Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Encapia 200 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Encapia 200 mg

Prospect - Encapia 200 mg


NU comercializăm Encapia 200 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Encapia 200 mg    DCI: ENTACAPONUM


  Produs complementar recomandat


59.95lei
Vezi detalii

Encapia contine entacapona si este utilizata impreuna cu levodopa pentru tratamentul bolii Parkinson. Encapia ajuta levodopa in ameliorarea simptomelor bolii Parkinson.
Encapia 200 mg comprimate filmate
Entacpona

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semen de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacitului.
Acestea include orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Encapia si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Encapia
3. Cum sa utilizati Encapia
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Encapia
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. CE ESTE ENCAPIA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Encapia contine entacapona si este utilizata impreuna cu levodopa pentru tratamentul bolii Parkinson. Encapia ajuta levodopa in ameliorarea simptomelor bolii Parkinson. Encapia nu are niciun efect asupra ameliorarii simptomelor bolii Parkinson daca nu este luata impreuna cu levodopa.

2. CE TREBUIE SA STITI INAINTE SA UTILIZATI ENCAPIA
Nu utilizati Encapia
- daca sunteti alergic la entacapona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament (enumerate la punctul 6);
- daca aveti o tumora a glandei suprarenale (cunoscuta sub numele de feocromocitom; aceasta poate creste riscul de hipertensiune arteriala severa);
- daca utilizati anumite antidepresive (intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca medicamentul dumneavoastra antidepresiv poate fi utilizat impreuna cu Encapia);
- daca aveti o boala la nivelul ficatului;
- daca ati manifestat in trecut o reactie rara la medicamentele antipsihotice, numita sindrom neuroleptic malign (SNM); vezi pct. 4 “Reactii adverse posibile pentru simptomele SNM“;
- daca ati avut vreodata o tulburare musculara rara numita rabdomioliza care nu a fost cauzata de vreo vatamare.
Aveti grija deosebita cand utilizati Encapia
Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti vreuna din tulburarile de mai jos:
- daca ati avut vreodata un atac de cord sau orice alta afectiune a inimii;
- daca utilizati un medicament ce poate cauza ameteli sau stare de confuzie (tensiune arteriala scazuta) cand va ridicati de pe scaun sau din pat;
- daca apare diaree de lunga durata, adresati-va medicului dumneavoastra pentru ca poate fi un semn al inflamatiei colonului;
- daca prezentati diaree timp indelungat, se recomanda monitorizarea greutatii dumneavoastra pentru a evita posibila scadere excesiva in greutate;
- daca prezentati pofta de mancare crescuta, slabiciune, extenuare si scadere in greutate intr-o perioada de timp relativ scurta, trebuie avuta in vedere o evaluare medicala generala, inclusiv a functiei ficatului.
Deoarece comprimatele Encapia trebuie luate impreuna cu medicamente care contin levodopa, va rugam cititi cu atentie si prospectul acestor medicamente.
Ar putea fi necesar ca doza altor medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson sa fie ajustata atunci cand incepeti sa utilizati Encapia. Urmati instructiunile oferite de medicul dumneavoastra.
Sindromul neuroleptic malign (SNM) este o reactie adversa grava, dar rara, la anumite medicamente si poate sa apara in special in cazul in care administrarea Encapia si a altor medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson este intrerupta brusc sau doza este redusa brusc. Pentru simptomele SNM, vezi pct. 4 “Reactii adverse posibile“. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa intrerupeti treptat tratamentul cu Encapia si alte medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson.
Encapia, administrat impreuna cu levodopa, poate cauza somnolenta si uneori va poate face sa adormiti dintr-odata. Daca se intampla acest lucru, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi orice unelte sau utilaje (vezi „Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor”).
Spuneti medicului dumneavoastra daca dumneavoastra sau familia/persoana insotitoare observati ca dezvoltati impulsuri sau dorinte de a va comporta in moduri care sunt neobisnuite pentru dumneavoastra sau ca nu puteti rezista impulsului, pornirii sau tentatiei de a desfasura anumite activitati care va pot fi nocive dumneavoastra sau altora. Aceste comportamente sunt numite tulburari legate de controlul impulsurilor si pot include dependenta de jocurile de noroc, apetitul alimentar excesiv sau dorinta de a cheltui excesiv, apetitul sexual excesiv, cu intensificarea gandurilor sau pornirilor sexuale. Este posibil ca doctorul dumneavoastra sa trebuiasca sa va revizuiasca tratamentul.
Encapia impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. In special, spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele:
- rimiterol, isoprenalina, adrenalina, noradrenalina, dopamina, dobutamina, alfa-metildopa, apomorfina;
- antidepresive inclusiv desipramina, maprotilina, venlafaxina, paroxetina;
- warfarina folosita pentru subtierea sangelui;
- suplimente de fier. Encapia poate sa scada absorbtia fierului. De aceea, nu utilizati Encapia si suplimente de fier in acelasi timp. Dupa ce ati luat unul dintre acestea, asteptati cel putin 2 pana la 3 ore inainte de a-l lua pe celalalt.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Nu utilizati Encapia in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Encapia utilizat impreuna cu levodopa va poate scadea tensiunea arteriala, fapt care va poate determina ameteala sau slabiciune. Manifestati prudenta in special cand conduceti sau cand folositi unelte sau utilaje.
In plus, Encapia utilizat impreuna cu levodopa va poate determina somnolenta accentuata sau uneori va poate declansa episoade de somn aparute brusc.
Nu conduceti sau nu folositi utilaje daca prezentati aceste reactii adverse.

3. CUM SA UTILIZATI ENCAPIA
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Encapia se utilizeaza in asociere cu medicamente care contin levodopa (fie medicamente
levodopa/carbidopa, fie medicamente levodopa/benserazida). De asemenea, puteti utiliza simultan si alte medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson.
Doza recomandata de Encapia este de un comprimat de 200 mg administrat cu fiecare doza de levodopa. Doza maxima recomandata este de 10 comprimate pe zi, adica 2000 mg de entacapona. Daca sunteti sub dializa pentru insuficienta renala, medicul dumneavoastra va poate spune sa cresteti intervalul dintre doze.
Utilizarea la copii si adolescenti
Experienta privind administrarea Encapia la pacienti cu varsta sub 18 ani este limitata. Ca urmare, nu se recomanda utilizarea Encapia la copii si adolescenti.
Daca utilizati mai mult Encapia decat trebuie
In caz de supradozaj, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra, farmacistului sau celui
mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Encapia
Daca ati uitat sa luati un comprimat de Encapia impreuna cu doza de levodopa, puteti continua tratamentul luand urmatorul comprimat de Encapia cu doza urmatoare de levodopa.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca incetati sa utilizati Encapia
Nu intrerupeti administrarea Encapia decat daca medicul dumneavoastra va spune sa faceti acest lucru. Cand intrerupeti administrarea, medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa reajusteze doza celorlalte medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson. Intreruperea brusca atat a Encapia, cat si a altor medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson poate determina aparitia reactiilor adverse.
Vezi pct.2 “Atentionari si precautii“.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. De obicei, reactiile adverse determinate de Encapia sunt usoare pana la moderate.
Unele reactii adverse sunt frecvent cauzate de efectele accentuate ale tratamentului cu levodopa si apar frecvent la inceputul tratamentului. Daca prezentati astfel de reactii adverse la inceputul tratamentului cu Encapia, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra, care poate decide modificarea dozei de levodopa.
Aceste reactii adverse apar cu o anumita frecventa, definita dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: pot afecta pana la 1 pana la 10 utilizatori
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 pana la 100 utilizatori
Rare: pot afecta pana la 1 pana la 1000 utilizatori
Foarte rare: pot afecta pana la mai putin de 1 utilizator din 10000
Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.
Foarte frecvente
Miscari involuntare insotite de dificultate in efectuarea miscarilor voluntare (diskinezie);
- senzatie de rau (greata);
- colorarea inofensiva a urinei in rosu-brun.
Frecvente
Miscari excesive (hiperkinezie), agravarea simptomelor bolii Parkinson, crampe musculare prelungite (distonie);
- stare de rau (varsaturi), diaree, dureri abdominale, constipatie, uscaciunea gurii;
- ameteli, oboseala, transpiratie abundenta, lesin;
- halucinatii (pacientul vede/aude/simte/miroase lucruri care nu exista in realitate), insomnie, vise traite intens si confuzie;
- simptome de boala de inima sau de artere (de exemplu durere in piept).
Mai putin frecvente
Infarct miocardic.
Rare
Eruptii trecatoare pe piele;
rezultate anormale ale testelor functiei ficatului.
Foarte rare
Agitatie;
scaderea apetitului, scadere in greutate;
urticarie.
Cu frecventa necunoscuta
Inflamatia colonului (colita), inflamatia ficatului (hepatita), insotita de ingalbenirea pielii si a albului ochilor;
decolorarea pielii, parului, barbii si unghiilor.
Cand Encapia se administreaza in doze mai mari:
La doze de 1400 pana la 2000 mg pe zi, urmatoarele reactii adverse apar mai frecvent:
- miscarile necontrolabile;
- greata;
- durerile abdominale.
Alte reactii adverse importante care pot apara:
-Encapia administrat impreuna cu levodopa poate determina rar somnolenta excesiva in timpul zilei si poate declansa brusc episoade de somn;
-Sindromul neuroleptic malign (SNM) este o reactie adversa rara, severa, la medicamentele utilizate pentru tratamentul tulburarilor sistemului nervos central. Se manifesta prin rigiditate, spasme ale muschilor, tremuraturi, agitatie, confuzie, coma, febra, batai rapide ale inimii si tensiune arteriala instabila.
-O afectiune a muschilor rara, severa (rabdomioliza) care determina durere, sensibilitate si slabiciune a muschilor si care poate determina problem ale rinichilor.
Daca orice reactiile adverse devin grave sau daca manifestati orice reactii adverse nementionate in acest prospect, va rugam adresati-va medicului dumneavoastra.
Este posibil sa prezentati urmatoarele reactii adverse:
Incapacitatea de a rezista impulsului de a desfasura o activitate care poate fi nociva, care poate include:
- impulsul puternic de a juca jocuri de noroc in mod excesiv in ciuda consecintelor grave personale sau familiale;
- interesul sexual modificat sau crescut si comportamente care va ingrijoreaza pe dumneavoastra sau pe altii, de exemplu, apetitul sexual crescut;
- tendinta incontrolabila, excesiva, de a face cumparaturi sau de a cheltui;
- apetitul alimentar excesiv (consumul unor mari cantitati de alimente, intr-o perioada scurta de timp) sau apetitul alimentar compulsiv (consumul unei cantitati de alimente mai mari decat normal si mai mult decat este necesar pentru a va satisface foamea).
Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre aceste comportamente; acesta va discuta modurile de tratare sau reducere a acestor simptome.

5. CUM SE PASTREAZA ENCAPIA
A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
Pentru ambalajul sticle brune (clasa hidrolitica III) cu capac alb din PEJD:
Acest medicament nu necesta cerinte speciale de depozitare
Pentru ambalajele flacoane din PEID cu capac alb din PEJD si blistere din PVC-PVdC/Al:
A se pastra la temperaturi sub 30şC.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. CONTINUTUL AMBALAJULUI SI ALTE INFORMATII
Ce contine Encapia
Substanta activa este entacapona.
Fiecare comprimat filmat contine entacapona 200 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu - celuloza microcristalina 102, manitol, amidon glicolat de sodium tip A si stearat de magneziu.
Film: hipromeloza 2910 5mPas, dioxid de titan (E 171), macrogol 400, oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172), talc, macrogol 6000.

Cum arata Encapia si continutul ambalajului
Encapia comprimate filmate sunt biconvexe, in forma de capsula, de culoare bruna, cu dimensiunile de 19 x 10 mm.

Comprimatele filmate sunt ambalate in :
- sticle brune (clasa hidrolitica III) continind 30 sau 60 comprimate filmate, cu capac alb din PEJD si un desicant alb cilindric cu granule de silicagel. Desicantul are inscriptionat cu rosu “SILICAGEL DESICANT, A NU SE INGHITI”. Fiecare flacon include, de asemenea o bucata de spuma poliuretanica alba pentru a oferi protectie comprimatelor in timp ce sunt transportate.
- flacoane din PEID continind 30, 60 sau 100 comprimate filmate, cu capac alb din PEJD si un desicant alb cilindric cu granule de silicagel. Desicantul are inscriptionat cu rosu “SILICAGEL DESICANT, A NU SE INGHITI”. Fiecare flacon include, de asemenea o bucata de spuma poliuretanica alba pentru a oferi protectie comprimatelor in timp ce sunt transportate.
- cutii cu blistere din PVC- PVdC/Al continind 30, 60, 100 sau 500 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Medochemie Ltd. 1-10 Constantinoupoleos str. 3011 Limassol Cipru
Fabricantul Medochemie Ltd – Central Factory (Factory A)
1-10 Konstantinoupoleos Str. Zakaki, Limassol, 3011, Cipru
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarea denumire comerciala:
Olanda ENCAPIA
Bulgaria ENCAPIA
Cipru ENCAPIA
Estonia ENCAPIA
Romania ENCAPIA
Acest prospect a fost revizuit in Mai 2013.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Caut înlocuitor Extraveral și Distonocalm
Mamica mea are 77 ani și este pacient cu boala Parkinson. Va rog sa îmi comunicați cu ce ...
Parkinson
In tratamentul cu Isicom pentru parkinson pot ajuta cu tonotil? Exista specificatii in acest sens? A ...
Anticarcel in Parkinson
Se poate folosi medicam. Anticarcel in contractiile musculare provocate de B. Parkinson ? ...
↳ Buna ziua! Nu, mecanismul producerii acestor contractii nu poate fi blocat prin administrarea de minerale. Carceii pot sa apara din cauza unor carent ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Depresia de iarna
Am cateva intrebari legate de depresia de iarna. Este posibil sa se datoreze unui deficit de dopamin ...
↳ Buna ziua! Depresia prin deficit de dopamina apare rar, mai ales la pacientii suferind de boala Parkinson. In cazul depresiei de iarna se pare ca me ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Parkinson
Ce concentrație recomandați și care este forma(ulei sau tablete) pentru Parkinson sta ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...