Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » PANTEXEL 20 mg comprimate gastrorezistente

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - PANTEXEL 20 mg comprimate gastrorezistente

Prospect - PANTEXEL 20 mg comprimate gastrorezistente


NU comercializăm PANTEXEL 20 mg comprimate gastrorezistente!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: PANTEXEL 20 mg comprimate gastrorezistente    DCI: PANTOPRAZOLUM


  Produs complementar recomandat


55.95lei
Vezi detalii

Pantexel contine ca substanta activa pantoprazol si este un „inhibitor selectiv de pompa de protoni”, un medicament care reduce cantitatea de acid produsa de stomac.
PANTEXEL 20 mg comprimate gastrorezistente
Pantoprazol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Pantexel si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Pantexel
3. Cum sa luati Pantexel
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Pantexel
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Pantexel si pentru ce se utilizeaza
Pantexel contine ca substanta activa pantoprazol si este un „inhibitor selectiv de pompa de protoni”, un medicament care reduce cantitatea de acid produsa de stomac. Acesta este utilizat pentru tratarea afectiunilor stomacului si intestinului asociate cu aciditatea.
Pantexel este utilizat pentru:
Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste:
- tratarea simptomelor (de exemplu, arsuri in capul pieptului, regurgitarea acidului, dureri la inghitire) care insotesc boala de reflux gastro-esofagian cauzata de refluxul acidului din stomac.
- tratamentul de lunga durata al esofagitei de reflux (inflamatie a esofagului insotita de regurgitare de acid din stomac) si pentru prevenirea reaparitiei acesteia.
Adulti:
- prevenirea ulcerelor gastrice si duodenale cauzate de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente AINS, de exemplu, ibuprofen) la pacientii predispusi la acest risc, care necesita tratament continuu cu medicamente AINS.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Pantexel
Nu luati Pantexel
- daca sunteti alergic la pantoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- daca sunteti alergic la medicamente care contin alti inhibitori de pompa de protoni, la arahide sau soia.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Pantexel, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Aveti grija deosebita cand luati acest medicament
- daca aveti afectiuni severe ale ficatului. Va rugam sa informati medicul daca ati avut vreodata probleme cu ficatul. Acesta va va verifica mai frecvent valorile enzimelor hepatice, in special daca luati Pantexel in cadrul unui tratament de lunga durata. In cazul cresterii valorilor enzimelor hepatice, tratamentul trebuie intrerupt.
- daca trebuie sa urmati un tratament continuu cu medicamente de tip AINS si luati Pantexel, deoarece prezentati un risc crescut de a dezvolta complicatii la nivelul stomacului si intestinului. Orice crestere a riscului trebuie evaluata luandu-se in considerare factorii dumneavoastra personali de risc, precum varsta (peste 65 de ani), antecedente de ulcer gastric sau duodenal sau de sangerari la nivelul stomacului si intestinului.
- daca aveti rezerve reduse de vitamina B12 in corp sau prezentati factori de risc pentru concentratii scazute de vitamina B12 si primiti tratament de lunga durata cu pantoprazol. Ca in cazul tuturor agentilor de reducere a aciditatii, pantoprazolul poate duce la o absorbtie redusa de vitamina B12.
- daca luati in acelasi timp un medicament care contine atazanavir (pentru tratarea infectiei cu HIV), cereti sfatul medicului.
Informati-va imediat medicul daca observati unul dintre urmatoarele simptome:
- o pierdere involuntara de greutate
- varsaturi repetate
- dificultati la inghitire
- varsaturi cu sange
- sunteti palid si aveti o senzatie de slabiciune (anemie)
- prezenta sangelui in scaun
- diaree severa si/sau persistenta, deoarece Pantexel a fost asociat cu o crestere usoara a frecventei de aparitie a diareei infectioase.
Medicul dumneavoastra poate decide ca aveti nevoie de cateva teste pentru a exclude o afectiune maligna deoarece pantoprazolul amelioreaza, de asemenea, simptomele cancerului de stomac si poate determina o diagnosticare intarziata a acestuia. Daca simptomele persista in ciuda tratamentului, vor fi luate in considerare si alte investigatii.
Daca utilizati Pantexel in cadrul unui tratament pe termen lung (de peste 1 an) medicul dumneavoastra va dori, probabil, sa va supravegheze in mod regulat. Trebuie sa semnalati medicului dumneavoastra orice simptome si circumstante nou aparute sau neobisnuite. Daca sunteti in tratament cu Pantexel de mai mult de trei luni, este posibil sa scada concentratiile de magneziu din sange. Concentratiile scazute de magneziu se pot manifesta prin oboseala, contractii musculare involuntare, dezorientare, convulsii, ameteli, crestere a frecventei batailor inimii. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra. Concentratiile
scazute de magneziu pot duce, de asemenea, la o reducere a concentratiilor de potasiu sau de calciu in sange. Medicul dumneavoastra poate decide sa efectueze periodic teste de sange pentru a monitoriza concentratiile de magneziu.
Daca luati un inhibitor al pompei de protoni cum este Pantexel, mai ales pe o perioada de mai mult de un an, poate creste usor riscul de fracturi la nivelul soldului, incheieturii mainii sau coloanei vertebrale. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti osteoporoza sau daca luati corticosteroizi (care pot creste riscul de osteoporoza).
Pantexel impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Pantexel poate influenta eficienta altor medicamente, asadar spuneti medicului dumneavoastra daca
utilizati:
- medicamente ca si ketoconazol, itraconazol si posaconazol (utilizat pentru tratamentul infectiilor determinate de ciuperci) sau erlotinib (utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer)
deoarece Pantexel poate impiedica actiunea acestora sau a altor medicamente.
- warfarina si fenprocumona, care afecteaza ingrosarea sau subtierea sangelui. Este posibil sa necesitati si alte analize.
- atazanavir (utilizat pentru tratamentul infectiei cu HIV).
Sarcina si alaptarea
Nu exista date adecvate cu privire la utilizarea pantoprazolului la femeile gravide. A fost raportata eliminarea in laptele matern uman. Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Trebuie sa utilizati acest medicament numai daca medicul dumneavoastra considera ca beneficiul pe care acesta vi-l poate aduce dumneavoastra este mai mare decat riscul potential pentru
copilul nenascut sau sugar.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Daca prezentati reactii adverse precum ameteala sau tulburari de vedere, trebuie sa intrerupeti activitatile precum conducerea de vehicule sau folosirea utilajelor.
Pantexel contine lecitina din soia si galben de chinolina lac de aluminiu.
Daca aveti alergie la arahide sau soia, nu utilizati acest medicament.
Galben de chinolina lac de aluminiu poate cauza reactii alergice.

3. Cum sa luati Pantexel
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Cand si cum trebuie sa luati Pantexel?
Luati comprimatele cu o ora inainte de masa, fara a mesteca sau rupe comprimatele si inghititi-le intregi, cu putina apa.
Daca medicul dumneavoastra nu va recomanda altfel, doza uzuala este:
Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste:
Pentru tratamentul simptomelor (de exemplu, arsuri in capul pieptului, regurgitarea acidului, dureri la inghitire) care insotesc boala de reflux gastro-esofagian
Doza recomandata este de un comprimat pe zi. In general, aceasta doza asigura eliminarea simptomelor intr-un interval de 2-4 saptamani, sau dupa cel mult inca 4 saptamani. Medicul dumneavoastra va va indica perioada de utilizare a medicamentului. Dupa aceasta perioada, orice simptom care poate sa mai apara poate fi controlat prin administrarea unui comprimat pe zi, la nevoie.
Pentru tratamentul de lunga durata si prevenirea reaparitiei esofagitei de reflux
Doza recomandata este de un comprimat pe zi. In cazul in care afectiunea revine, medicul va poate dubla doza, situatie in care puteti utiliza cate un comprimat de Pantexel 40 mg pe zi. Dupa vindecare, puteti reduce din nou doza la un comprimat de 20 mg pe zi.
Adulti:
Pentru prevenirea ulcerelor gastrice si duodenale la pacienti care necesita tratament continuu cu medicamente de tip AINS
Doza uzuala este de un comprimat pe zi.
Grupuri speciale de pacienti:
- daca suferiti de o afectiune severa a ficatului, nu trebuie sa luati mai mult de un comprimat de 20 mg pe zi.
- copii cu varsta sub 12 ani. Aceste comprimate nu sunt recomandate pentru utilizarea la copii cu varsta sub 12 ani.
Daca luati mai mult Pantexel decat trebuie
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Nu se cunosc simptomele supradozajului.
Daca uitati sa luati Pantexel
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati urmatoarea doza normala la ora obisnuita.
Daca incetati sa luati Pantexel
Nu incetati sa luati aceste comprimate fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca observati aparitia oricareia dintre reactiile adverse de mai jos, incetati sa luati aceste comprimate si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau contactati sectia de urgente a celui mai apropiat spital:
- reactii alergice severe (frecventa rara- pot afecta pana la 1 din 1000 persoane): umflare a limbii si/sau a gatului, dificultati la inghitire, ameteli severe cu batai foarte rapide ale inimii si transpiratie abundenta (reactii anafilactice, soc anafilactic), eruptii trecatoare pe piele insotite sau nu de mancarime (urticarie), umflare alergica a fetei, mainilor si picioarelor insotita de tulburari de respiratie (angioedem);
- afectiuni grave ale pielii (frecventa necunoscuta-frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile): vezicule pe piele si deteriorare rapida a starii dumneavoastra generale, eroziune (inclusiv sangerare usoara) la nivelul ochilor, nasului, gurii/buzelor sau organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, eritem multiform) si sensibilizarea pielii la expunerea la soare sau radiatii ultraviolete;
- alte afectiuni grave (frecventa necunoscuta-frecventa nu poate fi estimata din datele
disponibile): ingalbenire a pielii si a zonei albe a ochilor (celulele ficatului sunt grav afectate, icter) sau febra, eruptii trecatoare pe piele si marire a rinichilor insotita uneori de dureri la urinare si dureri in portiunea inferioara a spatelui (inflamatie grava a rinichilor).
Alte reactii adverse care au fost raportate la administrarea de pantoprazol:
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
• tulburari ale somnului,
• ameteli,
• durere de cap,
• diaree,
• greata,
• varsatura,
• balonare,
• distensia abdomenului,
• constipatie,
• uscaciunea gurii,
• durere sau discomfort abdominal,
• cresterea enzimelor hepatice,
• eruptii cutanate rosii,
• eruptii cutanate circumscrise,
• mancarimea pielii,
• fractura a soldului, fracturarea vertebrelor, fracturarea incheieturii mainilor (mai ales daca acest medicament este utilizat pe o perioada de mai mult de un an; vezi punctul 2, subtitlul „Atentionari si precautii” mai sus),
• stare de slabiciune,
• extenuare,
• stare generala de rau.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
• scaderea formarii de celule albe din sange,
• cresterea unor categorii de grasimi din sange,
• depresie sau agravarea acesteia,
• modificarea gustului alimentelor,
• tulburari de vedere sau vedere incetosata,
• cresterea valorilor bilirubinei,
• dureri ale articulatiilor,
• dureri ale muschilor,
• cresterea in volum a sanilor la barbati,
• cresterea temperaturii corpului,
• acumularea de apa in tesuturile periferice (edeme).
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):
• scaderea numarului de celule albe din sange responsabile de coagularea acestuia,
• scaderea numarului de celule albe din sange responsabile de apararea impotriva infectiilor, • scaderea numarului de celule albe ?i rosii din sange,
• dezorientare si agravarea acesteia.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
• scaderea cantitatii de sodiu din sange,
• scaderea cantitatii de magneziu din sange (daca sunteti in tratament cu acest medicament de maimult de trei luni; vezi punctul 2, subtitlul „Atentionari si precautii” mai sus),
• confuzie sau agravarea acesteia,
• perceperea unor evenimente sau persoane care nu exista in realitate.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand
reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Pantexel
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 şC, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Pantexel
- Substanta activa este pantoprazol. Fiecare comprimat gastrorezistent contine pantoprazol 20 mg (echivalent cu pantoprazol sodic sesquihidrat 22,555 mg).
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: manitol, crospovidona, hidroxipropilceluloza de joasa substitutie, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu;
Film de acoperire: alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), talc, oxid galben de fer (E 172), galben de chinolina lac de aluminiu (E 104), lecitina din soia (vezi punctul 2 „Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Pantexel”, paragraful „Pantexel contine lecitina din soia si galben de chinolina lac de aluminiu.”), guma xantan;
Film enteric: copolimer de acid metacrilic si acrilat de etil (1:1), laurilsulfat de sodiu, polisorbat 80, monostearat de gliceril, citrat de trietil;
Cerneala Opacode black S-1-17860: Shellac, oxid negru de fer (E 172), alcool izopropilic, hidroxid de amoniu, alcool n-butilic, propilenglicol.
Cum arata Pantexel si continutul ambalajului
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbena, avand inscriptionat cu cerneala neagra pe una din fete „PA 783”.
Pantexel este disponibil in cutie cu 2 blistere din OPA-Al-PVC/Al a cate 14 comprimate gastrorezistente.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Gedeon Richter Romania S.A.
Str. Cuza Voda nr. 99-105, 540306 Targu-Mures, Romania
Acest prospect a fost revizuit in iulie 2014.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Tratament
Buna ziua, am fost diagnosticata cu gastrita cronica redusa, am gatul iritat de cateva lung, esofagu ...
Alanerv
Buna ziua !Puteți să mi spuneți ce substanță din Alanerv da acel gust fff i ...
Bebelus care vomita des
Bună ziua, o ďż˝ntrebare vă rog. Am un bebe de două luni și o săptămďż˝nă și aproximativ d ...
↳ Buna ziua! Este posibil ca micutul sa sufere de reflux gastro-esofagian. In primul rand aveti grija sa elimine aerul inghitit in timpul hranirii, apo ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Bebe are colici, ce picaturi ii dau?
Buna ziua. Bebelina, in varsta de 1 luna si 2 saptamani are colici. I am adminitrat pana acum,cu suc ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa inlocuiti Co-Lactase cu Colief si sa adaugati un siropel anti-reflux, cate 2 ml dupa fiecare hranire, se numeste Refalgin. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Asociere coreflux și eliquis
Medicul mi-a prescris să mă tratez cu coreflux iar ulterior alt medic mi-a prescris să ...
↳ Buna ziua! Daca le-ati asocia, ar aparea riscul aparitiei de hemoragii. Va recomand sa luati doar unul dintre ele! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Helicobacter cu reflux
As putea lua gastrofix cu biosun gastro? ...
Helycobacter pylori
Bună ziua ! Am și eu o întrebare acum câteva luni am fost diagnosticata cu o gastrită ...
↳ Buna ziua! Dupa o infectie cu Helicobacter pylori, determinarea anticoprilor in sange va fi pozitiva timp de trei ani. Daca rezultatul a fost negativ ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...