Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » CAPTOPRIL MCC comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - CAPTOPRIL MCC comprimate

Prospect - CAPTOPRIL MCC comprimate


NU comercializăm CAPTOPRIL MCC comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: CAPTOPRIL MCC comprimate    DCI: Captopril


  Produs complementar recomandat
Captoprilul are urmatoarele indicatii terapeutice hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva.
Disponibil in variantele:
CAPTOPRIL MCC 12,5 mg, comprimate
CAPTOPRIL MCC 50 mg, comprimate

Compozitie
Captopril MCC 12,5 mg
Un comprimat contine captopril 12,5 mg si excipienti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Captopril MCC 50 mg
Un comprimat contine captopril 50 mg si excipienti: celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: medicamente active pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

Indicatii terapeutice
Captoprilul are urmatoarele indicatii terapeutice:
- hipertensiune arteriala;
- insuficienta cardiaca congestiva;
Se mai poate utiliza: in perioada post-infarct miocardic acut si in nefropatia diabetica.

Contraindicatii
- hipersensibilitate la captopril sau la oricare dintre excipientii produsului;
- antecedente alergice (edem angioneurotic) dupa administrarea unor inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei;
- pacienti cu neutropenie, agranulocitoza sau trombocitopenie;
- cardiomiopatie hipertrofica cu fractie de ejectie scazuta;
- stenoza aortica; stenoza mitrala severa;
- stenoza bilaterala de artera renala sau pe rinichi unic functional;
- hiperkaliemie ;
- In cazul in care aveti mai mult de trei luni de sarcina (este bine sa evitati Captopril MCC, comprimate, si in perioada de inceput a sarcinii – vezi punctul Sarcina).

Precautii
La pacientii din ambulator este importanta evaluarea efectului primei doze. In mod corespunzator, supravegherea medicala a pacientului este necesara pana cand se atinge doza de intretinere. Dozele altor medicamente utilizate in asociere cu captoprilul trebuie ajustate.
Pacientii alergici la un inhibitor al enzimei de conversie, pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata si pentru alti reprezentanti ai grupei.
In caz de asocieri medicamentoase multiple este necesara supravegherea functiei renale si hematopoieza.

La pacientii tratati cu inhibitori ai enzimei de conversie (IECA) s-au raportat cazuri rare de edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui. Acestea pot sa apara in orice moment pe durata tratamentului. In astfel de cazuri, tratamentul cu captopril va fi intrerupt imediat si se va asigura monitorizarea corespunzatoare pana la disparitia completa a simptomelor. In situatiile in care edemul s-a localizat la fata sau buze, fenomenele s-au remis de obicei fara tratament, desi antihistaminicele au fost utile pentru atenuarea simptomelor.
Edemul angioneurotic asociat cu edem laringian poate fi letal. Cand sunt interesate limba, glota sau laringele, cu pericol de obstructie a cailor respiratorii, trebuie instituit prompt un tratament adecvat care poate include solutie de adrenalina 1:1000 injectata subcutanat (0,3 ml pana la 0,5 ml) si/sau masuri care sa asigure permeabilitatea cailor aeriene.

Pacientii cu antecedente de edem angioneurotic fara legatura cu tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie pot prezenta un risc crescut de edem angioneurotic.
Atunci cand li s-a administrat captopril concomitent cu un diuretic, unii pacienti fara nici o afectiune renala aparenta preexistenta au dezvoltat cresteri ale ureei si creatininei plasmatice, de obicei minore si tranzitorii. In acest caz poate fi necesara reducerea dozei si/sau intreruperea diureticului si/sau a tratamentului cu captopril.
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei pot produce tuse. In mod caracteristic tusea este neproductiva, persistenta si dispare la intreruperea tratamentului. La stabilirea diagnosticului diferential al tusei trebuie avuta in vedere si posibilitatea producerii acesteia de catre inhibitorii enzimei de conversie.

Interactiuni
Interactiuni nerecomandate
- medicamente care cresc potasemia (de exemplu diureticele care economisesc potasiul cum ar fi spironolactona, triamteren sau amilorid si sarurile de potasiu) datorita unui risc crescut de hiperpotasemie.
- litiu : nu se asociaza cu saruri de litiu (litemia poate atinge valori toxice).
- estramustina : risc de crestere a reactiilor adverse de tipul angioedemului.

Interactiuni care necesita prudenta
- diuretice hipokaliemiante: risc de hipotensiune arteriala brutala si insuficienta renala la pacienti cu depletie hidrosodata preexistenta;
- antiinflamatoarele nesteroidiene: pot reduce efectul antihipertensiv al captoprilului prin inhibarea prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.
- antidiabetice: poate creste riscul reactiilor hipoglicemice la pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfamide antidiabetice.
- vasodilatatoare, datorita riscului crescut de hipotensiune arteriala;
- imunosupresoare, citostatice si/sau allopurinol: alterari ale numarului de elemente sanguine (in principal cresterea riscului de leucopenie)

Interactiuni care trebuie luate in considerare
- glucocorticoizii pot diminua efectul antihipertensiv (prin retentie hidrosalina).
- alfa-blocante cu indicatii in urologie: cresterea efectului hipotensor; risc de hipotensiune arteriala ortostatica majora.
- antidepresive imipraminice si neuroleptice: creste riscul de hipotensiune arteriala ortostatica.
- amifostina : cresterea efectului antihipertensiv.

Atentionari speciale
Hipotensiunea arteriala simptomatica a fost rar intalnita la pacientii cu hipertensiune arteriala necomplicata. Este mai probabil ca hipotensiunea arteriala sa apara la pacientii hipertensivi tratati cu captopril daca acestia prezinta hipovolemie, de exemplu prin tratament diuretic, regim hiposodat, dializa, diaree sau varsaturi. La pacientii cu insuficienta cardiaca, cu sau fara insuficienta renala asociata, s-a observat aparitia hipotensiunii arteriale simptomatice. Aceasta este mai probabila in caz de insuficienta cardiaca avansata care necesita doze mari de diuretice de ansa si este insotita de hiponatremie si insuficienta renala. La acesti pacienti tratamentul trebuie inceput sub supraveghere medicala si este necesara supravegherea stricta ori de cate ori este crescuta doza de captopril sau de diuretice. Este necesara o supraveghere atenta si in cazul pacientilor cu ateroscleroza cunoscuta, cardiopatie ischemica sau afectiuni cerebrovasculare, la care o scadere exagerata a tensiunii arteriale poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Se recomanda prudenta la pacientii tratati cu diuretice (risc de hipotensiune arteriala). In aceste cazuri se va lua in considerare fie intreruperea administrarii diureticului cu 3-4 zile inainte de inceperea tratamentului cu captopril, fie captoprilul se va administra in doze mici la inceput, dozele urmand a fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic.
La pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, tratamentul se incepe cu doze mici, eventual se reduc si dozele de diuretic.

In hipertensiunea arteriala severa, captoprilul se poate asocia cu un diuretic si un blocant beta-adrenergic sau un inhibitor simpatic prin actiune centrala.

In toate cazurile se recomanda supravegherea functiei renale in prima saptamana de tratament. La varstnici, inainte de inceperea tratamentului se recomanda evaluarea functiei renale. Initial se recomanda administrarea medicamentului in doze mici, dozele urmand a fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic, pentru a evita scaderea brusca a tensiunii arteriale.
Hipotensiunea arteriala care urmeaza inceperii tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie poate determina agravarea insuficientei renale.

La unii pacienti cu stenoza bilaterala a arterelor renale sau stenoza arterei renale pe rinichi unic, pot sa apara cresteri ale ureei si creatininei serice, de aceea inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sunt de regula contraindicati.
La pacientii cu insuficienta renala poate fi necesara reducerea dozelor sau/si administrarea la intervale mai mari. In aceasta situatie au fost semnalate cazuri de insuficienta renala acuta, obisnuit reversibila.
Se impune prudenta la administrarea captoprilului la bolnavii dializati (risc de reactii anafilactoide).
La pacientii imunodeprimati captoprilul poate produce deprimare medulara.
La pacientii supusi unor interventii chirurgicale majore sau in timpul anesteziei cu agenti care produc hipotensiune arteriala, captoprilul blocheaza formarea angiotensinei II secundara eliberarii compensatorii de renina. Daca apare hipotensiune arteriala si se considera ca este datorata acestui mecanism, ea se poate corecta prin expansiune volemica.
Datorita prezentei lactozei acest medicament nu este recomandat pacientilor cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei, deficit de lactaza.

Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). CAPTOPRIL MCC comprimate, nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de trei luni de sarcina, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat in aceasta etapa (vezi punctul „Sarcina”).

Sarcina si alaptarea
Sarcina:
Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai utilizati CAPTOPRIL MCCcomprimate, inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de CAPTOPRIL MCC comprimate. CAPTOPRIL MCCcomprimate, nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de a treia luna de sarcina.

Alaptarea:
Informati-va medical daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea.
Alaptarea nou-nascutilor (primele saptamani dupa nastere) si in mod special alaptarea prematurilor nu este recomandata in timp ce luati CAPTOPRIL MCCcomprimate. In cazul unui sugar mai mare medicul dumneavoastra trebuie sa va sfatuiasca cu privire la beneficiile si riscurile utilizarii CAPTOPRIL MCCcomprimate, in timp ce alaptati in comparatie cu alte tratamente.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Captoprilul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacientii trebuie avertizati despre posibila aparitie a ametelilor sau a oboselii, in special la inceputul tratamentului.

Doze si mod de administrare
In hipertensiunea arteriala medie sau usoara:
- initial 12,5 mg captopril de 2-3 ori pe zi; dupa 2 saptamani, daca este necesar doza se poate creste la 25 mg captopril de 2-3 ori pe zi, fara a depasi 150 mg captopril/zi.

In hipertensiunea arteriala severa:
- initial 25 mg captopril de 2-3 ori pe zi; dupa 2 saptamani, daca este necesar doza se poate creste la 50 mg captopril de 2-3 ori pe zi, fara a depasi 150 mg captopril/zi.

Doze mai mari determina o crestere a frecventei reac?iilor adverse fara o crestere a efectului terapeutic; in acest caz pentru a obtine efectul terapeutic scontat este recomandata asocierea si a altor medicamente antihipertensive (de exemplu diuretice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu ).

In hipertensiunea arteriala tratata cu diuretice si in hipertensiunea renovasculara, doza initiala recomandata este de 6,25-12,5 mg captopril/zi; ulterior se poate creste treptat in functie de raspunsul terapeutic. Se recomanda masurarea creatininemiei si kaliemiei inainte de inceperea tratamentului si in primele 15 zile de la inceperea tratamentului.
Doza de intretinere se stabileste astfel incat tensiunea arteriala sistolica in ortostatism sa nu scada sub 90
mmHg.

In insuficienta renala dozele se calculeaza in functie de clearance-ul creatininei.
In mod obisnuit, ele sunt prezentate in tabelul urmator:
Clearance-ul creatininei (ml/min)
> 40

Doza maxima zilnica (mg)
150

Doza initiala zilnica (mg)
25-50

Clearance-ul creatininei (ml/min)
20-10

Doza maxima zilnica (mg)
75

Doza initiala zilnica (mg)
12,5

Clearance-ul creatininei (ml/min)
40-21

Doza maxima zilnica (mg)
100

Doza initiala zilnica (mg)
25

Clearance-ul creatininei (ml/min)
< 10

Doza maxima zilnica (mg)
37,5

Doza initiala zilnica (mg)
6,25

Insuficienta cardiaca congestiva: pacientii trebuie atent monitorizati in timpul tratamentului cu captopril.

Doza recomandata pentru inceperea tratamentului este de 6,25-12,5 mg captopril de 2-3 ori pe zi. Aceasta
poate fi crescuta progresiv la intervale de 2-3 saptamani pana la o doza de intretinere de 50-100 mg captopril in 2-3 prize zilnice.
Infarct miocardic - faza acuta: tratamentul cu captopril trebuie inceput cat mai devreme dupa un infarct miocardic acut, la pacieti stabili hemodinamic. Se recomanda administrarea unei doze initiale de 6,25 mg captopril, urmata de 12,5 mg dupa 2 ore si apoi 25 mg dupa 12 ore. Cresterea dozei trebuie efectuata progresiv corespunzator cu toleranta pacientului, pana la o doza de 100 mg pe zi, care se va men?ine timp de 4 saptamani, in functie de toleranta hemodinamica a pacientului. Dupa 4 saptamani tratamentul va fi reevaluat.

Daca tratamentul cu captopril nu a fost inceput in faza acuta a infarctului miocardic, in primele 24 ore, se recomanda inceperea tratamentului in primele 3 – 16 zile dupa un infarct miocardic acut, si numai dupa atingerea unei stari hemodinamice stabile.

Doza initiala este de 6,25 mg, urmata de 12,5 mg captopril de trei ori pe zi, apoi 25 mg de trei ori pe zi, in functie de toleranta individuala a pacientului. Doza recomandata pentru o cardioprotectie eficace este cuprinsa intre 75-150 mg pe zi, in 2 sau 3 prize.

Nefropatia diabetica
Doza recomandata este de 50 -100 mg captopril in 2-3 prize zilnice.
In caz de insuficienta renala, doza trebuie ajustata in functie de gradul insuficientei renale.

Copii: nu sunt disponibile suficiente date referitoare la utilizarea captoprilului la copii.
Pacientii cu tratament diuretic: Vezi Atentionari speciale.
Varstnici: nu este necesara ajustarea dozelor la aceasta categorie de pacien?i, in afara de cazul cand este prezenta o insuficienta renala. Functia renala trebuie sa fie evaluata (vezi Atentionari speciale) inainte de inceperea tratamentului. Doza ar trebui scazuta pana la cea mai mica doza posibila care realizeaza un control adecvat al tensiunii arteriale.

Reactii adverse
Hipotensiunea arteriala si hipotensiunea ortostatica sunt favorizate de tratamentul diuretic si dieta hiposodata, de insuficienta renala (indeosebi la pacientii varstnici).
Tusea uscata, insotita sau nu de obstructie nazala, este o reactie adversa frecventa, caracteristica grupei.
Disgeuzia (tulburarile de gust), constand in gust metalic, reducerea sau absenta discriminarii gustului, sunt mai frecvente in primele trei luni de tratament, pentru dozele mari si la bolnavii cu insuficienta renala.

Ocazional pot sa apara: cefalee, astenie, gastralgii, anorexie, greata, dureri abdominale.
De asemenea, pot sa apara reactii alergice: prurit, eruptii cutanate, edem angioneurotic.
Fenomene de insuficienta renala functionala, reversibila la oprirea tratamentului, apar mai frecvent la bolnavii cu insuficienta cardiaca, la deshidratati si la cei tratati cu diuretice. La bolnavii cu stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional si la cei cu coarctatie de aorta, aceste fenomene pot fi severe.
In timpul tratamentului cu captopril poate apare proteinurie, la doze >150 mg/zi.
Poate sa apara hiperkaliemie (prin scaderea secretiei de aldosteron).

Reactii adverse hematologice survin foarte rar, dar pot fi de mare gravitate. Pot sa apara neutropenie sau
agranulocitoza cand captoprilul se administreaza bolnavilor cu insuficienta renala, colagenoze (lupus eritematos sistemic, sclerodermie) sau la cei tratati cu imunosupresoare. Captoprilul mai poate produce anemie aplastica (mai frecventa la bolnavii dializati sau transplantati renal).

Supradozaj
In caz de supradozaj, fenomenul cel mai des intalnit este hipotensiunea arteriala. In cazul aparitiei unei hipotensiuni arteriale importante, bolnavul trebuie sa stea culcat, se va administra ser fiziologic in perfuzie sau inlocuitori de plasma. Se impun masuri de sustinere a functiilor vitale.
Captoprilul poate fi eliminat prin hemodializa.

Pastrare
Captopril MCC 12,5 mg comprimate
Captopril MCC 50 mg comprimate
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Captopril MCC 12,5 mg comprimate
Captopril MCC 50 mg comprimate
Cutie cu 3 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate

Producator
S.C. Magistra C&C S.R.L., Constanta, Romania
Captopril MCC 50 mg
S.C. MAGISTRA C&C S.R.L.
B-dul Aurel Vlaicu nr. 82 A,
Constanta, Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata
S.C. Magistra C&C S.R.L.,
Str. Aviator Belghiru nr. 9, Constanta, Romania
Captopril MCC 50 mg
S.C. MAGISTRA C&C S.R.L.
B-dul Aurel Vlaicu nr. 82 A,
Constanta, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Martie 2012


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Erecție slabă
Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnosticat cu hipertensiune , cardiomio ...
↳ Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va pot recomanda nimic, exista un risc cardiac, pe care un produs naturist, chiar s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Recomandare Neuro Optimizer
Bună seara! Poate fi administrat mamei mele în vârstă de 85 de ani? Dacă da, câte ...
Anosmie indelungta dupa covid
Buna ziua.Acum mai bine de un an ,am avut de doua ori covid.In urma acestui virus am ramas fara miro ...
↳ Buna ziua! In cazul dumneavoastra infectia virala a provocat distrugerea neuroepiteliului olfactiv, fapt care nu pote fi tratat in mod eficient, ins ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Intrerupere medicamentatie pentru testul poligraf
se poate intrerupe medicamentatia cu noripel pentru a da testu poligraf ...
↳ Buna ziua! Daca afectiunea dumneavoastra cardiovasculara (hipertensiunea arteriala in speta) este considerata severa si aveti documente medicale care ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
apetit blokc si hipertensiune
Buna ziua, as vrea sa stiu daca este o problema sa imi administrez apetit blokc avand in vedere ca ...
Usoare probleme cu erectia din cauza hipertensiunii
Buna ziua. Am inceput de jumatate de an un tratament impotriva hipertensiunii cu Sevikar 40/5. De la ...
inlocuitor de Isoptin RR 240mg
Pentru tratamentul cardiopatiei si hipertensiunii, cu ce poate fi inlocuit Isoptin RR 240mg? ...
↳ Isoptin de 240 nu se mai gaseste, dar exista un alt medicament cu acceeasi substanta activa (verapamil), care sa aiba aceeasi concentratie (240 mg), s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
despre atenolol
cu ce medicament se poate inlocui atenololul,avand in vedere ca mai folosesc si captopril? ...
↳ Buna ziua! Decizia de inclocuire a atenolol-ului cu alt medicament apartine numai medicului cardiolog, sau celui de familie. Puteti inlocui Atenolol ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...