Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Acenocumarol comprimate 2 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Acenocumarol comprimate 2 mg

Prospect - Acenocumarol comprimate 2 mg


NU comercializăm Acenocumarol comprimate 2 mg !
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Acenocumarol comprimate 2 mg    DCI: acenocumarol


  Produs complementar recomandat


37.95lei
Vezi detalii

Acenocumarolul este indicat in profilaxia bolii tromboembolice si in continuarea heparinoterapiei in tratamentul curativ si profilactic al bolii tromboembolice.
Compozitie
Un comprimat contine acenocumarol 2 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, gelatina, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Grupa farmacoterapeutica: anticoagulante, antitrombotice, antagonisti ai vitaminei K.

Indicatii terapeutice
Acenocumarolul este indicat in:
- profilaxia bolii tromboembolice;
- continuarea heparinoterapiei in tratamentul curativ si profilactic al bolii tromboembolice.

Contraindicatii
Acenocumarolul este contraindicat in caz de:
- hipersensibilitate la acenocumarol, la derivati cumarinici sau la oricare dintre excipientii produsului;
- diateze hemoragice;
- leziuni organice susceptibile la sangerare;
- la mai putin de trei zile dupa interventii chirurgicale;
- interventii neurochirurgicale sau oculare recente;
- insuficienta hepatica sau renala severa;
- ulcer gastro-duodenal recent sau in evolutie, varice esofagiene;
- hipertensiune arteriala (HTA) maligna sau tensiune arteriala sistolica > 200 mm Hg;
- accident vascular cerebral (AVC) hemoragic.

Precautii
Datorita instalarii lente a efectului terapeutic, anticoagulantele orale nu pot fi utilizate ca tratament de atac.
In caz de interventii chirurgicale sau extractii dentare dozele se ajusteaza individual.
In caz de deficit congenital de proteina S sau C, administrarea anticoagulantelor orale trebuie facuta sub incarcare heparinica iar in caz de deficit marcat de proteina C (<20%), se perfuzeaza concentrat de proteina C.
Se recomanda supraveghere medicala atenta in cazul anumitor conditii patologice care reduc legarea acenocumarolului de proteinele plasmatice (de exemplu tireotoxicoza, tumori, afectiuni renale, infectii si inflamatii), precum si la pacientii varstnici.
Trebuie evitata intreruperea brutala a tratamentului cu anticoagulante cumarinice.
In timpul tratamentului cu acenocumarol trebuie evitate injectiile intramusculare datorita riscului de hematom. Injectarea subcutanata si intravenoasa nu expune la acest tip de complicatii.

Interactiuni
Asocieri contraindicate: acid acetilsalicilic in doze mari, miconazol (potenteaza efectul anticoagulantelor), fenilbutazona si antiinflamatoare pirazolice.
Asocieri care necesita precautii: acid acetilsalicilic in doze mici, antiinflamatoare nesteroidiene, citotoxice, cloramfenicol (scade metabolizarea hepatica a anticoagulantelor cumarinice), colestiramina, diflunisal, heparine, inhibitori de HMG CoA-reductaza, paroxetina, pentoxifilina, raloxifen, sucralfat, sulfametoxazol, tamoxifen, ticlopidina, vitamina E.

Alte produse medicamentoase care influenteaza metabolizarea anticoagulantelor cumarinice: alopurinol, aminoglutetimida, amiodarona, anabolizante steroidiene, carbamazepina, cimetidina, cisaprida, corticosteroizi, fenitoina, fibrati, fluconazol, fluorochinolone, hormoni tiroidieni, inductori enzimatici (barbiturice, griseofulvina, fenobarbital, primidona, rifampicina), nitro-5-imidazoli, propafenona.
Asocieri de avut in vedere: alcool etilic, clorpropamida, tolbutamida, trombolitice.
Se recomanda evitarea utilizarii concomitente de alimente bogate in vitamina K.

Atentionari speciale
La bolnavii cu insuficienta renala sau hepatica dozele trebuie ajustate individual.

Sarcina si alaptarea
Acenocumarolul nu se administreaza in timpul sarcinii. 10% dintre fetii ai caror mame au fost tratate cu acenocumarol in primul trimestru de sarcina au prezentat malformatii congenitale.
Exista riscul pierderii embrionare si fetale.
Acenocumarolul se excreta in laptele matern, de aceea, in timpul tratamentului se recomanda intreruperea alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Acenocumarolul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare
Dozele sunt strict individualizate. De regula, in prima si a doua zi de tratament se administreaza 2 comprimate Acenocumarol 2 mg (4 mg acenocumarol); din ziua 3, sub control hematologic, se va stabili doza terapeutica, care este cuprinsa obisnuit intre 1 - 8 mg acenocumarol pe zi.
Se recomanda determinarea urmatorilor parametrii hematologici: timpul Quick (pentru valoarea protrombinei) si I.N.R (International Normalised Ratio):
INR = (T Quick al pacientului/T Quick al martorului)ISI
ISI (Index de Sensibilitate International) este o caracteristica a tromboplastinei utilizate. Se determina prin raportarea la o tromboplastina de referinta internationala, considerata etalon.

Indicatii
Profilaxia primara a trombozelor venoase (interventii chirurgicale cu risc trombotic mare): 2 – 3 (INR), Valori ale protrombinei%: A: 25 – 35, B: 35 – 45
Tratamentul trombozelor venoase si emboliilor pulmonare: 2 – 3 (INR), Valori ale protrombinei%: A: 25 – 35, B: 35 – 45
Tratamentul profilactic al emboliilor sistemice (in caz de proteze valvulare biologice, fibrilatie atriala, infarct miocardic acut, valvulopatii): 2 – 3 (INR), Valori ale protrombinei%: A: 25 – 35, B: 35 – 45
Proteze valvulare mecanice: 3 – 4,5 (INR), Valori ale protrombinei%: A: 15 – 25, B: 25 – 35
Embolii sistemice recidivante: 3 – 4,5 (INR), Valori ale protrombinei%: A: 15 – 25, B: 25 – 35

A - ISI este aproape 1;
B - ISI este aproape 2.

In primele doua saptamani de tratament, prima determinare a parametrilor hematologici se efectueaza la 12 ore de la administrare, apoi la 24 ore, ulterior la intervale de 3 zile; dupa primele doua saptamani se efectueaza determinari lunare.

Reactii adverse
In general, acenocumarolul este bine tolerat. In timpul tratamentului pot sa apara fenomene hemoragice, dar in masura mai mica decat dupa administrarea altor derivati cumarinici. Aceste fenomene hemoragice dispar rapid la scaderea dozei sau intreruperea tratamentului cu acenocumarol, efectuarea de transfuzii cu sange proaspat si, mai ales, la administrarea de vitamina K1.

Reactiile adverse raportate sunt:
- manifestari hemoragice de gravitate variabila care pot fi un semnal de alarma al unui supradozaj, o complicatie iatrogena sau care pot releva o leziune organica;
- eruptii cutanate alergice (urticarie, prurit) reversibile la intreruperea imediata a tratamentului;
- tulburari gastro-intestinale.

Foarte rar, s-au raportat:
- cresterea transaminazelor, chiar hepatita;
- vasculita, alopecie reversibila;
- necroza cutanata hemoragica la pacientii cu deficit congenital de proteina C sau a cofactorului acesteia, proteina S.

Supradozaj
Supradozajul se poate produce mai frecvent in cazul utilizarii prelungite de doze zilnice care depasesc dozele terapeutice.
Debutul si severitatea simptomelor sunt dependente de sensibilitatea individuala la anticoagulante orale, marimea supradozajului si durata tratamentului.
In caz de supradozaj, hemoragia este manifestarea principala, care poate sa apara in 1 – 5 zile dupa administrare. Se pot produce epistaxis, hematemeza, hemoptizie, hemoragii gastrointestinale, sangerari vaginale, hematurie (insotita de colica renala), hemoragii cutanate, sangerari gingivale, hemartroza. Alte manifestari includ: tahicardie, hipotensiune arteriala, tulburari circulatorii periferice datorate pierderii de sange, greata, varsaturi, diaree si dureri abdominale.
Analizele de laborator vor evidentia valori foarte mici ale timpului Quick (sau valori mari ale INR), prelungirea pronuntata a timpului de tromboplastina partial activata si alterarea ?-carboxilarii factorilor de coagulare II, VII, IX si X.
Pentru pacientii care nu au utilizat anterior anticoagulante orale, nu sunt in coma, nu prezinta convulsii si semne de sangerare, in decurs de o ora de la ingestie absorbtia anticoagulantului poate fi scazuta prin provocarea de varsaturi si lavaj gastric (trebuie mentionat ca lavajul gastric poate provoca sangerare). Aceste masuri pot fi urmate de administrare de carbune activat. La pacientii tratati anterior cu anticoagulante orale, nu trebuie provocate varsaturi. De asemenea, trebuie avut in vedere ca inlaturarea efectului anticoagulant mediata prin administrarea de vitamina K poate fi periculoasa la pacientii care necesita anticoagulare
permanenta, cum sunt cei cu proteze valvulare. Colestiramina poate creste marcat eliminarea medicamentului prin inhibarea circuitului enterohepatic.
Frecvent, scaderea tranzitorie a dozei de acenocumarol este suficienta pentru a controla sangerarile usoare.

Vitamina K1 (fitomenadiona) poate antagoniza efectul acenocumarolului in decurs de 3 – 5 ore. In caz de hemoragii moderate trebuie administrate oral 2 – 5 mg vitamina K1; in caz de hemoragii severe trebuie injectate intravenos foarte lent (<1 mg/minut) 5 – 10 mg vitamina K1.
Doze suplimentare (pana la doze zilnice maxime de 40 mg) de vitamina K1 trebuie administrate la intervale de 4 ore. Vitamina K1 nu trebuie administrata prin injectare intramusculara.
Doze de vitamina K1> 5 mg pot determina rezistenta la tratamentul anticoagulant ulterior pentru mai multe zile. Daca este necesar tratament anticoagulant, se poate utiliza temporar heparina iar terapia anticoagulanta orala trebuie administrata concomitent. Heparinoterapia trebuie intrerupta imediat ce s-a obtinut efectul terapeutic.
In caz de hemoragii potential letale se pot administra perfuzii intravenoase de plasma proaspat congelata sau de sange integral.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu un blister a 20 comprimate.

Producator
S.C. Laropharm S.R.L., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. Laropharm S.R.L.
Sos. Alexandriei Nr. 145 A, Bragadiru, Ilfov, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Ianuarie 2004


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

evra
As vrea sa folosesc Evra plasturi TTS x 3-Janssen imi puteti spune o parere despre acest produs? ...
↳ Buna ziua! Plasturii Evra reprezinta o metoda contraceptiva comoda: se aplica saptamanal, 3 saptamani consecutiv, cu o saptamana de pauza. Acest mod ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunγ ziua, am folosit odatγ nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sγ mγ mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...