Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Etambutol Atb 250 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Etambutol Atb 250 mg

Prospect - Etambutol Atb 250 mg


NU comercializăm Etambutol Atb 250 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Etambutol Atb 250 mg    DCI: ETHAMBUTOLUM


  Produs complementar recomandat


14.95lei
Vezi detalii

Etambutol Atb este folosit in tratamentul tuberculozei. Tuberculoza este o boala infectioasa contagioasa provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch.

Etambutol Atb 250 mg comprimate filmate
Diclorhidrat de etambutol
Etambutol Atb 400 mg comprimate filmate
Diclorhidrat de etambutol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Etambutol Atb si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Etambutol Atb
3. Cum sa utilizati Etambutol Atb
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Etambutol Atb
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Etambutol Atb si pentru ce se utilizeaza
Etambutol Atb este folosit in tratamentul tuberculozei. Tuberculoza este o boala infectioasa contagioasa provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch.
Etambutolul este indicat in tratamentul urmatoarelor forme de tuberculoza:
- tuberculoza pulmonara (care se manifesta prin: febra cu predominanta seara, oboseala, pierdere in greutate, transpiratii nocturne, o tuse mai mult sau mai putin umeda, expectoratii uneori cu sange, dificultati in respiratie la efort);
- tuberculoza extrapulmonara (localizarea infectiei in alte organe decat plamanul);
- meningita tuberculoasa (afectarea foitei care inveleste meningele).
Se va asocia obligatoriu cu alte antibiotice si chimioterapice antituberculoase (germenii dezvolta rezistenta dupa administrarea acestuia in monoterapie), atat in cadrul tratamentului initial, cat si al retratamentului. Etambutolul este prevazut in schema terapeutica a primului retratament.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Etambutol Atb
Nu utilizati Etambutol Atb
- daca sunteti alergic la diclorhidrat de etambutol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- daca aveti afectiuni la nivelul nervului optic care determina tulburari ale vederii (nevrita optica).
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Etambutol Atb, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Tratamentul cu etambutol trebuie precedat de un examen oftalmologic complet – acuitate vizuala, camp vizual, vederea colorata, fund de ochi; pe perioada tratamentului se efectueaza controale oftalmologice periodice. Anuntati imediat medicul daca apar tulburari vizuale in timpul tratamentului cu etambutol. Spuneti medicului daca:
- suferiti de afectiuni renale (doza trebuie ajustata). Daca functia renala nu poate fi monitorizata, se recomanda evitarea administrarii de etambutol.
- aveti alte leziuni oculare sau va aflati in alte situatii cu risc – alcoolici, tabagici, diabetici, tratament concomitent cu medicamente toxice pentru retina.
-aveti valori crescute ale concentratiei plasmatice de acid uric sau simptome de guta.
Copii
Administrarea de etambutol nu este recomandata la varste mici deoarece copiii la aceasta varsta nu sesizeaza modificarile functiei vizuale. Etambutolul in doze de 15 mg/kg/zi este bine tolerat dupa varsta de 5 ani.
Etambutol Atb impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Anuntati medicul daca luati: saruri de hidroxid de aluminiu, alte medicamente cu risc toxic pentru nervul optic si retina: clorochina si derivati, clorpromazina, fenotiazina si alte tiazine, digitalice, cloramfenicol.
Tratamentul concomitent cu disulfiram creste riscul de toxicitate oculara.
Etambutol Atb impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Evitati consumul de alcool in timpul tratamentului cu etambutol.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Administrarea de etambutol in timpul sarcinii si alaptarii se va face dupa evaluarea atenta de catre medic a raportului risc fetal/beneficiu matern.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Prin reactiile adverse pe care le determina, etambutolul poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. Cum sa utilizati Etambutol Atb
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Tratamentul tuberculozei se face conform schemelor terapeutice nationale.
Etambutol Atb se administreaza oral.
Adulti:
Doza uzuala de etambutol este de 15-25 mg/kg/zi (fara a depasi 1,6 g) de 7 ori pe saptamana sau 30-50 mg/kg/zi (fara a depasi 2 g) de 3 ori pe saptamana.
Copii:
Etambutolul se va administra numai dupa o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu la pacientii la care nu pot fi apreciate reactiile adverse asupra acuitatii vizuale (vezi pct. Atentionari si precautii).
Doza uzuala de etambutol este de 15-25 mg/kg/zi.
Insuficienta renala:
Etambutolul se va administra cu precautie la pacientii cu insuficienta renala.
Insuficienta hepatica:
La pacientii cu insuficienta hepatica nu este necesara ajustarea dozelor.
Mod de administrare
Comprimatele se administreaza oral, intr-o singura priza, sub directa observatie, pe toata perioada tratamentului.
Durata terapiei antituberculoase depinde de regimul ales, raspunsul clinic si radiologic al pacientului, rezultatele frotiului si culturii si de rezultatele testelor de susceptibilitate a Mycobacterium tuberculosis izolat de la pacient.
Daca tratamentul este intrerupt, schema de tratament ar trebui sa fie prelungita pana la o data ulterioara in functie de: durata de intrerupere, durata tratamentului sau starea pacientului.
Daca utilizati mai mult Etambutol Atb decat trebuie
Daca ati luat in mod accidental prea multe comprimate de Etambutol Atb, mai mult decat v-a fost recomandat, sau daca alta persoana a luat in mod accidental medicamentele dumneavoastra, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau celui mai apropiat spital, pentru recomandari. Luati cu dumneavoastra comprimatele ramase.
Daca uitati sa utilizati Etambutol Atb
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Etambutol Atb
Nu intrerupeti administrarea de Etambutol Atb chiar daca va simtiti mai bine, decat daca medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Frecvente: tulburari vizuale determinate de nevrita optica (nevrita retrobulbara). Aceste manifestari pot fi unilaterale sau bilaterale. Semnele incipiente tipice includ lipsa de perceptie a culorilor pentru verde si rosu si ingustarea campului vizual (scotom central sau periferic). Aceste manifestari sunt deseori reversibile odata cu intreruperea tratamentului. Pentru a evita dezvoltarea unei atrofii vizuale ireversibile, medicul
dumneavoastra va monitoriza cu regularitate acuitatea vizuala.
Mai putin frecvente: cresterea concentratiei de acid uric din sange.
Rare: eruptie cutanata tranzitorie, mancarime a pielii, urticarie.
Foarte rare: trombocitopenie, leucopenie (alergica), neutropenie cu eozinofilie, reactii de hipersensibilitate, reactii anafilactice, guta, eruptii cutanate lichenoide fotosensibile, dermatita buloasa, sindrom Stevens
Johnson, necroliza epidermica, nefrita interstitiala.
Cu frecventa necunoscuta: confuzie, dezorientare, halucinatii, furnicaturi mai ales la nivelul membrelor inferioare, ameteala, cefalee, tremor, pneumonie, alveolita alergica, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, flatulenta, durere abdominala, diaree, hepatita, icter, cresterea tranzitorie a enzimelor hepatice, insuficienta hepatica, febra, stare de rau.
Exprimarea frecventei de aparitie a reactiilor adverse s-a realizat dupa urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10 000 persoane
Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile
adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Etambutol Atb
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
Nu luati Etambutol Atb dupa data de expirare inscrisa pe cutie si blister, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Etambutol Atb
Substanta activa este diclorhidrat de etambutol. Fiecare comprimat filmat contine diclorhidrat de etambutol 250 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina tip 101, povidona ,
celuloza microcristalina tip 102, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film: alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol (PEG 3350), talc, oxid rosu de fer (E 172).
Substanta activa este diclorhidrat de etambutol. Fiecare comprimat filmat contine diclorhidrat de etambutol 400 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu-celuloza microcristalina tip 101, povidona ,
celuloza microcristalina tip 102, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film: alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol (PEG 3350), talc.

Cum arata Etambutol Atb si continutul ambalajului
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roz, cu diametrul de 12 mm.
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba, cu diametrul de 13 mm.
Este disponibil in cutii cu 2 blistere din PVC/Al, 150 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Antibiotice SA Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania
Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
Romania Antibiotice SA
Acest prospect a fost revizuit in Februarie 2015.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

ce fel de medicamente?
ce fel de medicamente se iau in cazul de tuberculoza ? Este bun PANAZOL ...
↳ Buna ziua! Mergeti la un medic specialist pneumolog si urmati cu strictete schemele recomandate de acesta! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
intarirea sistemului imunitar
ce intaritoare ale sistemului imunitar sa ia fata mea ,dupa ce si-a facut IDR-ul,care nu a avut reac ...
↳ Buna ziua! Este vorba despre un IDR fals negativ, sau administrarea se face din cauza contactului cu perosane afectate de tuberculoza? Un excelent su ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Tuberculoza si colostrul
Se poate administra Colostrum contra tuberculozei? Va multumesc. ...
↳ Buna ziua! Colostrul poate fi folosit ca adjuvant in cazul tuberculozei, nu ca inlocuitor ala ntibioticelor recomandate de pneumolog. Se pot adminis ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa ETHAMBUTOLUM?
Alte medicamnete care au ETHAMBUTOLUM:
- Etionamida Atb 250 mg
- Etambutol Arena 250 mg
- ETAMBUTOL , capsule

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...