Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Enalapril Vim Spectrum 5 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Enalapril Vim Spectrum 5 mg

Prospect - Enalapril Vim Spectrum 5 mg


NU comercializăm Enalapril Vim Spectrum 5 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Enalapril Vim Spectrum 5 mg    DCI: ENALAPRILUM


Grupa farmacoterapeutica: aparat cardiovascular, medicamente active pe sistemul renina- angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

ENALAPRIL 5 mg, comprimate
maleat de enalapril,
ENALAPRIL 10 mg, comprimate
maleat de enalapril,

Compozitie
ENALAPRIL 5 mg
Un comprimat contine maleat de enalapril 5 mg si excipienti lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc.
ENALAPRIL 10 mg
Un comprimat contine maleat de enalapril 10 mg si excipienti lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc. Grupa farmacoterapeutica: aparat cardiovascular, medicamente active pe sistemul renina- angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.
Indicatii terapeutice Hipertensiune arteriala esentiala (toate stadiile).
Hipertensiune arteriala renovasculara (cu exceptia cazurilor de stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional).
Hipertensiune arteriala cu nefropatie diabetica.
Insuficienta cardiaca.
Disfunctie ventriculara stanga asimptomatica.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la maleat de enalapril sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
Antecedente de edem angioneurotic la administrarea de inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) si/sau edem angioneurotic ereditar/idiopatic.
Stenoza de artera renala bilaterala, stenoza de artera renala pe rinichi unic functional.
Sarcina si alaptare.
Hiperkaliemie.
Precautii
Hipotensiunea arteriala simptomatica a fost observata rar la pacientii hipertensivi fara complicatii. De asemenea, a fost raportata insuficienta renala acuta functionala, de obicei reversibila.Interactiuni
Se va evita asocierea enalaprilului cu diuretice antialdosteronice sau saruri de potasiu (risc de hiperkaliemie).
Asocierea cu diuretice saluretice impune prudenta, deoarece exista risc de hipotensiune arteriala marcata si insuficienta renala acuta.
Se impune prudenta in asocierea enalaprilului cu antidepresive triciclice si neuroleptice (creste riscul hipotensiunii arteriale ortostatice).
Antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce efectul antihipertensiv al enalaprilului prin inhibarea formarii prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.
Glucocorticoizii pot diminua efectul antihipertensiv al enalaprilului prin retentie hidrosalina. Simpatomimeticele pot reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor enzimei de conversie. Se recomanda prudenta la pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfamide antidiabetice (creste riscul reactiilor hipoglicemice).
Asocierea cu sarurile de litiu nu este recomandata, deoarece litemia poate atinge valori toxice; daca administrarea celor doua medicamente este absolut necesara, este obligatorie verificarea frecventa a litemiei si ajustarea dozelor.
Se recomanda evitarea asocierii inhibitorilor enzimei de conversie cu medicamente imunosupresoare (creste riscul deprimarii functiei hematopoietice medulare).
Atentionari speciale
Hipotensiune arteriala simptomatica
La pacientii hipertensivi tratati cu Enalapril, hipotensiunea arteriala este mai probabil sa apara daca exista depletie volemica, de exemplu prin terapie diuretica, dieta cu restrictie de sare, dializa, diaree, varsaturi (vezi pct. Interactiuni si Reactii adverse).
Hipotensiunea arteriala simptomatica a fost observata la pacientii cu insuficienta cardiaca cu sau fara insuficienta renala asociata; este mai probabil sa apara la pacientii cu clase severe de insuficienta cardiaca cand se utilizeaza doze mari de diuretice, la pacientii cu hiponatremie sau disfunctii renale. In general, la acesti pacienti, terapia trebuie initiata sub stricta supraveghere medicala, iar pacientii trebuie monitorizati strict, de cate ori doza de Enalapril si/sau diuretice este ajustata. Aceeasi regula trebuie aplicata la pacientii cu boala cardiaca ischemica sau boli cerebrovasculare ischemice la care o scadere brusca a tensiunii arteriale poate determina infarct miocardic sau accidente vasculare
cerebrale.
Daca apare hipotensiune arteriala, pacientul trebuie asezat in decubit dorsal si, daca este necesar, trebuie sa i se administreze o perfuzie intravenoasa cu solutie salina. O hipotensiune arteriala tranzitorie nu contraindica administrarea urmatoarelor doze, care pot fi administrate in mod obisnuit, odata ce tensiunea arteriala a crescut dupa repletie volemica.
La unii pacienti cu insuficienta cardiaca si valori normale sau scazute ale tensiunii arteriale, administrarea de Enalapril poate determina scaderea ulterioara a tensiunii arteriale.
Acest efect este de asteptat si de obicei nu este un motiv pentru intreruperea tratamentului. Daca hipotensiunea arteriala devine simptomatica pot fi necesare scaderea dozei si/sau intreruperea tratamentului cu diuretice si/sau Enalapril.
Stenoza aortica/cardiomiopatie obstructiva hipertrofica
Asemenea altor vasodilatatoare, IECA trebuie administrati cu prudenta la pacientii cu obstructie de ejectie a ventriculului stang.
Insuficienta renala
La unii pacienti, hipotensiunea arteriala care urmeaza initierii terapiei cu IECA poate determina accentuarea disfunctiei renale. De asemenea, a fost raportata insuficienta renala acuta functionala, de obicei reversibila.
La pacientii cu insuficienta renala sunt necesare scaderea dozei si/sau frecventei administrarii dozelor de Enalapril (vezi pct. Doze si mod de administrare). Pacientii cu stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional prezinta cresterea concentratiilor plasmatice ale ureei si creatininei, de obicei reversibile la intreruperea tratamentului. La pacientii cu disfunctie renala preexistenta, inaparenta clinic, s-au observat cresteri tranzitorii si minore ale ureei si creatininei plasmatice cand Enalapril se administreaza concomitent cu diuretice. Pot fi necesare scaderea dozei si/sau intreruperea tratamentului cu Enalapril si/sau diuretice. La varstnici, inaintea initierii tratamentului cu enalapril se recomanda evaluarea functiei renale. Initial medicamentul se administreaza in doze mici, care vor fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic, pentru a evita scaderea brusca a tensiunii arteriale.
Hipersensibilitate/edem angioneurotic
Pacientii alergici la un inhibitor al enzimei de conversie, pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata si pentru alti reprezentanti ai grupei (vezi pct. Contraindicatii).
Pacientii cu antecedente de angioedem necorelat cu IECA prezinta un risc crescut de aparitie a angioedemului la administrarea de IECA.
De asemenea, este necesara prudenta la pacientii cu boli autoimune (lupus eritematos sistemic, sclerodermie) care prezinta un risc crescut de aparitie a neutropeniei si agranulocitozei.
Reactii anafilactoide in timpul tratamentului de desensibilizare cu veninul de hymenoptera Rar, au fost raportate reactii anafilactoide potential letale la pacientii care urmeaza tratament cu IECA in timpul tratamentului de desensibilizare cu venin de hymenoptera (albine, viespii). Aceste reactii pot fi evitate prin intreruperea temporara a tratamentului cu IECA (24 ore) inainte de fiecare desensibilizare.
Pacienti hemodializati
Reactii anafilactoide au fost observate si la pacientii dializati la care se utilizeaza membrane cu permeabilitate mare, care primesc concomitent tratament cu IECA. La acesti pacienti, trebuie avuta in vedere utilizarea unui alt tip de membrana sau a altei clase de antihipertensive.
Chirurgie/anestezie
La pacientii care trebuie sa suporte o interventie chirurgicala sau in timpul anesteziei utilizand medicamente hipotensive, enalapril inhiba sinteza de angiotensina II secundar eliberarii compensatorii de renina. Daca hipotensiunea arteriala apare si se considera a fi datorata acestui mecanism, poate fi corectata prin cresterea volumului sanguin.
Potasiul seric
Daca Enalapril este administrat concomitent cu diuretice care determina scaderea concentratiei plasmatice a potasiului, hipokaliemia si hiperuricemia induse de diuretice pot fi atenuate (datorita usoarei cresteri a concentratiei plasmatice a potasiului la pacientii hipertensivi tratati cu enalapril).
Factorii de risc pentru dezvoltarea hiperkaliemiei includ insuficienta renala, diabetul si utilizarea concomitenta de diuretice care economisesc potasiu (de exemplu spironolactona, triameteren, amilorid) si suplimente de potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu.
Sarcina si alaptarea
Enalapril este contraindicat in timpul sarcinii. Daca sarcina este diagnosticata in timpul tratamentului, trebuie intrerupt imediat tratamentul cu enalapril.
Daca IECA sunt administrati la femeile insarcinate in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, pot determina morbiditate si mortalitate la fat si nou-nascut. IECA utilizati in aceasta perioada au fost asociati cu afectiuni la fat sau nou-nascut inclusiv hipotensiune arteriala, insuficienta renala, hiperkalemie si/sau hipoplazie craniana la nou-nascut.
Daca apare oligohidramnios, care de obicei se datoreaza afectarii functiei renale a fatului, pot sa apara contractii ale membrelor, deformari craniofaciale si hipoplazie pulmonara. Copiii ai caror mame au utilizat enalapril trebuie atent observati pentru hipotensiune arteriala, oligurie si hiperkalemie.
Deoarece enalaprilul si enalaprilatul se excreta in laptele matern, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Enalapril poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, in special la inceputul tratamentului (risc de hipotensiune arteriala).
Doze si mod de administrare
Hipertensiune arteriala esentiala
Doza initiala recomandata este de 5–20 mg maleat de enalapril pe zi, administrata in priza unica, in functie de stadiul hipertensiunii arteriale. In hipertensiunea arteriala usoara doza initiala recomandata este de 5-10 mg maleat de enalapril o data pe zi. Pentru alte stadii ale hipertensiunii arteriale doza initiala recomandata este de 20 mg maleat de enalapril o data pe zi. Doza recomandata pentru tratamentul de intretinere este de 20 mg maleat de enalapril administrata o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la maxim 40 mg maleat de enalapril pe zi, administrata in priza unica.
Tratament asociat cu diuretice in hipertensiunea arteriala
Prima doza de Enalapril poate fi urmata de hipotensiune arteriala simptomatica care este mai probabil sa apara la pacientii aflati sub tratament diuretic. Se recomanda prudenta in timpul tratamentului cu Enalapril deoarece acesti pacienti pot avea depletie hidrosalina. Tratamentul diuretic trebuie interrupt cu 2-3 zile inaintea initierii tratamentului cu Enalapril. Daca acest lucru nu este posibil, doza initiala de Enalapril trebuie sa fie de 5 mg maleat de enalapril sau mai mica, pentru a obtine efectul dorit asupra tensiunii arteriale. Dozele trebuie ajustate in functie de valorile tensiunii arteriale si toleranta
pacientului. Hipertensiune arteriala renovasculara
La acesti pacienti tensiunea arteriala si functia renala au sensibilitate particulara la inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA); tratamentul trebuie inceput cu o doza de 5 mg maleat de enalapril, sau mai mica.
Dozele trebuie ajustate in functie de starea clinica a pacientului, dar majoritatea pacientilor raspund la o doza de 10-20 mg maleat de enalapril pe zi.
Insuficienta renala
In general, se creste intervalul de timp intre prizele de Enalapril si/sau se scad dozele.
Insuficienta renala Clearance al creatininei Doza initiala (ml/min) (mg/zi)
Usoara <80 - >30 ml/min 5 - 10 mg
Moderata <30 - >10 ml/min 2,5 - 5 mg
Severa <10 ml/min 2,5 mg
Pacienti dializati 2,5 mg in zilele de dializa (vezi pct. Atentionari speciale)
Enalaprilatul este dializabil. Dozele administrate in zilele fara dializa trebuie ajustate in functie de raspunsul tensiunii arteriale. In zilele de dializa, doza recomandata este de 2,5 mg maleat de enalapril pe zi.
Insuficienta cardiaca/disfunctie ventriculara stanga asimptomatica
Doza initiala recomandata la pacientii cu insuficienta cardiaca sau disfunctie ventriculara stanga asimptomatica este de 2,5 mg maleat de enalapril, o data pe zi. Doza poate fi crescuta treptat (in interval de 2 – 4 saptamani) pana la doza de intretinere de 20 mg maleat de enalapril administrata o data pe zi sau in doua prize in functie de toleranta pacientului. Doza maxima este de 40 mg maleat de enalapril pe zi, administrata in doua prize. Doza initiala trebuie administrata sub supraveghere medicala stricta pentru a observa efectul initial asupra tensiunii arteriale. Doza administrata nu trebuie
sa determine scaderea tensiunii arteriale sistolice in ortostatism sub 90 mm Hg.
Enalapril poate fi utilizat in tratamentul insuficientei cardiace, de obicei in asociere cu diuretice sau digitalice. In cazul pacientilor tratati cu doze mari de diuretice poate sa apara hipotensiune arteriala simptomatica: se recomanda injumatatirea dozei initiale.
Tensiunea arteriala si functia renala trebuie verificate inainte si dupa initierea tratamentului cu Enalapril (vezi pct. Atentionarii speciale), deoarece au fost raportate hipotensiune arteriala si, ulterior, insuficienta renala.
La pacientii care primesc tratament diuretic, daca este posibil, doza de diuretic trebuie scazuta (sau tratamentul intrerupt) inaintea inceperii tratamentului cu Enalapril. De asemenea, trebuie monitorizata concentratia plasmatica a potasiului (vezi pct. Interactiuni).
Copii
Administrarea Enalapril la copii nu este recomandata; eficacitatea si siguranta la acest grup de varsta nu au fost stabilite.
Comprimatele Enalapril pot fi administrate inainte, in timpul sau dupa mese. In general, doza zilnica se administreaza in priza unica dar poate fi divizata in doua prize zilnice, dimineata si seara. Reactii adverse
Hipotensiunea arteriala si hipotensiunea arteriala ortostatica reprezinta cele mai frecvente reactii adverse. Sunt favorizate de tratamentul diuretic, dieta hiposodata, insuficienta renala si varsta inaintata. Hipotensiunea arteriala asimptomatica nu necesita tratament specific si nu impune intreruperea tratamentului cu enalapril.
Tusea seaca insotita sau nu de obstructie nazala si bronhospasm sunt reactii adverse relativ frecvente, caracteristice grupei. Foarte rar poate sa apara edem angioneurotic. Ocazional pot sa apara cefalee, astenie, ameteli, anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, crampe musculare.
De asemenea, pot sa apara reactii alergice: prurit, eruptii cutanate, edem angioneurotic.
Fenomene de insuficienta renala functionala, reversibila la intreruperea tratamentului, sunt posibile mai ales la pacientii cu insuficienta cardiaca, la cei deshidratati si la cei tratati cu diuretice. La pacientii cu stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional si la cei cu coarctatie de aorta, aceste fenomene pot fi severe.
Hiperkaliemia poate sa apara ca urmare a scaderii secretiei de aldosteron. Este mai frecventa la pacientii cu insuficienta cardiaca, hiponatremie, insuficienta renala si diabet zaharat. Riscul de hiperkaliemie impune intreruperea tratamentului concomitent cu diuretice antialdosteronice, intreruperea eventualei suplimentari a potasiului si corectarea hiponatremiei.
Reactii adverse hematologice apar foarte rar, dar sunt de mare gravitate. Pot sa apara neutropenie sau agranulocitoza, mai frecvent la pacientii cu insuficienta renala, colagenoze (lupus eritematos sistemic, sclerodermie) sau la cei tratati cu imunosupresoare. La pacientii dializati si la cei cu transplant renal poate sa apara anemie aplastica.
Supradozaj
In caz de supradozaj, fenomenul cel mai des intalnit este hipotensiunea arteriala.
Se recomanda spalaturi gastrice, administrarea de carbune activ si purgative. Daca hipotensiunea arteriala este severa, bolnavul trebuie asezat in decubit dorsal si se va administra ser fiziologic in perfuzie sau inlocuitori de plasma. In cazurile severe se impun masuri de sustinere a functiilor vitale.
Enalaprilatul poate fi eliminat prin hemodializa.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25şC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC-COC-PVDC/Al a cate 10 comprimate.
Producator
S.C. Vim Spectrum SRL, Romania Sos. Sighisoarei nr. 409, Targu Mures (Corunca), Romania
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. Vim Spectrum SRL, Sos. Sighisoarei nr. 409, Targu Mures (Corunca), Romania
Data ultimei verificari a prospectului Februarie 2007


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Erecție slabă
Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnosticat cu hipertensiune , cardiomio ...
↳ Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va pot recomanda nimic, exista un risc cardiac, pe care un produs naturist, chiar s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
!Am probleme de cateva luni cu erectia
Buna ziua ce imi puteți recomanda pt imbunătățirea erecției,menționez că am hipe ...
↳ Buna ziua! Puteti lua Spermotone, cate 1 capsula de 3 ori pe zi, timp de 2 saptamani, apoi puteti creste doza pana la 6 capsule pe zi (cata 2 de 3 or ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Intrerupere medicamentatie pentru testul poligraf
se poate intrerupe medicamentatia cu noripel pentru a da testu poligraf ...
↳ Buna ziua! Daca afectiunea dumneavoastra cardiovasculara (hipertensiunea arteriala in speta) este considerata severa si aveti documente medicale care ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Lipsa libidou și erectie
Bună ziua! Am 63 de ani și de aprox un an de zile nu mai am erecției matinala ș ...
↳ Buna ziua! Daca aveti hipertensiune va recomand sa luati Spermotone, cagte 2 capsule de 3 ori pe zi, timp de 3 luni. Dupa o pauza de 3 saptamani pute ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
apetit blokc si hipertensiune
Buna ziua, as vrea sa stiu daca este o problema sa imi administrez apetit blokc avand in vedere ca ...
Erectie slaba si hipertensiune
Bună ziua! Am probleme cu erecția, mai exact penisul nu e destul de tare pentru a intretin ...
↳ Buna ziua! Din cauza hipertensiunii nu puteti lua medicatie tip Viagra (sau alte medicamente inrudite). Va recomand sa luati capsule de Branca-ursulu ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
inlocuitor de Isoptin RR 240mg
Pentru tratamentul cardiopatiei si hipertensiunii, cu ce poate fi inlocuit Isoptin RR 240mg? ...
↳ Isoptin de 240 nu se mai gaseste, dar exista un alt medicament cu acceeasi substanta activa (verapamil), care sa aiba aceeasi concentratie (240 mg), s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
despre atenolol
cu ce medicament se poate inlocui atenololul,avand in vedere ca mai folosesc si captopril? ...
↳ Buna ziua! Decizia de inclocuire a atenolol-ului cu alt medicament apartine numai medicului cardiolog, sau celui de familie. Puteti inlocui Atenolol ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.




Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...