Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Entonox 50%/50%

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Entonox 50%/50%

Prospect - Entonox 50%/50%


NU comercializăm Entonox 50%/50%!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Entonox 50%/50%    DCI: PROTOXID DE AZOT + OXIGEN


  Produs complementar recomandat
Entonox contine un amestec pregatit de protoxid de azot (gaz medicinal “ilariant”, N2O) si oxigen (oxigen medicinal, O2), 50% din fiecare si trebuie utilizat prin inhalarea amestecului de gaze.

Entonox 50%/50% gaz medicinal comprimat
Protoxid de azot /Oxigen

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Entonox si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Entonox
3. Cum sa utilizati Entonox
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Entonox
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Entonox si penru ce se utilizeaza
Entonox contine un amestec pregatit de protoxid de azot (gaz medicinal “ilariant”, N2O) si oxigen (oxigen medicinal, O2), 50% din fiecare si trebuie utilizat prin inhalarea amestecului de gaze.
Efectele Entonox
Protoxidul de azot reprezinta 50% din amestecul de gaze. Protoxidul de azot are efect analgezic, reduce senzatia de durere si creste pragul dureros. De asemenea, protoxidul de azot are efect de relaxare si un usor efect de calmare. Aceste efecte sunt produse de efectele protoxidului de azot asupra neurotransmitatorilor de la nivelul sistemului nervos.
Concentratia de 50% de oxigen, aproximativ dubla fata de cea din aerul ambiental, asigura un continut sigur de oxigen in gazul inspirat.
Pentru ce se utilizeaza Entonox
Entonox trebuie utilizat cand se doreste aparitia si apoi disparitia rapida a efectelor analgezice si cand durerea tratata este de intensitate medie pana la moderata si de durata limitata. Entonox produce efecte analgezice imediate dupa cateva inhalari, iar efectele analgezice dispar la cateva minute dupa ce utilizarea este intrerupta. Entonox poate fi utilizat la adulti, adolescenti si copii de la varsta de o luna.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Entonox
Nu utilizati Entonox
Inainte de a utiliza Entonox trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele
semne/simptome:
Cavitati pline cu gaz sau bule de gaz: in cazul in care, ca urmare a unei boli sau din orice alt motiv se suspicioneaza ca exista aer in cavitatile pleurale care inconjoara plamanii sau bule de gaz in sange sau in orice alt organ. De exemplu, daca ati facut scufundari cu echipament de scafandru si puteti avea bule de gaz in sange sau daca ati fost tratat cu o injectie cu gaz in ochi, de exemplu pentru detasare de retina sau alte afectiuni similare. Aceste bule de gaz se pot mari si astfel pot fi daunatoare.
Boli de inima: daca aveti insuficienta cardiaca sau afectarea severa a functiei inimii, deoarece efectul de usoara relaxare al protoxidului de azot asupra muschiului inimii poate afecta suplimentar functia inimii.
Leziuni ale sistemului nervos central: daca aveti presiune crescuta in creier, de exemplu ca urmare a unei tumori sau sangerari la nivelul creierului, deoarece protoxidul de azot poate creste si mai mult presiunea in creier marind riscul unor leziuni.
Carenta de vitamine: Daca ati fost diagnosticat si nu ati tratat o carenta de vitamina B12 sau acid folic, deoarece utilizarea protoxidului de azot poate agrava simptomele cauzate de carenta de vitamina B12 si acid folic.
Blocaj intestinal: Daca aveti disconfort abdominal sever: simptome care pot indica un blocaj intestinal, deoarece Entonox poate creste suplimentar dilatarea intestinului.
Atentionari si precautii
Grad scazut de constienta sau semne persistente de confuzie: Informati-va medicul daca va simtiti rau sau daca simtiti ca nu sunteti complet constient din cauza unei traume sau a unei boli. Acest lucru este important pentru ca, din cauza efectului sedativ al componentei de protoxid de azot din Entonox, exista riscul de sedare mai profunda, care v-ar putea afecta reflexele naturale de aparare.
De asemenea, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare din urmatoarele semne/simptome:
Disconfort la nivelul urechii: de exemplu inflamatii ale urechii, deoarece Entonox poate creste presiunea in urechea medie.
Carenta de vitamine: Daca sunteti suspect de carenta de vitamina B12 sau acid folic, deoarece utilizarea protoxidului de azot poate agrava simptomele cauzate de carenta de vitamina B12 si acid folic.
Medicul dumneavoastra va decide daca Entonox este potrivit pentru dumneavoastra.
Entonox impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Daca luati alte medicamente care afecteaza creierul sau functionarea creierului, de exemplu benzodiazepine (tranchilizante) sau medicamente asemanatoare cu morfina, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra. Entonox poate creste efectele acestor medicamente. Utilizarea Entonox in asociere cu alte sedative sau alte medicamente care afecteaza sistemul nervos central amplifica reactiile adverse ale acestor medicamente.
De asemenea, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati medicamente care contin metotrexat (de exemplu pentru tratatmentul poliartritei reumatoide), bleomicina (pentru tratamentul cancerului), furadantin sau antibiotice asemanatoare (pentru tratamentul infectiilor) sau amiodarona (pentru tratamentul bolilor de inima). Entonox amplifica reactiile adverse ale acestor medicamente.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau asistentei medicale pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Componenta protoxid de azot din Entonox are efect asupra metabolismului vitaminei B12/acidului folic si prin urmare inhiba o enzima, metionin-sintetaza. Acest efect poate prezenta un risc potential pentru fat in perioada de inceput a sarcinii. Prin urmare, se recomanda evitarea utilizarii Entonox in timpul primelor 6 luni de sarcina, din cauza riscului potential asupra fatului. Entonox poate fi utilizat in ultimile trei luni de sarcina
si in timpul nasterii, dar atunci cand se utilizeaza aproape de momentul nasterii copilul trebuie observat pentru reactiile adverse.
Entonox poate fi utilizat pe perioada alaptarii, dar nu trebuie utilizat in timpul alaptarii propriu-zise.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Trebuie sa fiti constienti de faptul ca trebuie sa va recuperati dupa ce vi s-a administrat Entonox. Componenta protoxid de azot din Entonox se elimina rapid din organism dupa inhalarea de scurta durata. Efectele asupra capacitatii cognitive pot dura cateva ore. Din motive de siguranta, trebuie sa evitati sa conduceti autovehicule, sa folositi utilaje ori sa va angajati in sarcini complexe pana cand nu v-ati recuperat complet (cel putin 30 minute). Asigurati-va ca personalul medical va va sfatui daca este bine sa conduceti vehicule.

3. Cum sa utilizati Entonox
Entonox se administreaza intotdeauna in prezenta unui personal familiarizat cu acest tip de medicament. In timpul utilizarii Entonox, dumneavoastra si administrarea medicamentului trebuie sa fie monitorizate pentru a se asigura administrarea in siguranta. Dupa terminarea administrarii veti fi supravegheat de personal medical competent pana sunteti recuperat in totalitate.
Utilizati intodeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau asistenta medicala. Discutati cu medicul dumneavoastra sau asistenta medicala daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala trebuie sa va explice cum sa utilizati Entonox, cum actioneaza Entonox si ce efecte apar la utilizare.
In mod normal inhalati Entonox printr-o masca faciala atasata la o valva speciala, ceea ce inseamna ca aveti control total asupra debitului de gaz prin intermediul propriei respiratii. Valva se deschide numai cand inspirati. Entonox poate fi administrat si cu ajutorul unei asa numite “masti nazale”. Indiferent de masca utilizata, trebuie sa respirati normal, prin masca. Utilizarea la copii si adolescenti
La copiii si adolescentii care nu sunt capabili sa inteleaga si sa urmeze instructiunile, Entonox trebuie administrat sub supravegherea personalului medical competent care ii poate ajuta sa pastreze masca adecvat si sa monitorizeze administrarea in mod activ. In astfel de cazuri, Entonox trebuie administrat cu un debit de gaz constant
Dupa ce terminati de utilizat Entonox trebuie sa va odihniti si sa va reveniti pana cand simtiti ca v-ati revenit mental.
Masuri de precautie
Este interzis fumatul si flacara deschisa in incaperile in care are loc administrarea Entonox.
Entonox este destinat numai utilizarii in scopuri medicale.
Daca utilizati mai mult Entonox decat trebuie
Este foarte putin probabil sa vi se administreze mai mult gaz deoarece dumneavoastra controlati furnizarea de gaz, iar amestecul de gaz este fix (contine 50% protoxid de azot si 50% oxigen).
Daca respirati mai repede decat normal si astfel inhalati mai mult protoxid de azot decat daca respirati normal, va puteti simti mult mai obosit si intr-o anumita masura detasat de mediul inconjurator. In astfel de situatii trebuie sa spuneti imediat personalului medical si sa intrerupeti administrarea. Daca aveti intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii adverse frecvente (poate afecta pana la 1 din 10 pacienti):
Ameteala, stare de confuzie, euforie, greata si varsaturi.
Reactii adverse mai putin frecvente (poate afecta pana la 1 din 100 pacienti):
Oboseala severa. Senzatie de presiune in urechea medie daca utilizati Entonox pe o perioada lunga de timp.
Aceasta deoarece Entonox creste presiunea in urechea medie.
Balonare, deoarece Entonox creste incet volumul de gaze din intestine.
Reactii adverse foarte rare (poate afecta pana la 1 din 10000 pacienti):
Efecte asupra functiilor nervilor, senzatie de amorteala si de slabiciune, de obiciei, la nivelul picioarelor.
Aceasta deoarece protoxidul de azot afecteaza metabolismul vitaminei B12 si al acidului folic si astfel inhiba o enzima: metionin-sintetaza.
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile):
Efecte asupra maduvei osoase, ce pot avea ca rezultat anemia (numar scazut de globule rosii) si leucopenie (numar scazut de globule albe).
Efecte psihice, cum sunt psihoza, confuzie si teama fara motiv au fost raportate extrem de rar. Deprimare respiratorie.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavostra sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V. Raportand
reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Entonox
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe butelia de gaz.
A nu se pastra la temperaturi sub -5°C
Daca exista suspiciunea ca Entonox a fost pastrat la temperaturi prea scazute, buteliile trebuie pastrate in pozitie orizontala la temperaturi peste +10°C timp de cel putin 48 de ore inainte de utilizare.
A se pastra butelia intr-un depozit incuiat, rezervat depozitarii gazelor medicinale.
A se evita contactul cu materiale inflamabile.
A se utiliza numai in spatii ventilate corespunzator.
Fumatul interzis. A nu se expune la temperaturi crescute.
In caz de risc de incendiu, a se muta buteliile intr-un loc sigur. A se mentine butelia curata, uscata si fara urme de uleiuri si grasimi.
Asigurati-va ca butelia nu este supusa socurilor mecanice si nu este trantita.
A se pastra si transporta buteliile cu valvele inchise.
Vaporii pot cauza stari de somnolenta si ameteala.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Entonox
Substantele active sunt:
Protoxid de azot 50% = gaz ilariant medicinal (formula chimica N2O) si
Oxigen 50% = oxigen medicinal (formula chimica O2)
Entnox nu contine alte componente.

Cum arata Entonox si continutul ambalajului
Entonox este un gaz incolor, inodor si insipid, furnizat intr-o butelie de gaz prevazuta cu valva pentru controlul debitului de gaz.
Forma farmaceutica: gaz medicinal comprimat.
Calota buteliei de gaz este marcata cu alb si albastru (oxigen/protoxid de azot). Corpul buteliei de gaz este de culoare alba (gaz medicinal).
Marimi de ambalaj in litri 2 2,5 5 10
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
AGA AB SE-181 81 Lidingö Suedia
Fabricantii
AGA Gas AB Rotevägen 2 SE- 192 78 Sollentuna (Rotebro site) Suedia
Linde France S.A. Activité Healthcare ZI du Bois Vert - 18 avenue de la Saudrune 31 120 Portet sur Garonne Franta
Acest medicament este autorizat in statele membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Austria LIVOPAN
Belgia RELIVOPAN
Danemarca LIVOPAN
Finlanda LIVOPAN
Germania LIVOPAN
Islanda LIVOPAN
Italia LIVOPAN
Luxemburg RELIVOPAN
Olanda RELIVOPAN
Norvegia LIVOPAN
Polonia ENTONOX
Portugalia LIVOPAN
Romania ENTONOX
Spania ENTONOX
Suedia LIVOPAN
Republica Ceha ENTONOX
Cipru ENTONOX
Grecia ENTONOX
Ungaria ENTONOX
Republica Slovacia ENTONOX
Acest prospect a fost revizuit in Iulie 2013.

Urmatoarele informatii sunt destinate numai profesionistilor din domeniul sanatatii:
Instructiuni privind siguranta
Riscul potential asupra fertilitatii asociat cu expunerea la locul de munca nu poate fi exclus. Sunt necesare precautii speciale cand se lucreaza cu protoxid de azot. Protoxidul de azot trebuie administrat conform reglementarilor locale.
Entonox trebuie utilizat numai in spatii ventilate corespunzator si acolo unde exista echipamente speciale pentru evacuarea gazului in exces. Prin utilizarea unui sistem de evacuare si asigurarea unei ventilari corespunzatoare, se evita concentratii crescute de gaz ilariant in aerul ambiental. Concentratii crescute de gaz ilariant in aerul ambiental poate determina efecte negative asupra sanatatii personalului medical sau a persoanelor din apropiere. Exista reglementari nationale pentru concentratia de gaz ilariant care nu trebuie sa depaseasca in aerul ambiental asa-numitele “valoarea limita pentru protectia sanatatii umane”, exprimate frecvent ca EMP (expunerea medie la poluant), valoarea medie pe durata unei zile de lucru si LETS (limita de expunere pe termen scurt), valoarea medie pe durata unei expuneri scurte.
Pentru a garanta ca personalul medical nu este expus niciunui risc, aceste valori nu trebuie depasite.
Valva trebuie deschisa incet si cu atentie.
Echipamentul trebuie inchis in caz de incendiu sau in lipsa utilizarii.
In timpul utilizarii butelia trebuie fixata cu ajutorul unui suport corespunzator.
Trebuie avuta in vedere inlocuirea buteliei de gaz cand presiunea din recipient a scazut la o valoare la care indicatorul de la nivelul valvei se situeaza in zona galbena.
Cand mai ramane o cantitate mica de gaz in butelie, valva buteliei trebuie inchisa. Este important sa lasati o cantitate mica de presiune in butelie pentru a evita patrunderea agentilor contaminanti.
Dupa utilizare, valva buteliei trebuie ferm inchisa. Depresurizati regulatorul sau racordul.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Migrene
Buna ziua. Am luat pentru durerile de cap timp de 3 luni migrosun si tiolin, dupa recomandarea medic ...
Un sfat va rog!
Bun ziua. Un sfat va rog. Care urimil ma ajuta la spondiloza, dureri de cap maini piciare. Am si dia ...
Depășire doza arterin(2pastile pe zi)
Ce ar trebui sa simt dacă am depășit doza de arterin 2 zile la rind. Nu iau alte medicamente pt ...
↳ Buna ziua! In principiu nu vor fi consecinte, cel mult s-ar putea sa resimtiti un disconfort la nivelul musculaturii (dureri de spate in special), da ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Se poate administra
Se poate administra Cystone la inceputul sarcinii? ...
↳ Buna ziua! Puteti face administrarea doar la indicatia medicului care va urmareste sarcina. De regula dupa primul trimestru de sarcina sunt permise m ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dureri in zona coastelor
De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o tuse foarte urata inainte,acum ...
↳ Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic sa va asculte la plamani, si in functie de de aude, fie va trimite la o radiogr ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dureri musculare de la coloana dreapta stinga deasupra rinichilor pana în fata spre buric
Bună seara!Pe 6/12/2023 am avut un AVC TRANZITORIU dupa 12 zile am făcut infecti urinara d ...
Durere dantura
Buna...de cateva zile am dureri pe partea stanga sus dantura,nu stiu ce masea imi face probleme pt c ...
↳ Buna ziua! Medicul stomatolog nu v-a recomandat sa faceti o radiografie? Poate aveti un nerv care s-a inflamat, chiar daca in aparenta dintii sunt sa ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa PROTOXID DE AZOT + OXIGEN?
Alte medicamnete care au PROTOXID DE AZOT + OXIGEN:
- Serynox 50% / 50% Gaz medicinal comprimat

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...