la nivel atrial, atrioventricular si intraventricular (de exemplu: bloc atrioventricular de gradul II sau III, bloc de ramura complet, bloc bifascicular).
Intoxicatie digitalica. In primele 3 luni dupa un infarct miocardic sau in cazul in care debitul cardiac este redus (fractie de ejectie a VS <35%), cu exceptia aritmiilor ventriculare care pun viata in pericol.
Precautii
Similar celorlalte antiaritmice din clasa I, propafenona nu a dovedit un efect benefic in ceea ce priveste supravietuirea si moartea subita.
Medicamentul trebuie administrat numai in cazurile cu indicatii certe, datorita potentialului proaritmogen si a faptului ca nu se cunoaste cu certitudine modul in care influenteaza prognosticul pacientului. In general, antiaritmicele nu trebuie administrate in aritmiile cu simptomatologie saraca, fara modificari hemodinamice si fara prognostic grav. Similar celorlalte antiaritmice, propafenona poate determina aparitia unor forme mai severe de aritmie, cresterea frecventei aritmiilor preexistente sau agravarea simptomatologiei. In cazul in care, in timpul tratamentului cu propafenona, apar blocuri sinoatriale, atrioventriculare, bloc de ramura complet sau extrasistole ventriculare multiple sau polimorfe, administrarea trebuie intrerupta imediat. Datorita efectului beta-blocant al propafenonei, se recomanda prudenta la pacientii cu boli obstructive
ale cailor aeriene sau astm bronsic.
Propafenona poate influenta activitatea pacemaker-ului artificial. Ca urmare, functia pacemaker-ului trebuie verificata si, daca este necesar, reprogramata.
Interactiuni
Asocierea propafenonei cu sultoprida este contraindicata, datorita riscului foarte mare de tulburari de ritm ventriculare, in special de torsada varfurilor.
Efectul propafenonei poate fi potentat de administrarea concomitenta de anestezice locale si de alte medicamente cu efect cronotrop sau inotrop negativ (de exemplu: blocante beta-adrenergice, antiaritmice din clasa Ia). Propafenona determina cresterea concentratiei plasmatice a warfarinei, cu cresterea timpului de protrombina, impunand reducerea dozei de warfarina. In cazul asocierii cu propafenona s-a observat cresterea concentratiei plasmatice de propranolol, metoprolol, diltiazem, ciclosporina si teofilina (in acest caz dublarea concentratiei plasmatice); poate fi necesara reducerea dozei medicamentelor administrate concomitent cu propafenona, pentru evitarea cazurilor de supradozaj.
Asocierea cu chinidina poate duce la scaderea clearance-ului, cu cresterea concentratiei in platou a propafenonei. Propafenona determina cresterea concentratiei plasmatice a digoxinei, cu risc de producere a intoxicatiei digitalice. Ca urmare, in momentul initierii tratamentului cu propafenona la bolnavii digitalizati, se recomanda monitorizarea atenta a concentratiilor plasmatice de digoxina, eventual scaderea dozei. Pe parcursul tratamentului concomitent cu propafenona, este necesara ajustarea dozei de digoxina in functie de concentratia plasmatica. Asocierea propafenonei cu anticolinesterazice prezinta risc de bradicardie excesiva. Administrarea concomitenta de cimetidina sau ketoconazol determina cresterea concentratiei plasmatice de propafenona prin inhibarea metabolizarii antiaritmicului la nivelul citocromului P450. In cazul asocierii fenobarbitalului sau rifampicinei, se poate produce scaderea concentratiei plasmatice
de propafenona, posibil sub nivelul terapeutic, cu aparitia aritmiilor.
Datorita efectului aritmogen al antidepresivelor triciclice si inrudite, acestea pot determina aparitia de reactii adverse in cazul asocierii cu antiaritmice, inclusiv propafenona. Administrarea concomitenta cu ritonavir poate creste incidenta reactiilor adverse ale propafenonei. Atentionari speciale
Pacientii cu cardiomiopatii de cauza organica prezinta risc crescut de aparitie a reactiilor adverse severe. La acestia, precum si la pacientii varstnici si la cei cu disfunctii ale ventriculului stang (fractie de ejectie redusa), este necesara initierea treptata a tratamentului, cu doze mici, care se cresc cu prudenta (la intervale de 5-8 zile). De asemenea, este necesara prudenta deosebita si pe perioada tratamentului de intretinere.
Sarcina si alaptarea
Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Avand in vedere faptul ca datele privind utilizarea la femeile gravide sau care alapteaza sunt insuficiente iar propafenona traverseaza bariera feto-placentara si se excreta in laptele matern, nu se recomanda utilizarea sa in timpul sarcinii si alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Deoarece propafenona determina tulburari de vedere si ameteli, poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, mai ales la inceputul tratamentului, la cresterea dozelor, cand se modifica medicatia si in cazul consumului concomitent de bauturi alcoolice.
Doze si mod de administrare
Medicamentul Propafenona 150 mg este destinat utilizarii de catre adulti.
Doza de propafenona este individualizata, in functie de tipul aritmiei, varsta pacientului, tolerabilitate si de raspunsul la tratament. Se recomanda ca inceperea terapiei cu Propafenona 150 mg sa se faca in spital, sub supravegherea unui medic specializat in tratamentul aritmiilor. Doza individuala de intretinere trebuie stabilita sub
supraveghere cardiologica, incluzand monitorizarea electrocardiogramei si controlul tensiunii arteriale. De asemenea, unitatea trebuie sa dispuna de echipament de urgenta.
In timpul tratamentului, la intervale regulate, trebuie efectuate urmatoarele investigatii:
electrocardiograma standard (ECG) – la intervale de o luna, electrocardiograma Holter – la intervale de 3 luni, la nevoie ECG de efort.
Adulti
Doza initiala recomandata este de un comprimat Propafenona 150 mg (150 mg clorhidrat de propafenona) de 3 ori pe zi. Doza se poate creste la intervale de minimum 3 zile la 2 comprimate Propafenona 150 mg (300 mg clorhidrat de propafenona) de 2 ori pe zi si, daca este necesar, pana la maximum 2 comprimate Propafenona 150 mg (300 mg clorhidrat de propafenona) de 3 ori pe zi. Doza de intretinere uzuala este de 2 comprimate Propafenona 150 mg (300 mg clorhidrat de propafenona) de 2 ori pe zi.
Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu lichid, dupa masa.
In cazul tratamentului de lunga durata, metabolizarea propafenonei poate diminua, fiind necesara reducerea dozei.
Doza de propafenona trebuie diminuata sau tratamentul trebuie reevaluat pana la normalizarea electrocardiogramei, in urmatoarele cazuri:
- cand complexul QRS sau intervalul QT se prelungesc cu peste 20%;
- cand intervalul PQ se prelungeste cu peste 50%;
- cand intervalul QT este prelungit peste 500 ms sau
- cand cresc incidenta si gravitatea aritmiilor cardiace.
Grupuri speciale de pacienti
La pacientii cu varsta peste 70 ani, cu greutatea corporala sub 70 kg sau cu insuficienta hepatica, este necesara reducerea dozei. La pacientii cu insuficienta hepatica, datorita cresterii biodisponibilitatii si a timpului de injumatatire prin eliminare, se recomanda administrarea a 20-30% din doza uzuala.
Pacienti cu insuficienta renala
Cu toate ca eliminarea propafenonei si a metabolitilor ei principali nu este influentata semnificativ de insuficienta renala, antiaritmicul trebuie administrat, totusi, cu prudenta.
Copii
In lipsa studiilor privind eficacitatea si siguranta utilizarii propafenonei la copii, nu se recomanda administrarea medicamentului la aceasta grupa de varsta.
Reactii adverse
In general, propafenona poate produce reactii adverse usoare, dependente de doza, care apar in special la inceputul tratamentului. Majoritatea acestora nu necesita intreruperea administrarii, ci numai ajustarea dozei.
Ocazional, in special la doze mari, pot sa apara tulburari gastro-intestinale (de exemplu, anorexie, gust amar, uscaciunea mucoasei bucale, greata, varsaturi, constipatie sau diaree), ameteli, cefalee, tulburari de vedere, fatigabilitate. Foarte rar, pot sa apara neliniste, cosmaruri, tulburari de somn, anxietate sau stare de confuzie si manifestari extrapiramidale. Aceste reactii duc relativ rar la intreruperea tratamentului.
Mai putin frecvent, pot sa apara reactii alergice cutanate, cum sunt eritem cutanat, prurit, exantem sau urticarie. De asemenea, rareori, pot sa apara icter colestatic, discrazii sanguine sau sindrom lupic; toate aceste reactii sunt reversibile dupa incetarea tratamentului.
Ocazional, s-a observat hipotensiune arteriala ortostatica, in special la varstnici. Aceasta reactie dispare la reducerea dozei sau intreruperea tratamentului.
Rareori, in timpul tratamentului cu propafenona se pot produce bradicardie, bloc sinoatrial sau atrioventricular, bloc de ramura.
Propafenona prezinta risc aritmogen mic. Se pot produce modificari ale pragului de excitabilitate si de sensibilitate cardiaca. Este posibila aparitia tahicardiei ventriculare, flutterului si fibrilatiei atriale. Insuficienta cardiaca se poate agrava.
Foarte rar, in caz de supradozaj s-au raportat convulsii.
De asemenea, se poate produce reactivarea astmului bronsic sau dispnee (la pacientii cu boala bronhopulmonara obstructiva).
Dupa administrarea de doze mari de propafenona s-au raportat disfunctie erectila si scaderea numarului de spermatozoizi.
In cazuri izolate, s-au observat leucopenie, trombocitopenie, chiar agranulocitoza (reversibile). Supradozaj
In caz de supradozaj se pot produce prelungirea intervalului PQ, a complexului QRS, deprimarea automatismului nodului sinusal, bloc atrioventricular, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara, hipotensiune arteriala mergand pana la soc cardiogen.
De asemenea, pot sa apara si manifestari extracardiace, cum sunt: cefalee, ameteli, tulburari de vedere, parestezii, tremor, uscaciunea mucoasei bucale, greata, varsaturi, constipatie. In cazuri severe pot sa apara convulsii tonico-clonice, somnolenta, coma, apnee. Nu se cunoaste un antidot specific pentru supradozajul propafenonei.
Se recomanda internarea pacientului intr-un serviciu de terapie intensiva.
Tratament specific In caz de bradicardie este necesara reducerea dozei sau intreruperea administrarii si, daca este necesar, tratament cu atropina.
Pentru combaterea blocului sinoatrial si atrioventricular de gradul II sau III, se administreaza atropina sau izoprenalina, iar, daca este necesar, se instaleaza un pacemaker. In caz de bloc atrioventricular este necesara reducerea dozei sau intreruperea tratamentului, la nevoie, electroconversie sau administrarea de doze mari de izoprenalina.
Tratamentul insuficientei cardiace consta din administrarea de glicozide tonicardiace.
In caz de edem pulmonar se recomanda doze mari de diuretice, nitroglicerina, la nevoie catecolamine (de exemplu: adrenalina si/sau dopamina sau dobutamina).
Tratament in supradozajul acut
In caz de hipotensiune arteriala severa si bradicardie se recomanda administrarea intravenoasa de adrenalina. Convulsiile se trateaza prin administrarea de diazepam intravenos. Caile aeriene trebuie pastrate permeabile; daca este necesar pacientul se intubeaza si se administreaza un miorelaxant. In caz de soc cardiogen se recomanda resuscitare cardiorespiratorie. Datorita legarii in proportie mare de proteinele plasmatice si a volumului aparent de distributie mare, hemodializa sau hemoperfuzia nu sunt eficace.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.
Producator S.C. Arena Group S.A.
B-dul Dunarii Nr. 54, Comuna Voluntari, Jud. Ilfov, Romania
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
S.C. Arena Group S.A.
Str. Stefan Mihaileanu Nr. 31, sector 2, Bucuresti, Romania
Data ultimei verificari a prospectului August 2006




Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Tahicardie sinusala
Buna ziua! Am tahicardie sinusala, fara tratament. Am palpitații de cateva zile, cu puls pana i ...
Erecție slabă
Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnosticat cu hipertensiune , cardiomio ...
↳ Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va pot recomanda nimic, exista un risc cardiac, pe care un produs naturist, chiar s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Lokren si paracetamol
Bună ziua ! As dori sa stiu dacă pot asocia la Lokren pe care il iau pt tahicardie, cu ...
↳ Buna ziua! Paracetamol Sinus contine substante care sunt containdicate in tahicardie, nu luati decat paracetamol simplu daca aveti dureri si febra, s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Interactiuni Eurespal
POT LUA PASTILE DE ,,EURASPAL 80 mg ,, PENTRU A MI TRECE TUSEA SEACA , DACA AM HIPERTENTIUNE ARTE ...
↳ Buna ziua! Eurespal poate determina tahicardie (cresterea pulsului) si hipotensiune, in cazuri rare. Puteti lua medicamentul cu prudenta! La 2-3 ore ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
tahicardie sinusala
Buna ziua, Sunt insarcinata in 14 saptamani si am fost diagnosticata cu tahicardie sinusala. aAm ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa PROPAFENONUM?
Alte medicamnete care au PROPAFENONUM:
- Propanorm 300 mg comprimate filmate

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...