Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Duodart

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Duodart

Prospect - Duodart


NU comercializăm Duodart !
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Duodart    DCI: COMBINATII (DUTASTERIDUM+TAMSULOSINUM)


Duodart este utilizat pentru tratamentul barbatilor care prezinta o crestere in dimensiuni a prostatei (hiperplazie benigna de prostata) – o crestere necanceroasa a dimensiunilor glandei prostatice, determinata de producerea in exces a unui hormon, denumit dihidrotestosteron.
Duodart 0,5 mg/0,4 mg capsule
Dutasterida/clorhidrat de tamsulosin

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.
Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Duodart si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Duodart
3. Cum sa luati Duodart
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Duodart
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Duodart si pentru ce se utilizeaza
Duodart este utilizat pentru tratamentul barbatilor care prezinta o crestere in dimensiuni a prostatei (hiperplazie benigna de prostata) – o crestere necanceroasa a dimensiunilor glandei prostatice, determinata de producerea in exces a unui hormon, denumit dihidrotestosteron. Duodart este o combinatie intre doua medicamente diferite, numite dutasterida si tamsulosin. Dutasterida apartine unui grup de medicamente denumit inhibitori ai enzimei 5-alfa reductaza si tamsulosin apartine unui grup de medicamente numit alfa-blocante.
Cresterea in dimensiuni a glandei prostatice poate determina probleme urinare, cum sunt eliminarea cu dificultate a urinii si necesitatea de a merge frecvent la toaleta. De asemenea, poate determina ca jetul urinar sa fie mai lent si mai slab. Daca afectiunea ramane netratata, exista riscul unui blocaj complet al fluxului urinar (retentie acuta de urina). Acest lucru necesita tratament medical imediat. In unele cazuri, este necesara interventia chirurgicala pentru inlaturarea sau reducerea marimii glandei prostatice.
Dutasterida determina scaderea producerii in organism a hormonului numit dihidrotestosteron, fapt care ajuta la micsorarea prostatei marite si ameliorarea simptomelor. Acest lucru va reduce riscul de aparitie a retentiei urinare acute si necesitatea interventiei chirurgicale. Tamsulosin actioneaza prin relaxarea muschilor de la nivelul glandei prostatice, usurand urinarea si ameliorandu-va rapid simptomele.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Duodart
Nu luati Duodart
- daca sunteti o femeie (deoarece acest medicament este indicat doar pentru barbati)
- daca esti un copil sau un adolescent cu varsta mai mica de 18 ani
- daca sunteti alergic la dutasterida, alti inhibitori ai 5-alfa reductazei, tamsulosin, soia, arahide sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)
- daca aveti tensiune arteriala mica care va face sa va simtiti ametit sau aveti o stare de lesin (hipotensiune arteriala ortostatica)
- daca aveti o boala severa a ficatului.
Daca credeti ca vreuna dintre afirmatiile de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, nu luati acest medicament inainte sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Atentionari si precautii
Inainte sa luati Duodart, adresati-va medicului dumneavoastra.
In cateva studii clinice, mai multi pacienti care au luat dutasterida impreuna cu un alt medicament numit alfa blocant, cum este tamsulosinul, au prezentat insuficienta cardiaca comparativ cu pacientii care au luat doar dutasterida sau doar un alfa blocant. Insuficienta cardiaca inseamna ca inima dumneavoastra nu mai pompeaza sange asa cum trebuie.
Asigurati-va ca medicul dumneavoastra cunoaste problemele dumneavoastra de la nivelul ficatului. Daca ati avut orice boala care v-a afectat ficatul, se poate sa aveti nevoie de cateva investigatii suplimentare in timpul in care luati Duodart.
Asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie daca aveti afectiuni severe la rinichi.
Operatia de cataracta (opacifierea cristalinului). Daca urmeaza sa vi se efectueze o operatie de cataracta, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va ceara sa intrerupeti tratamentul cu Duodart cu ceva timp inainte de operatie. Inainte de operatie, spuneti-i oftalmologului dumneavoastra ca luati Duodart sau tamsulosin (sau ca ati luat in trecut). Oftalmologul va trebui sa ia masurile de precautie adecvate pentru a preveni aparitia complicatiilor pe parcursul operatiei dumneavoastra.
Femeile, copiii si adolescentii trebuie sa evite contactul cu capsulele de Duodart care prezinta scurgeri, deoarece substanta activa poate fi absorbita prin piele. Spalati imediat zona afectata cu apa si sapun, daca s-a produs orice contact cu pielea.
Utilizati prezervativul in timpul contactelor sexuale. Dutasterida a fost regasita in sperma barbatilor tratati cu Duodart. Daca partenera dumneavoastra este sau poate fi gravida, trebuie sa evitati expunerea ei la sperma, deoarece dutasterida poate afecta dezvoltarea normala a fatului de sex masculin. S-a demonstrat ca dutasterida determina reducerea numarului de spermatozoizi, a volumului spermei si a motilitatii spermatozoizilor. Acest lucru va poate reduce fertilitatea.
Duodart afecteaza rezultatul unui test de sange pentru PSA (antigen prostatic specific), care este utilizat, uneori, pentru depistarea cancerului de prostata. Medicul dumneavoastra trebuie sa fie con?tient de acest efect si poate utiliza, in continuare, acest test pentru depistarea cancerului de prostata. Spuneti medicului ca luati Duodart, daca vi se face un test de sange pentru PSA. Barbatilor care iau Duodart trebuie sa li se testeze regulat PSA.
Intr-un studiu clinic efectuat la barbati cu risc crescut de aparitie a cancerului de prostata, barbatii care au luat dutasterida au prezentat forme severe de cancer de prostata mai des decat barbatii care nu au luat dutasterida. Nu este clar efectul administrarii dutasteridei in aparitia acestor forme severe de cancer de prostata.
Duodart poate cauza marirea in volum dureroasa a sanilor. Daca aceasta devine suparatoare sau daca observati noduli la nivelul sanilor sau scurgeri la nivelul mameloanelor, spuneti medicului dumneavoastra despre aceste modificari, pentru ca acestea pot fi semne ale unei afectiuni grave, ca de exemplu cancer de san.Adresati-va medicului sau farmacistului daca aveti orice nelamuriri despre cum sa luati Duodart.

Duodart impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Nu luati Duodart impreuna cu aceste medicamente:
- alte alfa blocante (pentru prostata marita sau tensiune arteriala mare)
Nu se recomanda sa luati Duodart impreuna cu aceste medicamente:
- ketoconazol (utilizat pentru a trata infectiile fungice)
Unele medicamente pot interactiona cu Duodart si pot face mai probabila aparitia reactiilor adverse.
Aceste medicamente includ:
- inhibitori ai 5-PDE (folositi pentru obtinerea si mentinerea unei erectii) cum sunt vardenafil, citrate de sildenafil, tadalafil
- verapamil sau diltiazem (pentru tensiune arteriala mare)
- ritonavir sau indinavir (pentru infectiile cu HIV)
- itraconazol sau ketoconazol (pentru infectii fungice)
- nefazodona (un antidepresiv)
- cimetidina (pentru ulcere la nivelul stomacului)
- warfarina (pentru probleme de coagulare a sangelui)
- eritromicina (un antibiotic utilizat pentru a trata infectiile)
- paroxetina (un antidepresiv)
- terbinafina (utilizat pentru a trata infectiile fungice)
- diclofenac (utilizat pentru a trata durerea si inflamatia)
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre aceste medicamente.

Duodart impreuna cu alimente si bauturi
Duodart trebuie luat la 30 minute dupa aceeasi masa, in fiecare zi.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Duodart nu trebuie luat de catre femei.
Femeile care sunt gravide (sau care pot fi gravide) nu trebuie sa manipuleze capsulele care prezinta scurgeri. Dutasterida este absorbita prin piele si poate afecta dezvoltarea normala a fatului de sex masculin. Acesta este un risc important in primele 16 saptamani de sarcina. Utilizati prezervativul in timpul contactelor sexuale. Dutasterida a fost regasita in sperma barbatilor care urmeaza tratament cu Duodart. Daca partenera dumneavoastra este sau poate fi gravida, trebuie sa evitati expunerea ei la sperma dumneavoastra. S-a demonstrat ca Duodart determina reducerea numarului de spermatozoizi, a volumului spermei si a motilitatii spermatozoizilor. Ca urmare, fertilitatea masculina poate fi redusa. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari daca o femeie gravida a venit in contact cu Duodart.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Duodart ii face pe unii oameni sa se simta ametiti, asa ca va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in siguranta.
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca sunteti afectat in acest fel.
Informatii importante privind unele componente ale Duodart
Duodart contine colorantul galben amurg (E110) care poate provoca reactii alergice.
Duodart contine lecitina din soia. Daca sunteti alergic la arahide sau soia, nu folositi acest medicament.

3. Cum sa luati Duodart
Luati intotdeauna Duodart exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Daca nu il luati in mod regulat, poate fi afectata monitorizarea valorilor PSA. Trebuie sa discutati cu medical dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Cat Duodart sa luati Doza recomandata este de o capsula luata o data pe zi, la 30 minute dupa aceeasi masa, in fiecare zi. Cum sa luati Duodart Inghititi capsula intreaga cu apa. Nu mestecati si nu deschideti capsula. Contactul cu continutul capsulelor poate sa va determine dureri la nivelul gurii sau gatului.

Daca luati mai mult Duodart decat trebuie
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari daca ati luat prea multe capsule de Duodart.
Daca uitati sa luati Duodart
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati urmatoarea doza la timpul stabilit. Nu intrerupeti tratamentul cu Duodart fara recomandare. Nu intrerupeti tratamentul cu Duodart fara sa fi discutat in prealabil cu medicul dumneavoastra. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii alergice
Semnele reactiilor alergice pot include:
- eruptie trecatoare pe piele (care poate fi insotita de mancarimi)
- urticarie (ca o eruptie determinata de urzica)
- umflare a pleoapelor, fetei, buzelor, bratelor sau picioarelor.
Daca aveti oricare dintre aceste simptome adresati-va imediat medicului dumneavoastra si intrerupeti tratamentul cu Duodart.
Ameteli, stare confuzionala si de lesin
Duodart poate provoca ameteli, stare confuzionala si in cazuri rare, lesin. Aveti grija atunci cand va miscati dintr-o pozitie in care sunteti intins sau stati in ?ezut intr-una in care stati in picioare sau invers (din pozitie stand in picioare in pozitie intinsa/in sezut), mai ales daca va treziti in timpul noptii, pana cand va dati seama cum va afecteaza acest medicament. Daca va simtiti ametit sau aveti stare confuzionala oricand pe parcursul tratamentului, asezati-va sau intindeti-va pana cand trec simptomele.
Reactii grave la nivelul pielii
Simptomele unei reactii grave la nivelul pielii pot include:
- eruptii extinse pe piele cu pustule si piele care se coje?te , care apar in special in jurul gurii, nasului, ochilor si organelor genitale (Sindrom Stevens-Johnson)
Contactati imediat un medic daca aveti aceste simptome si incetati sa folositi Duodart.

Reactii adverse frecvente
Acestea pot afecta pana la 1 din 10 barbati care iau Duodart:
- impotenta (incapacitatea de a obtine sau mentine o erectie)
- scadere a impulsului sexual (libido)
- dificultate la ejaculare
- marire sau sensibilitate la nivelul sanilor (ginecomastie)
- ameteli.
La un numar mic de oameni, unele dintre aceste reactii adverse pot continua dupa ce intrerupeti administrarea Duodart.
Reactii adverse mai putin frecvente
Acestea pot afecta pana la 1 din 100 de barbati:
- insuficienta cardiaca (inima devine mai putin eficienta atunci cand pompeaza sange in corp. Este posibil sa aveti simptome cum sunt scurtare a respiratiei, oboseala extrema si umflaturi la nivelul gleznelor si picioarelor)
- tensiune arteriala mica la ridicarea in picioare
- batai rapide ale inimii (palpitatii)
- constipatie, diaree, varsaturi, senzatie de rau (greata)
- slabiciune sau senzatie de pierdere a puterilor
- dureri de cap
- mancarimi la nivelul nasului, nas infundat sau care curge (rinita)
- eruptie trecatoare pe piele, urticarie, mancarime
- cadere a parului (in general de pe corp) sau crestere a parului.
Reactii adverse rare
Acestea pot afecta pana la 1 din 1000 de barbati:
- umflare a pleoapelor, fetei, buzelor, bratelor sau picioarelor (angioedem)
- lesin.
Reactii adverse foarte rare
Acestea pot afecta pana la 1 din 10000 de barbati:
- erectie persistenta, dureroasa (priapism)
- reactii grave la nivelul pielii (Sindrom Stevens-Johnson)
Alte reactii adverse
Alte reactii adverse au aparut la un numar mic de barbati, dar frecventa exacta de aparitie nu este cunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
- batai anormale sau rapide ale inimii (aritmie, tahicardie sau fibrilatie atriala)
- scurtare a respiratiei (dispnee)
- depresie
- durere si umflare la nivelul testiculelor
- sangerari de la nivelul nasului
- eruptie severa la nivelul pielii
- modificari ale vederii (vedere incetosata sau tulburari ale vederii)
- uscaciune a gurii.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct (vezi detaliile mai jos). Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament. Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: [email protected].

5. Cum se pastreaza Duodart
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 30°C.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Duodart
Substantele active sunt dutasterida si clorhidratul de tamsulosin. Fiecare capsula contine dutasterida 0,5 mg si clorhidrat de tamsulosin 0,4 mg.
Celelalte componente sunt:
- capsula: hipromeloza, carageenan, clorura de potasiu, dioxid de titan (E171), oxid rosu de fer (E 172), galben amurg (E 110), ceara carnauba, amidon de porumb
- continutul capsulei: mono-di-gliceride ale acidului caprilic/capric si butilhidroxitoluen (E321), gelatina, glicerol, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), trigliceride (cu lant mediu), lecitina (poate contine ulei de soia), celuloza microcristalina, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), dispersie 30% (contine polisorbat 80 si laurilsulfat de sodiu), talc, trietilcitrat. - cerneala neagra de inscriptionare (SW-9010 sau SW-9008): shellac, propilenglicol, oxid negru de fer (E 172), hidroxid de potasiu (doar in cerneala neagra SW-9008)

Cum arata Duodart si continutul ambalajului
Duodart capsule se prezinta sub forma unor capsule alungite, cu corp de culoare bruna si capac portocaliu pe care este inscriptionat “GS 7CZ” cu cerneala neagra.
Duodart este disponibil in ambalaje cu 7, 30 si 90 capsule. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate in tara dumneavoastra.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
GlaxoSmithKline (GSK) SRL
Str. Costache Negri nr. 1-5
Opera Center One, etaj 5 si 6 (ZONA 1),
Sector 5, Bucuresti
Romania
Fabricantul:
Catalent Germany Schorndorf GmbH
Steinbeisstrasse 2
73614 Schorndorf
Germania
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Duodart - Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda,Norvegia, Polonia, Romania, Republica Slovacia, Spania
Combodart - Belgia, Danemarca, Estonia, Franta, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Marea Britanie
Acest prospect a fost revizuit in septembrie 2015.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Dureri musculare de la coloana dreapta stinga deasupra rinichilor pana în fata spre buric
Bună seara!Pe 6/12/2023 am avut un AVC TRANZITORIU dupa 12 zile am făcut infecti urinara d ...
HPB
Buna ziua as putea renunta la prostate perfom de la organika canadian pe care il iau de aproape 5 a ...
despre prostata
buna ziua sotul meu a dost diagnosticat cu prostata i s-a recomandat ZANOCIN,VIMOVO si DUODART Ex ...
↳ Buna ziua! Zanocin 200 de mg costa 12 Ron (cutie cu 10 comprimate), Vimovo (antiinflamator) costa 53 Ron o cutie cu 30 de tablete, dar poate ca s-au ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Despre produsul Vitex
Acest produs îi ajută pe barbati sa își reducă pofta sexuală? ...
↳ Buna ziua! Da, aceasta planta se mai numeste si ''piperul calugarilor'' deoarece la barnati reduce libido-ul, numeroase relatari istorice sustin ca o ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Durata cura cu ulei de dovleac
Cât timp durează tratamentul cu ulei de dovleac sau capsule cu ulei de dovleac ...
↳ Buna ziua! Daca doriti sa utilizati uleiul de dovleac pentru ameliorarea hiperplaziei de prostata, cura trebuie sa dureze miminm 3 luni (maxim 6 zlun ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Despre prostata
Salutare …..pot lua 2capsule de prostata stem odată seara ???? ...
urinari dese,ejaculare precoce
buna ziua,am 35 ani si de ceva vreme sufar de urinari dese 10-12 ori pe zi care sunt insotite,mai no ...
↳ Buna ziua! Nu cred ca are o legatura colonul iritabil cu urinarile dese si problemele ce tin de dinamica sexuala. Este posibil sa aveti o infectie ur ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Comanda
cum pot comanda Tadenan ? ...
↳ Buna ziua! Tadenan este prezent in sectiunea de prospecte a farmaciei pcfarm.ro, insa puteti comanda Prostata capsule de la Fares, care contine si e ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa COMBINATII (DUTASTERIDUM+TAMSULOSINUM)?
Alte medicamnete care au COMBINATII (DUTASTERIDUM+TAMSULOSINUM):
- Dyvixarez 0,5 mg/0,4 m
- Dutazen 0,5 mg/0,4 mg
- DUSTIN DUO 0,5 mg/0,4 mg
- Twinpros 0,5 mg/0,4 mg capsule

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.




Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...