Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Glibenclamid Arena 1,75 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Glibenclamid Arena 1,75 mg

Prospect - Glibenclamid Arena 1,75 mg


NU comercializăm Glibenclamid Arena 1,75 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Glibenclamid Arena 1,75 mg    DCI: GLIBENCLAMIDUM


  Produs complementar recomandat
Glibenclamid Arena 3,5 mg, comprimate Un comprimat contine glibenclamida 3,5 mg sub forma de glibenclamida micronizata si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, povidona K 30, talc, acid stearic.
Glibenclamid Arena 1,75 mg, comprimate
Glibenclamida
Glibenclamid Arena 3,5 mg, comprimate
Glibenclamida

Compozitie
Glibenclamid Arena 1,75 mg, comprimate
Un comprimat contine glibenclamida 1,75 mg sub forma de glibenclamida micronizata si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, povidona K 30, talc, acid stearic. Glibenclamid Arena 3,5 mg, comprimate Un comprimat contine glibenclamida 3,5 mg sub forma de glibenclamida micronizata si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, povidona K 30, talc, acid stearic.
Grupa farmacoterapeutica
Antidiabetice orale, sulfonamide, derivati de uree, codul ATC: A10BB01.
Indicatii terapeutice
Diabet zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent), cand glicemia este insuficient controlata prin regim dietetic.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la glibenclamida, la alti derivati de sulfoniluree sau sulfonamide sau la oricare dintre excipientii produsului;
Diabet insulino-dependent, in particular diabet zaharat juvenil, decompensare metabolica cu cetoacidoza, precoma diabetica;
Insuficienta hepatica sau renala severa;
Tulburari hematologice;
Porfirii;
Sarcina si alaptare.
Precautii
Hipoglicemia poate sa apara in cazul folosirii sulfamidelor antidiabetice, putand fi severa si prelungita, necesitand cateva zile de spitalizare. Este necesara o selectie a pacientilor, cu o informare clara a acestora pentru a evita hipoglicemia.
Acest medicament nu trebuie prescris la pacientii care nu pot respecta un orar strict al meselor (mai ales micul dejun). Este important sa existe un aport regulat de glucide, altfel, printr-o alimentatie dezechilibrata in glucide sau prin intarzierea meselor, creste riscul de hipoglicemie. Eficacitatea antidiabeticelor orale (inclusiv a glibenclamidei) de a scadea glicemia pana la nivelul dorit se reduce la unii pacienti dupa tratamente de lunga durata; acest fenomen poate fi produs prin agravarea diabetului zaharat sau prin scaderea raspunsului la tratament. Acest proces este cunoscut sub numele de esec secundar si trebuie diferentiat de esecul primar. In aceasta situatie sunt necesare adaptarea dozei si modificarea regimului alimentar. Se recomanda monitorizarea periodica a glicemiei si glicozuriei, a functiei hepatice si a tabloului sanguin (indeosebi numaratoarea de leucocite si trombocite), putand fi utila si determinarea hemoglobinei glicozilate.
Acest medicament contine lactoza. Pacientilor cu probleme ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficienta de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie a glucozei-galactozei nu trebuie sa li se administreze acest medicament.
Interactiuni
Risc crescut de hipoglicemie:
Asocieri contraindicate:
- miconazol: cresterea efectului hipoglicemiant cu posibil risc de episoade hipoglicemice, inclusiv coma.
Asocieri nerecomandate:
- fenilbutazona: cresterea efectului hipoglicemiant prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si/sau scaderea eliminarii sulfamidelor;
- etanol: cresterea riscului de episoade hipoglicemice prin inhibarea reactiilor compensatorii.
Asocieri care necesita prudenta:
- beta-blocante: toate beta-blocantele mascheaza simptomele de avertizare a hipoglicemiei; unele beta-blocante neselective cresc incidenta si severitatea hipoglicemiei;
- fluconazol: creste timpul de injumatatire plasmatica a sulfamidelor cu cresterea riscului de episoade hipoglicemice;
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei: cresterea efectului hipoglicemiant;
- sulfamide antibacteriene, fluorochinolone, anticoagulante orale, IMAO, cloramfenicol, clofibrat, fenofibrat, pentoxifilina, disopiramida, acid acetilsalicilic, alte antidiabetice orale, insulina: au fost semnalate episoade hipoglicemice.
Risc crescut de hiperglicemie:
Asocieri nerecomandate:
- danazolul are efect diabetogen; daca nu se poate evita asocierea sunt necesare adaptarea dozei si supraveghere atenta.
Asocieri care necesita prudenta:
- clorpromazina in doze mari, barbiturice, diuretice tiazidice, furosemid, glucocorticoizi,
progestative in doze mari, estrogeni, ritodrina, salbutamol si terbutalina intravenos: risc crescut de hiperglicemie.
Alte interactiuni:
Glibenclamida scade efectul diuretic al desmopresinei.
Atentionari speciale
Pacientii varstnici, denutriti sau cei cu stare generala alterata, la fel ca si cei cu insuficienta corticosuprarenaliana sau hipofizara sunt mai susceptibili la actiunea de scadere a glicemiei a antidiabeticelor. Hipoglicemia poate fi greu de recunoscut la varstnici sau la pacientii tratati cu betablocante. Hipoglicemia apare mai frecvent dupa o perioada de regim hipocaloric, dupa un efort intens sau prelungit, dupa ingestia de alcool sau in cazul asocierii altor medicamente hipoglicemiante. La pacientii cu insuficienta hepatica sau renala, farmacocinetica si/sau farmacodinamia glibenclamidei pot fi modificate. Insuficienta hepatica sau renala poate modifica distributia glibenclamidei;
insuficienta hepatica poate duce la diminuarea capacitatii de neoglicogeneza, efect care creste riscul de aparitie a hipoglicemiei.
Modificarea echilibrului glicemiei la un pacient care primeste tratament antidiabetic se poate datora febrei, traumatismelor, infectiilor sau interventiilor chirurgicale. In acest caz, poate fi necesara intreruperea tratamentului si administrarea insulinei.
Sarcina si alaptarea
Diabetul zaharat necontrolat terapeutic creste riscul malformatiilor congenitale si al mortalitatii perinatale. Este necesar un control cat mai bun al glicemiei pacientei in perioada peri-conceptie. Sulfamidele antidiabetice in doze mari s-au dovedit teratogene la animalele de laborator. Nu exista inca suficiente date clinice pentru evaluarea riscului malformativ si fetotoxic al glibenclamidei administrata in timpul sarcinii.
In concluzie, echilibrarea diabetului zaharat permite evolutia normala a sarcinii. Pentru aceasta, este necesara administrarea insulinei, indiferent de tipul diabetului zaharat. In cazul diabetului zaharat permanent, este necesara inlocuirea tratamentului oral cu insulina, imediat dupa instalarea sarcinii. Administrarea prealabila a glibenclamidei nu impune intreruperea sarcinii, dar face necesara o supraveghere pre-natala atenta si orientata. Se recomanda supravegherea glicemiei nou-nascutului in perioada neo-natala.
Este contraindicata administrarea medicamentului in timpul sarcinii si al alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Pacientii trebuie avertizati asupra simptomelor hipoglicemiei, care pot influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doze si mod de administrare
Medicamentul este rezervat adultilor.
La fel ca pentru toate antidiabeticele orale, doza va fi adaptata individual.
In cazul unui dezechilibru metabolic tranzitoriu, la pacientii la care in mod obisnuit starea clinica este bine controlata prin regim dietetic, poate fi suficienta administrarea produsului pentru o scurta perioada.
Pacienti cu varsta sub 65 ani:
Doza initiala recomandata este de ½ - 1 comprimat Glibenclamid Arena 1,75 mg (0,875 mg - 1,75 mg glibenclamida) sau de ½ comprimat Glibenclamid Arena 3,5 mg (1,75 mg glibenclamida) pe zi, administrata inaintea micului dejun; apoi, doza se creste treptat cu cate ½ comprimat Glibenclamid Arena 1,75 mg sau cu ½ comprimat Glibenclamid Arena 3,5 mg, in functie de valoarea glicemiei, repartizand doza inainte de cele 2-3 mese principale; doza va fi crescuta la intervale de cateva zile. Dozele zilnice de pana la 3,5 mg glibenclamida (2 comprimate Glibenclamid Arena 1,75 mg sau un comprimat Glibenclamid Arena 3,5 mg) pot fi administrate o singura data, dimineata, la micul dejun,
cu putin lichid; dozele mai mari se vor diviza in doua prize, dimineata si seara, administrate inainte de mese.
Pentru tratamentul de intretinere doza zilnica maxima recomandata este de 15 mg glibenclamida, repartizata in 2-3 prize, inaintea meselor principale.
Pacienti cu risc
Persoane cu varsta mai mare de 65 ani
Se recomanda initierea tratamentului cu o doza de 1,75 mg glibenclamida pe zi. Aceasta doza poate fi crescuta progresiv pana la echilibrarea satisfacatoare a glicemiei, cu respectarea unui interval minim de 7 zile intre cresterea dozei si monitorizarea glicemiei;
Alti pacienti cu risc: la cei denutriti sau cu alterarea marcata a starii generale, la cei cu aport caloric neregulat, in prezenta insuficientei renale sau hepatice
Se recomanda initierea tratamentului cu doza cea mai mica posibil si intervalul de crestere se va respecta cu strictete, pentru a evita hipoglicemia.
Pacientii care primesc alte antidiabetice orale
Ca si pentru celelalte sulfamide antidiabetice, acest medicament poate inlocui alt tratament antidiabetic, fara a fi necesara o perioada de pauza. Atunci cand se inlocuieste o sulfamida antidiabetica cu timp de injumatatire plasmatica mai lung cu acest medicament, pacientii trebuie urmariti atent (timp de cateva saptamani) pentru a evita episoadele hipoglicemice. In cazul omiterii unei doze, aceasta poate fi administrata intr-un interval de 1-2 ore de la ora la care trebuia administrata, fara a creste doza urmatoare.
In cazul omiterii dozei de dimineata, aceasta va fi administrata la masa de pranz.
Reactii adverse In timpul tratamentului cu glibenclamida au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
- hipoglicemie;
- eruptii cutaneo-mucoase: prurit, urticarie, eruptii maculo-papulare; au fost raportate cateva cazuri de fotosensibilizare si, exceptional, vasculite alergice, eritem polimorf, dermatita exfoliativa;
- tulburari gastro-intestinale: anorexie, greata, varsaturi, diaree, jena epigastrica;
- afectare hepatica: cresterea enzimelor hepatice, cu risc de hepatita citolitica sau icter colestatic, ce necesita oprirea tratamentului;
- afectare hematologica (reversibila la oprirea tratamentului): leucopenie, trombocitopenie; rareori, agranulocitoza, anemie hemolitica, aplazie medulara si pancitopenie;
- porfirii;
- hiponatremie (cazuri izolate);
- modificarea testelor de laborator: cresteri ocazionale si usoare sau moderate ale uricemiei si creatininemiei;
- reactii de tip disulfiram.
Supradozaj
Supradozajul sulfamidelor poate produce hipoglicemie.
Simptomele moderate de hipoglicemie (fara pierderea constientei sau semne neurologice) trebuie corectate prin aport de glucide, adaptarea dozei si/sau modificarea regimului alimentar. Medicul trebuie sa supravegheze atent pacientul pana la disparitia oricarui pericol. Sunt posibile episoade hipoglicemice severe cu coma, convulsii sau alte tulburari neurologice severe; acestea constituie o urgenta medicala, necesitand tratament imediat in spital. Tratamentul consta in prevenirea absorbtiei prin inducerea varsaturilor si administrarea de apa cu carbon activ (absorbant) si sulfat de sodiu (laxativ).
In cazul supradozarii cu cantitati mari se recomanda lavaj gastric, urmat de administrarea de carbon activ si sulfat de sodiu.
Daca se diagnosticheaza sau se suspecteaza coma hipoglicemica, se injecteaza intravenos rapid solutie concentrata de glucoza (50%). In continuare, se perfuzeaza intravenos solutie de glucoza 10%, astfel incat glicemia sa fie mentinuta la valori mai mari de 100 mg/dl. Pacientul trebuie urmarit atent cel putin 48 ore, apoi medicul va decide daca este necesara supraveghere suplimentara.
Nu se va utiliza glucagonul, deoarece poate sa reapara hipoglicemia prin hipersecretie secundara de insulina.
Clearance-ul plasmatic al glibenclamidei poate fi scazut la pacientii cu afectare hepatica.
Dializa nu este utila, deoarece glibenclamida se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice. Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza dupa data expirarii inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25oC, in amabalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Ambalaj
Glibenclamid Arena 1,75 mg, comprimate
Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.
Cutie cu 100 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.
Cutie cu un flacon din polietilena de inalta densitate, cu capac si compensator din polietilena, a cate 100 comprimate.
Glibenclamid Arena 3,5 mg, comprimate
Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.
Cutie cu 100 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.
Cutie cu un flacon din polietilena de inalta densitate, cu capac si compensator din polietilena, a cate 100 comprimate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
S.C. ARENA GROUP S.A., Str. Stefan Mihaileanu Nr.31, Sector 2, Bucuresti, Romania
Producator
S.C. ARENA GROUP S.A., B-dul Dunarii, Nr. 54, Comuna Voluntari, Jud. Ilfov, Romania Data ultimei verificari a prospectului Aprilie 2007


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Sarea cu sodiu redus, redu salt
Este bine a consuma sarea cu sodiu redus, in insuficienta cardiaca, cu o inima cu funcția sisto ...
Sarea cu sodiu redus, redu salt
Este bine a consuma sarea cu sodiu redus, in insuficienta cardiaca, cu o inima cu funcția sisto ...
Urimil forte in insuficienta renala
Buna ziua! Mama mea are 75 ani, insuficienta renala, poate lua Urimil forte? ...
↳ Buna ziua! Vitaminele contiute de Urimil Forte pot fi adminsitrate in insuficienta renala, fiind hidrosolubile. Totusi sa nu ia mai mult de 2 luni co ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Collanol in insuficienta renala
un bolnav cu insuficienta renala poate lua Collanol? ...
↳ Buna ziua! Curcumina din compozitia Collanol ar avea efect benefic in insuficienta renala, in schimb in ceea ce priveste colagenul de tip II, ar treb ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Insuficienta venoasa cronica
Buna ziua! Sufar de insuficienta venoasa cronica, Urmez tratament de mai multi ani cu Detralex. Uneo ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa GLIBENCLAMIDUM?
Alte medicamnete care au GLIBENCLAMIDUM:
- GLUCOVANCE 500 mg/2,5 mg
- Glibomet
- MANINIL
- GLIBENCLAMID

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...